Kurbitsmåleri

Ansökan stängd
Skola:
Mora folkhögskola
Plats:
Mora - Dalarnas län
Längd:
5 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Ansökan öppnar 9 januari, sista ansökningsdag är 15 april. Antagning sker löpande.

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 24 jun 2024 - 28 jun 2024

Kostnader: Se hemsidan

Kontakt: Mora folkhögskola

Telefon: 0250 - 94200

E-post:
info@morafhsk.se

En kurs där vi fördjupar oss i Dalarnas stolta penselhantverk; kurbitsmålning. Du övar penselteknik och får grunder för att kunna utöva på olika material.

Kursen, på Mora folkhögskola, vänder sig till dig som gillar måleri/pensel hantverk och vill få kunskap och färdigheter i ett gammalt hantverk. De första dagarna gör vi övningar på pappersunderlag, därefter kan man kanske börja måla något man har med sig. Det brukar vara väldigt olika hur långt alla hinner och det går bra att sitta på kvällar och måla.

Kurbitsmåleri kallas det folkliga och fantasifulla måleri som utövades av kringvandrande Dalmålare under 1700- och 1800-talen. Dessa prunkande och fantasifulla blomsterdekorationer kallades även rosmåleri och målades bl.a. på väggar, dörrar och möbler.

Att ta med

Naturligtvis får ni ta med er det ni vill måla på om det inte blir för stort! Vi målar med vattenbaserad färg på kursen så vill ni grunda något så köp vattenbaserad grund.

Materialkostnad

För målarunderlag, färg och två penslar betalar ni 500 kr som betalas direkt till kursledare på plats. 

Om kursledaren

Konstnären Britt-Marie Nilsson ”BRITTA I DALARNA”  från Nusnäs, Mora är konstnär och formgivare med rötter och kunskap i Dalarnas folkkonst och formtradition, kurbits och dalahästmålning. Britt-Marie lyfter kurbitsmåleriet till nya höjder. Fräckt, djärvt och vackert samtidigt som traditionen och ursprunget känns så självklart närvarande. Hon bygger vidare i sin egen tradition och blandar dalamåleriets penselhantverk med den grafiska kalligrafin.

https://www.brittaidalarna.se/

Facebook/Instagram: @brittaidalarna

Kontakt

Kursledare Britta Nilsson

E-post b@brittaidalarna.se

Jag tröttnade på att allt skulle gå så snabbt

Efter 14 år i byggbranschen sökte Hjalmar till en båtbyggarkurs. Här arbetar han utan el-verktyg och lär sig ett hantverk som får lov att ta tid.

Läs hela artikeln

Mora folkhögskola

Mora folkhögskola är en mötesplats där allmänbildning och självförtroende står i centrum. Här kan du utvecklas och studera i en generös och inspirerande miljö nära Siljan och Mora centrum. Möjlighet till ett rikt friluftsliv. Mora folkhögskola har även utbildningar förlagda  i Skattungbyn, utanför Orsa.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mora folkhögskola
Yvradsvägen 29
792 34 Mora

Telefon: 0250-942 00
E-post: info@morafhsk.se
Webbadress: https://www.morafolkhogskola.se/