Fotoskolan

Ansökan stängd
Skola:
Mullsjö folkhögskola
Plats:
Mullsjö - Jönköpings län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år och har 9-årig grundskola eller motsvarande utbildningsbakgrund.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2024 - 4 jun 2025

Kontakt: Jaana Plate

Telefon: 0392-374 00

E-post:
info@mullsjofolkhogskola.se

Är du intresserad av fotografi? Då är vi skolan för dig.

Vi vill ge dig redskap att utveckla ditt fotograferande i den riktning du önskar.

Fotoskolans resurser

 • Fotoskolan har en egen studio med utrustning som krävs för att kunna arbeta kreativt med ljussättning. När vi jobbar analogt i studion har du tillgång till skolans mellan- samt storformatskamera.
 • Fotoskolan har en välfungerande arbetsstation med Epson SureColor SC-P800 och en bra Epson scanner. Scannern skapar möjlighet att röra sig mellan den analoga och digitala världen. Du kan göra utskrifter upp till A2-storlek.
 • Fotoskolan har ett mörkrum med bra utrustning, där du får lära dig att framkalla svartvita filmer samt göra förstoringar på olika sorters papper.

 

Fotoskolans arbetsstationer och flera av skolans övriga lokaler står till ditt förfogande mellan kl. 07.00 – 24.00. Dessutom ligger skolan med första parkett mot sjön och med naturen runt hörnet, vilket skapar fina möjligheter att fotografera både växter, djur och natur.

Detta gör vi på Fotoskolan

Vår undervisning

 • Kamerateknik, först och främst med den egna kameran men även grundläggande färdigheter med mellan- och storformatskamera.
 • Kunskap i olika fotografiska metoder både genom teoretiska och praktiska genomgångar.
 • Ljussättningslära.
 • Digital bildbearbetning i program som Photoshop och Lightroom
 • Olika printprocesser och materialval, för att kunna ta fram fantastiska utskrifter för utställningar och portfoliebilder.
 • Om du brinner för analog fotografi kan du välja att fördjupa dig inom just detta område. Vi varvar fotoutflykter med arbete nere i skolans mörkrum. Där har du möjlighet att ta fram fotokopior från småbildsformat till storformat på olika sorters papper. Fokus kommer läggas på att lyfta fram och finslipa ert fotografiska uttryck samt ta fram färdiga bilder som stämmer överens med er vision.
  Skolan har kameror i mellanformat och storformat att låna ut. När du har behov av större kopior har du även möjlighet att scanna in dina negativ på skolans scanner och skriva ut dom i upp till A2-format på skolans skrivare.
 • Konstkunskap, fotohistoria samt undervisning inom det bildrättsliga området.
 • Fotouppgifter med återkoppling och feedback. Praktiska råd kring genomförandet av olika fotouppdrag. Bildgenomgångar av andra fotografers arbeten. Förutom de vanliga lektionerna har vi individuell handledning där fokus ligger på ditt fotografi. Vi vill slipa dina verktyg så du ännu bättre kan nå dit du vill inom fotografin.

Visa dina bilder
För att förmedla din speciella bildkommunikation arbetar vi med olika bokprojekt. Under året gör du även en portfolio med printar för olika behov av presentationer av dina bilder. Du kommer dessutom att få lära dig andra presentationstekniker för exponering av dina bilder. Under året ges möjlighet att genomföra flera egna projektarbeten. Fotoskolan har även utställningar under året, bland annat på Kulturhusets vind i Jönköping.

Grafisk design och USA
I utbildningen ingår en introduktionskurs i grafisk design som anordnas tillsammans med ett amerikanskt universitet. Du får under en veckas tid möta din lärare, som är en professor från universitetet MSSU. Kursen sker därefter via internet. Möjlighet finns att resa till vår utbytesskola MSSU. Du får bo på skolan under några veckor, fotografera och uppleva ett amerikanskt universitet. Kanske blir du en av dem som stannar kvar och där tar din examen.

Gästlärare
För att ge en större inblick i fotografens olika arbetssituationer får du även träffa gästlärare. Detta är stimulerande och uppskattade besök med varierade inslag.

—————————————————–

Material/Utrustning

Du står själv för materialkostnader och det material du behöver finns att köpa på skolan.
Du behöver en egen digitalkamera, minneskort och extern hårddisk för att spara bilder. Har du en bärbar dator med bildredigeringsprogram, ta gärna med den också. Vi har analoga systemkameror som du får låna.

Resor

Under höstterminen gör alla på Konst & Form en inspirationsresa tillsammans. Denna resa ger dig chansen att besöka konstutställningar, museer och andra spännande platser. Vi har tidigare besökt Köpenhamn, Stockholm, Helsingfors, Prag och Berlin.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Målet är att ge deltagarna en solid teknisk/praktisk färdighet och kunskap i kamerateknik. Först och främst med den egna kameran men även grundläggande färdigheter med mellan- och storformatskamera. Ljussättningslära och arbete/praktik i studiofotografering. Vidare färdigheter i både det analoga såväl som det digitala mediet, med undervisning i både mörkrumsarbete som arbete med digitala bildredigeringsprogram. Undervisning i sensiometri, hantering av kemiska produkter inom det analoga arbetet. Kunskaper inom det bildrättsliga området. Att genom studieresor/reseskildringar, besök av gästlärare och praktik ge en inblick i fotografens olika arbetssituationer. Det viktigaste målet är dock att genom undervisning/handledning i grupp och genom enskilda samtal, utveckla det egna unika bildspråket och uttryckssättet hos varje enskild deltagare, så att deltagaren efter genomgången utbildning kan välja sin egen inriktning inom fotografi.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://mullsjofolkhogskola.nu/utbildningar/konst-formlinjen/fotoskolan/

Mullsjö folkhögskola

Skolan är en mötesplats för människor och idéer, lokalt förankrad och med ett globalt perspektiv. Vi arbetar utifrån en helhetssyn på människan, baserad på en kristen livssyn och i en drogfri miljö. Förutom allmän bildning har internationella frågor, hälsa och skapande verksamhet en central plats. Skolan har cirka 150 studerande.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mullsjö folkhögskola
Box 3
565 21 Mullsjö

Besöksadress: Björksätervägen 4

Telefon: 0392-374 00
E-post: info@mullsjofolkhogskola.se
Webbadress: http://www.mullsjofolkhogskola.se/