Gjuta i betong

Ansökan stängd
Skola:
Mullsjö folkhögskola
Plats:
Mullsjö - Jönköpings län
Längd:
6 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Kurserna har ett begränsat antal deltagare och vi tillämpar löpande antagningar. Vid antagning prioriteras de kursdeltagare som väljer helpension.

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 29 jul 2024 - 3 aug 2024

Kostnader: Helpension: 5 715 kr (alt 1)* 6 715 kr (alt 2)* 6 215 kr (alt 3)*

Kontakt: Mullsjo folkhögskola

Telefon: 0392-374 00

E-post:
info@mullsjofolkhogskola.se

Ett fantastiskt material som går att använda på många olika sätt för den som är kreativ. Under denna kursvecka får du lära dig om betonggjutning med olika recept och metoder.

Betong kan öppna en dörr till oanade möjligheter att vara kreativ!

Betong är ett samlingsnamn för olika blandningar som innehåller cement. Det är ett fantastiskt material som går att använda på många olika sätt för den som är kreativ. Det du gör i betongen kan omformas och slipas med sandpapper efter att det har härdats till hårdhet, vilket sker av sig själv när du blandat i vatten.

Under denna kursvecka får du lära dig om betonggjutning med olika recept och metoder. Förutom vanlig finbetong kommer vi också att blanda i murcement, använda snabbhärdande betongspackel och göra hypertufablandning med torv i betongen. Vi tillverkar formar av förpackningar från köket, kartonger och påsar i plast. Vi gjuter på blad och olika fat. Vi skapar olika ytor med exempel blad från trädgården eller tapeter och tyg. Du får experimentera och prova med stor frihet. De sista dagarna öppnar vi formarna, putsar och snyggar till om du vill. Du får också prova på olika sätt att ytbehandla din betong med färglasyrer, lack eller vax.

Kursinnehåll

  • Genomgång, metoder & material.
  • Tillverka formar av olika slag
  • Gjuta med olika betongblandningar för olika ändamål.
  • Tekniker och knep för att packa upp.
  • Bearbeta och ytbehandla alster

Du kan ta med dig saker från ditt eget hem som du vill prova att gjuta i, som till exempel en gammal hatt eller stövel. Du kan göra lyktor av virkade spetsdukar eller krukor av frottéhanddukar. Det fungerar bra att gjuta runda klot av en plastboll eller gjuta en hand av en gammal diskhandske.

Kursen kräver inga förkunskaper. Du kan vara helt nybörjare eller har du redan provat hemma och vill lära dig mer.

Välkommen till en spännande och experimentell kurs i betong.

Kursledare:

Rose-Marie Flårback kommer från Lagan. Arbetar som företagssköterska men också som konstnär. Hon håller i olika konstkurser varje år och har ägnat sig åt bildkonst samt att gjuta i betong under minst 30 år.

Rose-Marie gillar att få leda kurser och att få lära ut kreativa metoder, speciellt det experimentella. Att utveckla den kreativa sidan sägs skapa bättre balans i livet, vilket är hennes övertygelse. Därför har hon fullt av konstföremål och olika betongalster i hemmet, trädgården och i sin ateljé . Mer lär det bli, för det finns alltid något nytt hon vill prova.
Se mer på hennes Instagram: flarbackbetong

*Prisalternativ när det gäller boende (se ovan)
Alternativ 1: enkelrum med wc/dusch i korridor (grundpaketet)
Alternativ 2: enkelrum med wc/dusch på rummet (begränsat antal platser)
Alternativ 3: dubbelrum med wc/dusch på rummet (begränsat antal platser)

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://mullsjofolkhogskola.nu/kurs-konferens/sommarkurser/gjuta-i-betong-v-31/

Att pausa och läsa konst är det bästa jag gjort

Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.

Läs hela artikeln

Mullsjö folkhögskola

Skolan är en mötesplats för människor och idéer, lokalt förankrad och med ett globalt perspektiv. Vi arbetar utifrån en helhetssyn på människan, baserad på en kristen livssyn och i en drogfri miljö. Förutom allmän bildning har internationella frågor, hälsa och skapande verksamhet en central plats. Skolan har cirka 150 studerande.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mullsjö folkhögskola
Box 3
565 21 Mullsjö

Besöksadress: Björksätervägen 4

Telefon: 0392-374 00
E-post: info@mullsjofolkhogskola.se
Webbadress: http://www.mullsjofolkhogskola.se/