Keramikskolan fördjupning

Ansökan stängd
Skola:
Mullsjö folkhögskola
Plats:
Mullsjö - Jönköpings län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år och har 3-årig gymnasieutbildning eller motsvarande utbildningsbakgrund. Goda kunskaper i keramik samt ett personligt brev.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2024 - 4 jun 2025

Kontakt: Jeanette Axenfjord

Telefon: 0392-374 00

E-post:
info@mullsjofolkhogskola.se

Keramik fördjupning är en 1-årig utbildning och riktar sig till dig som vill arbeta med lera.

Fördjupningsåret är till för dig som har goda keramiska kunskaper. Året består av både friare kurser och gemensamma uppgifter. Du får fördjupa dig i dina intresseområden, men även utmaningar att utforska nya områden. En möjlighet att bredda och fördjupa ditt lerskapande utifrån dina ambitioner och personliga mål.

I ateljésamtalen får du övning i att formulera dig kring dina projekt och ditt lerskapande, men även ta del av andra deltagares erfarenheter och reflektioner. Du tränas i att utveckla dina idéer och du får metoder och verktyg för att arbeta i konstnärliga och kreativa processer. Genom individuell handledning får du hjälp att planera och genomföra dina projekt för att nå de mål som du strävar mot. Året ställer krav på dig när det gäller motivation och självständigt arbete.

I keramikverkstan har du din egen arbetsplats och drejskiva. Från morgon till kväll alla dagar i veckan har du tillgång till välutrustade verkstäder och ugnar för olika typer av bränningar. Skolan tillhandahåller en mängd olika leror och material för att experimentera och utforska glasyrer och dekortekniker.

Våra lärare är välutbildade och själva verksamma inom sina undervisnings-områden. De eftersträvar en individuell undervisningssituation där de varje deltagare får utvecklas mot sina individuella mål.

Under året får vi besök av ett antal gästlärare som delar med sig av sitt kunnande och dina erfarenheter. Vi gör även studie- och ateljébesök och egna utställningar.

Utbildningen är kostnadsfri men du betalar själv för ditt material och studieresor.

Innehåll

Urval av kurser:

 • Produktionsdrejning, drejteknik.
 • Formgivning, arbeta fram en egen produktserie
 • Arbeta med och förstå olika brännprocesser.
 • Glasyrteori och glasyrutveckling, hitta glasyrer som passar till din keramik.
 • Gipsteknik och lergjutning.
 • Få tid och hjälp att hitta och formulera ditt eget formspråk och ”din teknik”
 • Formulera projekt och arbeta tematiskt.
 • Att bli självgående i din arbetsprocess, att hitta ett arbetsflöde.
 • Yrkesförberedande orientering / ge en inblick i keramikers olika arbetssituationer.
 • Introduktion till att starta och driva företag som keramiker.
 • Orientering i keramikens historia och samtid.
 • Säkerhet och arbetsmiljö.
 • Presentations och utställningsteknik.
  Du har även möjlighet att plocka delar av kurserna på Keramikskolan grund.

Ämnen

Följande ämnen förutom keramik ingår i utbildningen:

Digital bildredigering i Photoshop och dokumentationsteknik ger dig verktyg för att presentera dig och ditt arbete. Du lär dig grunderna för att ta bra bilder av din keramik.

Kroki tecknas kontinuerligt under hela läsåret. Det ger dig möjlighet att träna anatom, ditt seende och handen och ögats samarbete.Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Grundläggande kunskaper och färdigheter i keramiska processer och tekniker. Utvecklats konstnärligt och mot sina individuella mål. Förberedd för ett yrkesliv som keramiker samt för att söka vidare till högre utbildning.

Mullsjö folkhögskola

Skolan är en mötesplats för människor och idéer, lokalt förankrad och med ett globalt perspektiv. Vi arbetar utifrån en helhetssyn på människan, baserad på en kristen livssyn och i en drogfri miljö. Förutom allmän bildning har internationella frågor, hälsa och skapande verksamhet en central plats. Skolan har cirka 150 studerande.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mullsjö folkhögskola
Box 3
565 21 Mullsjö

Besöksadress: Björksätervägen 4

Telefon: 0392-374 00
E-post: info@mullsjofolkhogskola.se
Webbadress: http://www.mullsjofolkhogskola.se/