Skattungekursen - Odling, hantverk, omställning

Profilkurs Mora folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  2024-01-15
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Skattungekursen är en kurs med fokus på praktiska och teoretiska moment relaterade till självhushållning, odling, omställning, lokal organisering och gemenskap.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Sista ansökningsdag 13 oktober, därefter löpande antagning i mån av plats.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 15 jan 2024 - 15 nov 2024

Plats för kursen: Skattungbyn, Orsa

Kostnader: Läs mer om kostnader för studerande på www.morafolkhogskola.se

Kontakt: Åsa Ringström

E-post:
asa.ringstrom@morafhsk.se

Kursen innehåller bland annat följande moment:

• Ekologisk odling

• Mindre renoveringar och byggnationer

• Yttre och inre omställning

• Lokal organisering

• Hantverk – smide, textil, vävning, keramik och trä

• Livsmedelsförädling

• Biologisk mångfald i skog och trädgård

I kursen får du lära dig hur vi kan leva mer resursmedvetet och klara utmaningar som uppkommer kring skötsel av hus, renovering, odling och att samarbeta i grupp. Kursen ger teoretiska och praktiska redskap för att skapa en hållbar livsstil i solidaritet med naturen och andra människor. Kursen handlar också om att lära sig vad som krävs för att vara producent till sina egna basbehov- mat, kläder, husrum och gemenskap. Vi kapar och klyver själva ved till internaten som eldas med ved, vi sköter själva om skottning och gräsklippning och luncherna brukar deltagarna laga gemensamt i ett matlag.

Något av det som är mest unikt med Skattungekursen är deltagarinflytandet. Varje vecka är det kursråd som ger möjlighet att gemensamt påverka kursinnehållet utifrån egna intressen och behov. Tanken är att du efter avslutad kurs ska ha ett stärkt självförtroende i att det är möjligt att påverka din livssituation och kunskaper som hjälper dig att skapa ett meningsfullt liv.

Skattungekursen berikas av samverkan med omgivningarna i Skattungbyn och tack vare allt engagemang av byborna för att hålla exempelvis byns affär och skola vid liv, får du möjlighet att lära dig om lokal organisering och hur du kan jobba för att skapa ett levande lokalsamhälle. Studiebesök i byn och dess omgivningar är viktiga tillfällen till lärande och inspiration. Vi brukar besöka spännande trädgårdar, odlingar, husbyggen och företagare inom djurhållning och matproduktion.

Studiebesök och gästlärare

Kursen har en liten budget för studiebesök och gästlärare. Vi gör många olika studiebesök under året, främst lokalt och en del längre bort. Vissa studiebesök är obligatoriska medan andra är valbara. Det finns också en möjlighet att lägga till något eller några mindre kursmoment med gästlärare under året.

Att ta med

Du behöver bra arbetsskor samt stövlar, handskar och kläder för arbete utomhus. Skolan har skyddsutrustning (hörselkåpor samt skyddsglasögon) att låna ut.

Kostnader

Kostnader för fröer samt material för hantverk betalar du själv. Beroende på vad du väljer att delta i och att göra ligger kostnaderna på ungefär mellan 800kr - 2500 kr.

Du får betala en bekräftelseavgift på 400 kr när du tackar ja till din plats. Den återbetalas i form av avdrag från omkostnadsavgiften som är på 600 kr/termin.

Kontakt

Åsa Ringström

Kursföreståndare

E-post: asa.ringstrom@morafhsk.se

Mora folkhögskola

Mora folkhögskola är en mötesplats där allmänbildning och självförtroende står i centrum. Här kan du utvecklas och studera i en generös och inspirerande miljö nära Siljan och Mora centrum. Möjlighet till ett rikt friluftsliv. Mora folkhögskola har även utbildningar förlagda  i Skattungbyn, utanför Orsa. Lokalerna är med några undantag tillgängliga för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mora folkhögskola
Yvradsvägen 29
792 34 Mora

Telefon: 0250-942 00
E-post: info@morafhsk.se
Webbadress: https://www.morafolkhogskola.se/

Nu har jag hittat det som verkligen passar mig

Marta Schubert hade tidigare testat på flera olika utbildningar och yrken. Det var först när hon började på Utemiljökursen på Angered folkhögskola som hon kände att hon hittat rätt. Och utbildningen ledde till jobb direkt.

Läs hela artikeln