
Planerar att bli slöjdlärare
Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.
Har du en passion för textil och återbruk och vill fördjupa dig inom textilkonst, design och konsthantverk? Vill du arbeta med formgivning utifrån ett mer hållbart perspektiv?
Lediga platser: Nej
Antagningsvillkor: Ansökan öppnar 1 mars. Du ansöker via skolans digitala ansökningsformulär via webbplats. Därefter kallas du till intervju. Bedömningskriterierna på intervjun utgår från motivation och förkunskaper (Se rubrik).
Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)
Internat: Nej
Kurstid: 28 aug 2023 - 5 jun 2024
Träffar:4 obligatoriska träffar
Kostnader: Se kostnaderna på skolans hemsida
Kontakt: Katrin Lindgren
E-post:
katrin.lindgren@regionhalland.se
Om utbildningen
Med textil och återbruk som utgångspunkt utforskar vi och tänjer på materialets möjligheter inom områdena konst, konsthantverk och design. Utbildningen syftar till att utveckla din kreativa förmåga och att uttrycka dig i textila material. Med en lustfylld ingång ger utbildningen dig verktyg och metoder för att gestalta dina tankar och idéer, både i två- och tredimensionell form.
Genom teori och praktik får du kunskap och känsla för hantverket, liksom kännedom om material och olika tekniker.
Kursen ger en bred orientering inom textil konst och formgivning så du väljer själv inom vilket område du vill inrikta dig. Uppgifterna är utformade så att du till stor del kan tolka dem utifrån ditt eget intresse.
Vi arbetar gränsöverskridande i textil och blandade material. Så genom att hålla oss till ett experimentellt förhållningsätt får du prova tekniker som textiltryck, tovning, broderi, väv, färgning, virkning m.m. på ett lite annorlunda sätt än det "traditionella".
Kursbeskrivning
Utbildningen på Löftadalens folkhögskola är en ettårig utbildning på deltid som syftar till att ge dig verktyg och metoder för att utveckla din konstnärliga förmåga samt få en grund till ett självständigt skapande utifrån dina egna idéer.
I utbildningen ingår flera grundläggande textila tekniker som textiltryck, broderi, vävning, färgning, ulltovning m.m. För att ge dig en verktygslåda till att utvecklas och kunna formge dina idéer ingår även en del färg- och formlära.
Lika viktigt som att lära sig grunderna så lägger utbildningen fokus på ett öppet och experimentellt förhållningssätt till hur man kan tänja på sina gränserna för att hitta nya lösningar och uttryck. Att återbruka material skapar möjligheter och begränsningar, dessa tar vi tillvara och ser det som en kreativ generator.
Upplägg
Utbildningen är uppdelad i projektperioder om 2-4 veckor, där du utifrån givna uppgifter och teman utvecklar och utforskar dina idéer. I varje projektperiod ingår skiss- och idéarbete, prova på eller fördjupning av tekniker och material liksom träning i gestaltning. Genom kontinuerliga redovisningar och samtal får du feedback från lärare och andra deltagare. Detta utvecklar din förståelse för din egen och andras arbetsprocess och vidgar ditt perspektiv för konst och design.
Utbildningen innhåller följande ämnen:
Digitala verktyg
För att kunna genomföra kursen kommer du att behöva en dator samt tillgång till internet då all kommunikation sker genom vår digitala plattform Office365.
Genom videosamtal på Teams har du återkommande varje vecka 30min handledning med din lärare.
Närträffar
Kursen innehåller 4 närträffar per läsår. 2 på HT, 2 på VT. Varje träff är 3 dagar, fre-sön. Träffarna är en del av kursen då du får möjligheten att träffa dina lärare och klasskamrater. Vi ser helst att du deltar på varje närträff, för klassgemenskapens och gruppdynamikens skull. På Närträffen har vi gemensam genomgång/feedback av senaste avslutade projekt, innan vi påbörjar uppstarten av kommande projekt. På plats har vi tillgång till skolans utrustning och lokaler. På så sätt får möjlighet att arbeta i material och i tekniker du kanske inte kan prova hemma.
Material och utrustning
Under utbildningen går vi igenom olika material och tekniker. På distansträffarna har du möjlighet att använda skolans lokaler och utrustning, köpa material och förbereda dig för vidare arbete från din egen arbetsplats. Hur du löser uppgifterna anpassar du även efter de förutsättningar som du själv har. Mycket går att göra med enkla metoder.
Studietakt/omfattning
Kursen går på deltid 50%. På så sätt har du möjlighet att kombinera dina studier med tex arbete.
Fördjupningsår 25%
Fördjupningsåret innebär att du har möjlighet att fördjupa dig i ett eget projekt, eller i ett projekt du kommit överens om tillsammans med kurskamraterna.
Textilverkstaden är i första hand vigd åt årskurs 1, men du har möjlighet att följa deras uppgift under helgen om du vill.
Du kan söka till fördjupningsåret antingen som en förlängning på ditt första år på textila återbruk 50%, eller likvärdig utbildning från annan skola.
Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://loftadalen.regionhalland.se/varakurser/textilaaterbrukdistans
Fler kurser inom: Design / Formgivning Hantverk Textil / Vävning Broderi Tovning Hållbar utveckling
Precis vid havet, nära till både Göteborg och Varberg, erbjuder vi många utbildningar med olika inriktningar. Allmän kurs ger grundskole- och/eller gymnasiekompetens och är förberedande för högskolestudier. Vi har särskilda kurser inom konst, hantverk, musikproduktion, Singer/Songwriter, dans och musikal som ger dig möjlighet att studera vidare eller gå ut i arbetslivet med goda förutsättningar.
Postadress:
Löftadalens folkhögskola
Box 193
439 05 Åsa
Besöksadress: Folkhögskolevägen, 439 54 Åsa
Telefon:
0340-58 18 00
E-post:
loftadalen@regionhalland.se
Webbadress:
http://loftadalen.regionhalland.se/
Planerar att bli slöjdlärare
Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.