Film- och medieproduktion

Ansökan stängd
Skola:
Södra Vätterbygdens folkhögskola
Plats:
Jönköping - Jönköpings län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år gymn eller motsv, grundläggande behörighet till högskola el yrkeshögskola. Du kan ansöka om prövning av reell kompetens, läs mer på Svf:s hemsida. Behöriga sökande kallas till provdag och kan välja mellan 25 april 2024 och 29 april 2024.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 28 maj 2025

Kostnader: Se Svf:s hemsida, www.svf.fhsk.se.

Kontakt: Carlos Ravstam

Telefon: 036-30 69 00

E-post:
carlos.ravstam@svf.fhsk.se

Film- &  Medieproduktion är en bred och praktisk filmutbildning där du får jobba med projekt i många olika genrer. Satsa ett år på ditt filmskapande!

Vad gör vi?

Vi utgår alltid ifrån berättandet och innehållet i alla våra projekt, konstnärliga som mer kommersiella eller dokumentära. Vi jobbar med reportage, kortfilm, reklamfilm, musikvideos, podcasts, flerkameraproduktion och mindre animationsprojekt. Det är ett intensivt år där vi vill ge dig, nybörjare som mer erfarna filmskapare, chansen att utvecklas inom flera områden och testa på nya utmanande och roliga projekt.

Ämnen som vi jobbar med under året är filmproduktion, bildberättande, kamerateknik, filmfoto, klippning, manusskrivande, dramaturgi, ljudproduktion/ljuddesign, ljussättning, digital publicering,  flerkameraproduktion, stillbildsfoto, grafisk form och animation. Ämnen som entreprenörskap och marknadsföring finns också med i vår kursplan.

Under året ligger det även en praktikperiod inlagd där du kan knyta kontakter och få in en fot i branschen. Året avslutas med ett examensarbete där du får välja ämne själv att fördjupa dig i. Sista veckan får du sätta ihop din showreel med de projekt vi jobbat med under året. Denna showreel, tillsammans med ett kursintyg på de kurser och projekt vi haft, är det du får med dig härifrån och blir din färdbiljett vidare i branschen.

Hur gör vi?

Utbildningen är projektdriven vilket innebär att mycket av lärandet ligger i att jobba i olika projekt. Vi har lärarledda lektioner i början men under året blir det mer tid för egna projekt. Det innebär att stor vikt läggs vid din förmåga att driva och ta ansvar för dina eller din grupps projekt. God samarbetsförmåga och en lösningsorienterad inställning är väldigt viktigt. Vi vill att utbildningen ska skapa förutsättningar för dig att utvecklas i ditt filmskapande men ribban för hur högt du når läggs inte av oss utan av dig! Vi vill att du ska lära dig mycket inom det tekniska området såsom kamerateknik och filmredigering men minst lika viktigt är att utveckla ditt konstnärliga uttryck. Vi jobbar primärt i Adobe miljö med program som Premiere Pro, After Effects, Audition, Photoshop och Illustrator.

Vem söker vi?

Du som söker bör ha god datorvana, vara nyfiken på och ha intresse för ny teknik i allmänhet. Det är en fördel om du har grundläggande kunskaper om ljud- och filmredigering.  Men, det viktigaste är att du har drivet och viljan att utvecklas i ditt filmskapande, oavsett om du har mycket eller lite filmerfarenhet, och framförallt att du är öppen och ödmjuk inför de utmaningar det innebär.

Vi på Film &- Medieproduktionslinjen vill ge dig förutsättningar för att bli en duktig filmskapare men också att du under din tid på Svf får möjlighet att utvecklas som människa. På Södra Vätterbygdens Folkhögskola finns många andra linjer som vi ibland samarbetar med och massa nya människor att lära känna. Om du vill kan du bo på internatet och få leva folkhögskolelivet fullt ut.

Kostnader

Under utbildningen behöver du ha tillgång till en egen bärbar dator med Adobes programvaror för filmproduktion - Adobe Creative Cloud. Utöver detta tillkommer kostnader för en studieresa som vi gör i slutet av läsåret. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter genomförd Film- & Medieproduktionsutbildning förväntas du kunna planera innehåll för en film och hur den ska berättas. Du har kunskap om hur det går till att skapa en film gällande manus, ljussättning, kamerateknik , klippning och ljudläggning. Grundläggande kunskaper i animering och filmeffekter och kunskaper om digital publicering av film och ljud.

Har du tagit vara på tiden  kommer du ha en  bred grund att stå på och förutsättningar för att gå vidare och jobba som frilans, på reklambyrå eller ett produktionsbolag. Vill du fördjupa dig ytterligare i någon del av filmskapandet har du goda möjligheter att söka högre studier efter din tid här.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.svf.fhsk.se/utbildning/film-medieproduktion/

Södra Vätterbygdens folkhögskola

Södra Vätterbygdens Folkhögskola (Svf) är sedan 1919 en mötesplats för idéer, inspiration, kunskap, personlig utveckling och utbildning. Här kan du höja din kompetens, skaffa dig en yrkesutbildning eller förbereda dig för studier på högskola/universitet. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Södra Vätterbygdens folkhögskola
Mångatan 10
554 39 Jönköping

Telefon: 036-30 69 00
E-post: svf@svf.fhsk.se
Webbadress: https://www.svf.fhsk.se/