Analogt Fotografi och Mörkrum - distanskurs

Ansökan stängd
Skola:
Mullsjö folkhögskola
Plats:
Mullsjö - Jönköpings län
Längd:
< 1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 8 jan 2024 - 31 maj 2024

Träffar:
3 obligatoriska träffar

Kostnader: Distanskursen innefattar tre obligatoriska helgträffar på skolan: 12-14 jan, 22-22 mars, 17-19 maj. Kostnaden för dessa är: helpension 9 110 kr (delbetalas)

Kontakt: Anders Engström

Telefon: 0392-374 00

E-post:
info@mullsjofolkhogskola.se

Denna distanskurs vänder sig till dig som har ett fotointresse och som vill komma igång med analogt fotografi.

Kanske har du ägnat dig åt detta innan men behöver en nystart? Oavsett om du är nybörjare eller har erfarenhet sedan tidigare är du lika välkommen. I skolans fina mörkrum kommer vi ägna oss åt hantverket att kopiera papperskopior i svartvitt.

Genom utbildningen ges du möjlighet att utvecklas både konstnärligt, hantverksmässigt och att hitta ditt eget bildspråk. Kursen ger även stora möjligheter till utbyte av erfarenheter och samarbeten med andra kursdeltagare.

Utbildningen är en distanskurs på halvfart som innefattar tre obligatoriska helgträffar i skolans mörkrum samt arbete på distans.

Utbildningen består av tre intensiva helgträffar där vi kommer fokusera på att framkalla film och göra papperskopior i mörkrummet. Men också att visa upp och diskutera varandras alster. Inför varje helgträff ges förberedande uppgifter. Mellan träffarna håller vi kontakten via en digital plattform där föreläsningar och uppgifter läggs upp. Du har även möjlighet att få individuell handledning, stöttning och konstruktiv kritik av både kursledaren och kurskamraterna. En del av lärandet utgår ifrån att vi tar del av varandras skapande och ger varandra respons.

För att gå kursen krävs att du har tillgång till en analog kamera av valfri modell. För att få ut så mycket som möjligt av kursens tekniska delar rekommenderas en analog systemkamera med möjlighet till manuella inställningar. Vi kommer huvudsakligen att framkalla 35mm film, men vi har några förstoringsapparater som även tar mellanformat (120-220-film). Du behöver även en dator och tillgång till internet för att kunna delta digitalt mellan träffarna. Motivation och eget ansvar är en förutsättning för att tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt.

Vårens kurs fokuserar på:

  •  Kamerateknik: Med vilka tekniska medel kan du ta dina bilder till nästa nivå? Du lär dig att ta bilder med en intressant komposition och en korrekt exponering.
  • Fotohistoria: Vi lär oss om fotografins födelse och om mästarna och diskuterar deras bildsspråk.
  • Bildanalys: Vi visar upp våra bilder och diskuterar vad vi ser. I samtalaet kring bilder finns mycket att lära. Hur vi tolkar och läser av bilder skiljer sig och ger oss en rikare tolkning av både våra egna och de andras alster.
  • Det personliga bildspråket: Tiden mellan träffarna ägnas även åt individuella fotoprojekt där ni har chansen att fördjupa er i något som intresserar just er. Genom individuell handledning kan vi tillsammans hitta din fotografiska stil.
  • Hantverket i mörkrummet: Filmframkallning samt framställandet av papperskopior på både plast och fiberpapper. Ni lär er att bli självgående i ett mörkrum och hur tekniken blir er vän.

Kurstid
8 januari- 31 maj 2024

Träff 1: 12-14 januari
Träff 2: 22 – 24 mars
Träff 3: 17-19 maj

De tre fysiska träffarna startar kl. 10.00 på fredagen och avslutas ca kl. 15.00 på söndagen.
(incheckning från kl. 09.30 på fredagen)

Ansökan

Skriv ett personligt brev där du berättar om dina eventuella erfarenheter inom området och ev tidigare utbildningar. Vi vill även att du skriver om dina egna mål och förväntningar som du på har på kursen.

Bifoga 5 valfria fotografier med beskrivande text.

 

Mullsjö folkhögskola

Skolan är en mötesplats för människor och idéer, lokalt förankrad och med ett globalt perspektiv. Vi arbetar utifrån en helhetssyn på människan, baserad på en kristen livssyn och i en drogfri miljö. Förutom allmän bildning har internationella frågor, hälsa och skapande verksamhet en central plats. Skolan har cirka 150 studerande.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mullsjö folkhögskola
Box 3
565 21 Mullsjö

Besöksadress: Björksätervägen 4

Telefon: 0392-374 00
E-post: info@mullsjofolkhogskola.se
Webbadress: http://www.mullsjofolkhogskola.se/