Skola:
Mullsjö folkhögskola
Plats:
Mullsjö - Jönköpings län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år och har 9-årig grundskola eller motsvarande utbildningsbakgrund. Inga förkunskaper krävs, bara du är intresserad av att utveckla din konstnärlighet och kreativitet.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2024 - 4 jun 2025

Kontakt: Ellinor Johansson

Telefon: 0392-374 00

E-post:
info@mullsjofolkhogskola.se

Utbildningen är ettårig med möjlighet att läsa ett andra år. Det första året har mer ett tekniskt fokus och riktar sig till dig som är intresserad av att lära om keramiskt hantverk och formgivning. 

Keramikskolan grund ger dig en bred introduktion i vad man kan åstadkomma med lera vare sig du är intresserad av brukskeramik, formgivning eller av lera som ett konstnärligt material.

Undervisningen är uppdelad i perioder med olika praktiska moment. Verkstadsarbetet varvas med teoretiska delar, individuell handledning och gruppredovisningar. Under året får du utforska leran, du lär känna lerans egenskaper, dess möjligheter och begränsningar. Genom olika uppgifter tillägna du dig baskunskaper och övar upp din iakttagelseförmåga och förmåga till problemlösning. På så sätt tränas du i att utveckla dina egna idéer och arbeta i konstnärliga och kreativa processer. Nyfikenhet, motivation och eget ansvar är en förutsättning för att tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt.

I keramikverkstan har du din egen arbetsplats och drejskiva. Från morgon till kväll alla dagar i veckan har du tillgång till välutrustade verkstäder och ugnar för olika typer av bränningar. Skolan tillhandahåller en mängd olika leror och material för att experimentera och utforska glasyrer och dekortekniker.

Våra lärare är välutbildade och själva verksamma inom sina undervisningsområden. De eftersträvar en individuell undervisningssituation där de varje deltagare får utvecklas mot sina individuella mål.

Under året får vi besök av ett antal gästlärare som delar med sig av sitt kunnande och dina erfarenheter. Vi gör även studie- och ateljébesök och egna utställningar.

Innehåll

Grundläggande handformningstekniker och drejning.
Skulptur
Formgivning
Materialteori, framställning av egna glasyrer och engober.
Dekortekniker – både enkla och mer avancerade så som screentryck.
Framställning av gipsformar och lergjutning
Ugnsteori och praktik.
Olika bränningstekniker el, gas, ved
Orientering i keramikens historia och samtid
Säkerhet och arbetsmiljö
Projektarbete
Gästlärare, studie- och ateljébesök
Utställningsteknik

Ämnen

Följande ämnen förutom keramik ingår i utbildningen:

Digital bildredigering i Photoshop och dokumentationsteknik ger dig verktyg för att presentera dig och ditt arbete. Du lär dig grunderna för att ta bra bilder av din keramik.

Kroki tecknas kontinuerligt under hela läsåret. Det ger dig möjlighet att träna anatom, ditt seende och handen och ögats samarbete.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Grundläggande kunskaper och färdigheter i keramiska processer och tekniker. Utvecklats konstnärligt och mot sina individuella mål.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://mullsjofolkhogskola.nu/utbildningar/konst-formlinjen/keramikskolan/

Mullsjö folkhögskola

Skolan är en mötesplats för människor och idéer, lokalt förankrad och med ett globalt perspektiv. Vi arbetar utifrån en helhetssyn på människan, baserad på en kristen livssyn och i en drogfri miljö. Förutom allmän bildning har internationella frågor, hälsa och skapande verksamhet en central plats. Skolan har cirka 150 studerande.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mullsjö folkhögskola
Box 3
565 21 Mullsjö

Besöksadress: Björksätervägen 4

Telefon: 0392-374 00
E-post: info@mullsjofolkhogskola.se
Webbadress: http://www.mullsjofolkhogskola.se/