• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  15 maj 2024
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Den här kursen ger dig ett alternativ till gymnasieskola eller komvux. 

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Personligt brev och intervju.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 3 jun 2025

Kontakt: Susanne Haglund

Telefon: 070-203 38 85

E-post:
susanne.haglund@regiongavleborg.se

Studierna är i stor utsträckning anpassade till dina förkunskaper vilket betyder att du börjar där du står. Vi vill ge dig en god grund för ett livslångt lärande vare sig dina fortsatta studier sker på gymnasienivå, högskolan eller yrkeshögskolan, som fortbildning i arbetslivet eller som ett eget bildningsprojekt.

Vi erbjuder extra undervisning i svenska för dig som har svenska som andraspråk och vi kan också anpassa studietakten.

Kursens innehåll

Du läser de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, historia och religion.

Du kommer att få arbeta mycket med att utveckla din studieteknik och din förmåga att ta ansvar för och planera dina studier.

Våra blockstudier innebär att du får träning i att fördjupa dig i ett ämnesområde. Du får söka kunskaper och samarbeta i grupp för att därmed få en helhetsbild av det område du arbetar med.

Kreativitet stärker självkänslan och underlättar dina teoretiska studier. Därför innehåller kursen också estetiska/praktiska ämnen. Det kan till exempel vara bild, musik, drama eller hantverk.

En trygg miljö med högt i tak underlättar studiearbetet. Därför lägger vi tid på att skapa ett gott studieklimat genom att arbeta mycket med gruppaktiviteter som till exempel gemensamma friskvårdsaktiviteter, temadagar och estetisk verksamhet.

Kurslängd och tider

Hur lång tid du går allmän kurs beror på vad du studerat tidigare och vad du har för syfte med dina studier. Kursen är på heltid och upplagd så att du ska kunna klara av dina studier under arbetsdagen, ca 8.30 – 16. Du ska alltså normalt inte behöva sitta hemma på kvällarna med studier.

Fortsatta studier

Genom att läsa på allmän kurs kan du komplettera grundskolan och/eller skaffa dig motsvarande gymnasiekompetens, det vill säga grundläggande behörighet till ykeshögskola eller högskola. Grundläggande behörighet innebär kunskaper motsvarande godkänd nivå i följande kurser:

 • Svenska 1, 2 och 3, eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
 • Engelska 5 och 6
 • Matematik 1 a, b eller c
 • Samhällskunskap 1a1
 • Naturkunskap 1a1
 • Religionskunskap 1
 • Historia 1a1

På folkhögskolan ger vi inte betyg i enskilda ämnen. I stället kan du få ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga enligt en sjugradig skala. För att få studieomdöme från folkhögskola måste du studera minst ett år på heltid. Folkhögskolestuderande som har intyg om behörighet och ett studieomdöme utgör en egen urvalsgrupp i ansökningsförfarandet och jämförs bara med varandra vid ansökan till högskolan.

Från Folkhögskolornas informationstjänst kan du här hämta mer information om behörigheter och omdöme: Behörigheter

Ekonomi

Kursen är studiemedelsberättigad. För mer information kontakta gärna CSN, Centrala studiestödsnämnden. Undervisningen är kostnadsfri, kurslitteratur och annat ingår i terminsavgiften. Kostnad för eventuella studieresor kan tillkomma

En terminsavgift tillkommer också.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Förutom grundläggande behörighet till högskolan eller yrkeshögskolan vill vi ge dig en god grund för ett livslångt lärande, vare sig dina fortsatta studier sker på högskolan, som fortbildning i arbetslivet, eller som ett eget bildningsprojekt.

Västerbergs folkhögskola

 

Studera på Västerbergs folkhögskola

Du hittar Västerbergs folkhögskola i en naturskön miljö strax utanför Storvik i Sandvikens kommun. Här finns ett brett utbud av utbildningar som ger behörighet till högskola eller yrkeshögskola och utbildningar för dig som vill fördjupa dig inom särskilda ämnen. Studerar du på Västerberg kan du även välja att bo på skolans internat.

Läs mer om skolan

Postadress:
Västerbergs folkhögskola
Ovansjövägen 333
812 90 Storvik

Telefon: 0290-340 40
E-post: vasterberg.folkhogskola@regiongavleborg.se
Webbadress: http://www.regiongavleborg.se/vasterberg

Här kan man känna att det går att lyckas. Här kan man briljera!

Både Indra och Anya ska efter tre år vardera lämna Östra Grevie folkhögskola för att ge sig ut på nya äventyr. Båda hade testat komvux och gymnasiet, men hittade rätt först när de kom till Allmän kurs på folkhögskola.

Läs hela artikeln