Textilskolan

Profilkurs Mullsjö folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Vi arbetar med konsthantverk och konst, från baskunskaper till avancerade tekniker. Vår specialitet är textiltryck med design av tryckmönster som du ritar både för hand och digitalt.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år och har 9-årig grundskola eller motsvarande utbildningsbakgrund. Du behöver inte några specifika förkunskaper, eftersom du genom ditt textila intresse, nyfikenhet på färg, mönster och tyger redan har en god grund.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 2 jun 2023

Kontakt: Elisabeth Johansson-Jonsson

Telefon: 0392-374 00

E-post:
info@mullsjofolkhogskola.se

Vill du jobba med färg, form och design med textila material?

Då är vår Textilskola rätt plats för dig.

Textilskolan är en ettårig textil konstnärlig utbildning med fokus på praktiskt textilt arbete med olika textila tekniker och material.
Här får du uppleva en personlig och konstnärlig resa när du experimenterar textilt. Vi arbetar med konsthantverk och konst, från baskunskaper till avancerade tekniker. Vår specialitet är textiltryck med design av tryckmönster som du ritar både för hand och digitalt. Du får undervisning i digital bildbehandling under hela ditt textila år. Du kan fortsätta att studera i Textilskolan under ytterligare ett eller flera år, där egna konstnärliga projekt varvas med undervisning i mer avancerade textila tekniker.

Kursinnehåll

 • Du får grundläggande och avancerade kunskaper i textiltryck genom bl a praktiskt arbete i vår textilateljé.
 • Du arbetar bl a med grundläggande blocktryck och screentryck, till mer avancerade screentryckstekniker som fotoscreen med fotoöverföring.
 • Du lär dig rapportera och trycka ditt eget mönster på ett tyg, och provar olika sorters textiltrycksfärger på naturmaterial.
 • Du lär dig mönsterformgivning för tryckmönster, färglära samt materialteori.
 • Du experimenterar även med naturlig färgning, ekotryck och växtfärgning och lär dig färgningstekniken shibori.
 • Du lär dig grundkunskaper i klädsömnad samt sömnad av inredningsdetaljer.
 • Vid intresse arbetar du även med t ex Broderi – teckna med nål och tråd, recycling, vävning, bildväv, quilting art mm
 • Ett unikt inslag i Textilskolan är hattillverkning då vi syr och designar mössor och hattar. Det ger dig en spännande inblick i hur det är att arbeta som modist och att sy hattar till vardag, fest och teater.
 • På vårterminen arbetar du under en projektperiod med att fördjupa dig i en textil teknik och textil fiber, där du genom ett självständigt kreativt arbetssätt utvecklar ditt konstnärliga formspråk.

Du arbetar och experimenterar i vår textilateljé, där du har en egen arbetsplats. Våra lärare jobbar som mentorer och hjälper dig att utvecklas konstnärligt. Du har individuell handledning samt gemensamma genomgångar och arbete tillsammans med gruppen.
Under läsåret får du värdefull erfarenhet av att tex. genomföra gemensamma och egna utställningar, samt studiebesök.

Utbildningen är kostnadsfri. Du betalar själv för ditt material som du arbetar med och för studiebesök.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Att du genom ett konstnärligt experimentellt arbetssätt får kunskap om olika textila material och tekniker. Att du genom eget arbete i konstnärsateljé, gemensamma genomgångar och individuell handledning får en presentation av det textila ämnets breda utbud. Att du får en grundläggande och fördjupad praktiskt textil utbildning, som ger dig kunskaper och möjligheter till fortsatta studier på tex Konsthögskola samt till fortsatt eget konstnärligt arbete.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://mullsjofolkhogskola.nu/utbildningar/konst-formlinjen/textilskolan/

Mullsjö folkhögskola

Skolan är en mötesplats för människor och idéer, lokalt förankrad och med ett globalt perspektiv. Vi arbetar utifrån en helhetssyn på människan, baserad på en kristen livssyn och i en drogfri miljö. Förutom allmän bildning har internationella frågor, hälsa och skapande verksamhet en central plats. Skolan har cirka 150 studerande.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mullsjö folkhögskola
Box 3
565 21 Mullsjö

Besöksadress: Björksätervägen 4

Telefon: 0392-374 00
E-post: info@mullsjofolkhogskola.se
Webbadress: http://www.mullsjofolkhogskola.se/