Yllebroderi distans

Ansökan stängd
Skola:
Västerbergs folkhögskola
Plats:
Storvik - Gävleborgs län
Längd:
1 termin
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Inga förkunskaper i broderi krävs.För att delta i kursen måste du ha egen dator/surfplatta/mobil med wifi-uppkoppling och kamerafunktion. Goda kunskaper i fil-, mejl- och bildhantering är ett krav samt att du kan hantera din egen utrustning.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 16 aug 2023 - 22 dec 2023

Träffar:
4 obligatoriska träffar

Kostnader: Kursen är avgiftsfri. Du betalar för material, samt mat och boende om du bor här under de fysiska träffarna. Hur mycket materialkostnaderna blir beror på hur mycket du har hemma eller om du behöver köpa nytt. Skolan tar ut 150 kronor för kopior, färg etc

Kontakt: Britt-Marie Larsson

Telefon: 070-336 57 37

E-post:
britt-marie.larsson@regiongavleborg.se

I den här kursen får du prova på olika tekniker inom traditionellt yllebroderi. 

Kurslängd: 1 termin
Studietakt: 50 procent distans

I den här kursen får du prova på olika tekniker inom traditionellt yllebroderi. Genom färg- och formövningar lär du dig att bygga upp ditt eget mönster med inspiration av de traditionella mönstermotiven. Du lär dig de vanligaste sömmarna för yllebroderi och även olika sätt att föra över mönstret till tyg.

Kursen är webbaserad och omfattar sammanlagt fyra obligatoriska träffar, två vardagar per träff, på Västerbergs folkhögskola. Studietakten är 50% distans. Mellan kursträffarna har du distansuppgifter med hjälp av handledning via internet. Även delar av undervisning och redovisning sker via internet. Räkna med 20 timmars studier per vecka under en termin.

Kursmoment

Du kommer tex att få prova på fritt yllebroderi, grannlåtsbroderi, återbruk med skarvsöm och klackar, att slå kavelfrans och göra duskor. Uppgifterna är utformade så att de lätt anpassas efter den nivå man själv ligger på.

Mål med kursen

Efter kursen ska den studerande ha fått:

  • Grundläggande kunskaper i yllebroderi, hur de har utförts och förändrats över tiden och i olika delar av världen
  • Ökade färdigheter i att konstruera/designa egna mönster för broderi
  • En stygnbank med olika stygn och tekniker att använda sig av i sitt fortsatta skapande
  • Insikt om yllebroderiets historiaKunskap om färgers samverkan i traditionellt yllebroderi
  • Kunskap om olika sätt att montera ett broderi

Kursens omfattning

Deltid 50 procent. Kursen är studiemedelsberättigande.

Kostnader

Kursen är avgiftsfri. Du betalar för material, samt mat och boende om du bor här under de fysiska träffarna. Hur mycket materialkostnaderna blir beror på hur mycket du har hemma eller om du behöver köpa nytt. Skolan tar ut 150 kronor för kopior, färg, med mera.

Bokningsblankett för boende på skolan skickas ut tillsammans med antagningsbeskedet.

Övrig info

För att delta i kursen måste du ha egen dator/surfplatta/mobil med wifi-uppkoppling och kamerafunktion. Goda kunskaper i fil-, mejl- och bildhantering är ett krav samt att du kan hantera din egen utrustning.

Du behöver inga förkunskaper i broderi för att söka utbildningen.

Tillgång till symaskin underlättar, men all montering går att göra för hand. Det finns även maskiner att låna på skolan för montering vid kursträffarna om så önskas.

Efter avslutad kurs får du ett kursintyg som kan användas om du vill söka till fortsatta studier eller arbete.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter kursen ska den studerande ha fått: Grundläggande kunskaper i yllebroderi, hur de har utförts och förändrats över tiden och i olika delar av världen. Ökade färdigheter i att konstruera/designa egna mönster för broderi. En stygnbank med olika stygn och tekniker att använda sig av i sitt fortsatta skapande. Insikt om yllebroderiets historia. Kunskap om färgers samverkan i traditionellt yllebroderi. Kunskap om olika sätt att montera ett broderi
Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Västerbergs folkhögskola

 

Studera på Västerbergs folkhögskola

Du hittar Västerbergs folkhögskola i en naturskön miljö strax utanför Storvik i Sandvikens kommun. Här finns ett brett utbud av utbildningar som ger behörighet till högskola eller yrkeshögskola och utbildningar för dig som vill fördjupa dig inom särskilda ämnen. Studerar du på Västerberg kan du även välja att bo på skolans internat.

Läs mer om skolan

Postadress:
Västerbergs folkhögskola
Ovansjövägen 333
812 90 Storvik

Telefon: 0290-340 40
E-post: vasterberg.folkhogskola@regiongavleborg.se
Webbadress: http://www.regiongavleborg.se/vasterberg