Pilflätning/ Korgtillverkning

Ansökan stängd
Skola:
Ädelfors folkhögskola
Plats:
Holsbybrunn - Jönköpings län
Längd:
5 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 16 jun 2024 - 20 jun 2024

Kostnader: 6 715kr inkl kost och logi

Kontakt: Cicci Hultqvist

Telefon: 0383-571 10

E-post:
kortkurs@adelfors.nu

Kursen är fullbokad men du kan anmäla dig till reservplats, kontakta:
Cicci Hultqvist
Tel 0383-571 10, 070-33 78 647
cicci.hultqvist@adelfors.nu

Här lär du dig grunderna eller utvecklar dina tidigare kunskaper i korgflätning med hjälp av en rutinerad korgtillverkare, ett hantverk som du senare kan fortsätta med hemma.

Nu kommer chansen att lära dig att fläta med pilar. På kursen finns plats för både nybörjare och erfarna. Undervisningen är väldigt individuell och du får möjligheter och utmaningar på den nivå du är.

Världens äldsta pilflätning är faktiskt svensk, så det finns en lång (7 500 års) tradition för pilflätning i Sverige, ja i hela Norden.

Om du aldrig har flätat förut lär du dig de grundläggande teknikerna och du kommer sannolikt att åka hem med en fin svamp-, sy-, löv- eller annan korg till ditt hem eller till trädgården. Att arbeta med pil är ett ganska så hårt arbete för händerna. Du kommer lära dig tillräckligt för att fortsätta din korgtillverkning hemma. Vi använder pil både med och utan bark. Du har inte möjlighet att tillverka trädgårdsinstallationer, såsom koner och ställningar, då det kräver andra typer av pil.

Har du gamla intressanta korgar hemma, som du vill veta mer om eller till och med kan berätta om, så ta gärna med korgen eller ta med ett foto. Och kanske har du en korg som behöver en reparation/renovering?

Materialkostnad är ca 400 - 600 kronor beroende på hur mycket du använder.

Kursledare:
Steen H Madsen har lärt sig många gamla hantverk genom 20 års arbete i Gamla stan i Lejre. De senaste 35 åren har koncentrerats mest på att fläta och mestadels med pilar.

Steen undervisar på många platser i världen, samt har en egen kurs i Haraldsted, Själland, där han också har en stor samling (över 500) av antika och gamla korgar.

Förutom att han undervisar så flätar han korgar för privat bruk men även som installationer för museer, teater, kommuner, institutioner etc.

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln

Ädelfors folkhögskola

Du kan bo på vårt internat, träffa vänner för livet i en varm folkhögskolemiljö. Du kan läsa behörighetsgivande kurser, profilkurser, yrkesutbildningar, distanskurser, sommarkurser och helgkurser.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ädelfors folkhögskola
Kunskapens väg 3
574 53 Holsbybrunn

Besöksadress: Kunskapens väg 3, Holsbybrunn

Telefon: 0383-571 00
E-post: info@adelfors.nu
Webbadress: http://www.adelfors.nu/