Författarskola - Distans

Profilkurs, Distanskurs Sörängens folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

Satsa på ditt skrivprojekt!

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Textprover, personligt brev. Mer info på vår hemsida.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 16 aug 2023 - 31 maj 2024

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Kostnader: Se skolans hemsida för mer information om Materialkostnader.

Kontakt: Christine Falkenland

Telefon: 010-243 35 00

E-post:
christine.falkenland.sorangen@folkbildning.net

Sörängen Författarskola – distans är en internetbaserad kurs i kreativt skrivande där du får möjlighet att satsa på ditt skrivprojekt, utveckla ditt skrivande och hitta ditt eget språk, din litterära röst. Du får varva självständigt skrivande med att få och ge handledd och konstruktiv respons i mindre grupp.

Kursen är en ettårig heltidsutbildning och studiemedelsberättigad.

Vi som handleder på Sörängen Författarskola – distans läsåret 2023/2024 är Christine Falkenland och Lina Ekdahl. Vi är verksamma och etablerade författare med stor erfarenhet av handledning i kreativt skrivande.

Vi arbetar online på lärplattformen FirstClass. Du behöver ha en dator med stabil uppkoppling samt möjlighet att skriva ut texter för respons.

Du och övriga deltagare delas in i mindre grupper, som enligt ett rullande schema har responsvecka där ni läser och ger konstruktiv respons på varandras texter. Du får också respons av en handledare. Responsarbetet sker i en öppen och tillåtande atmosfär. Du får nya aspekter på din text och lär dig att se utvecklingsmöjligheter i din egen och andras texter.

Under responsveckan krävs det att du deltar i grupparbetet aktivt och dagligen. Mellan responsveckorna arbetar du självständigt med textproduktion. Du förväntas kontinuerligt närvara på vårt forum, där du kan ta del av inspirerande och användbara övningar och har möjlighet att samtala om skrivande och text.

Kursen inleds med tre dagars möten online där vi går igenom arbetssätt, responsmetoder och rutiner. I slutet av läsåret sammanställer och redigerar deltagarna varsin längre text. Kursen avslutas med tre dagars möten online då vi har samtal om texterna och projekten. Vi använder oss av Zoom.

Deltagande i introduktions- och avslutningsmöten är ett absolut krav. Det innebär att den som inte närvarar på introduktionsmötet för inskrivning inte heller har möjlighet att påbörja kursen.

Arbetssättet kräver både självständighet och ansvar inför övriga deltagare. Eftersom utbildningen är på heltid är den svår att kombinera med annat heltidsengagemang. Det är en fördel om du har gått skrivarkurs tidigare, men det är inget krav.

Några röster ur utvärderingarna:

"Under kursens gång har jag fått konkreta verktyg som har hjälpt mig i mitt skrivande. Det har också gjort att jag tagit det skönlitterära skrivandet på större allvar och att jag nu vågar satsa på det till hundra procent."

"Det har varit fantastiskt lärorikt att ge och få textrespons av deltagarna i gruppen och se sin text utifrån. Att ge respons i skrift har också betytt att jag har fått tid att tänka till och uttrycka mig mer precist."

"Tack för en grym kurs som har varit avgörande för att jag ska bli någorlunda färdig med mitt projekt och framför allt, att tro på det."

Lärare

Christine Falkenland

Christine Falkenland debuterade 1994 med diktsamlingen Illusio. Hon har hittills publicerat tio romaner, fem diktsamlingar samt fyra barnböcker. Hennes senaste roman, Själasörjaren, utkom 2018. Hon har även skrivit libretton till körverk, bl.a Rekviem.
Hon har erhållit flertalet priser och stipendier, bl.a Sveriges Radios Romanpris, Svenska Dagbladets litteraturpris, och Göteborgs Stads författarstipendium samt De Nios Vinterpris.
Christine är utbildad skrivarpedagog och sedan 2014 är hon handledare på Sörängen Författarskola – distans.

Lina Ekdahl

Lina Ekdahl debuterade 1994 med diktsamlingen ”Fram på dagen”. Hon har sen dess gett ut 9 diktsamlingar, den senaste kom våren 2022 och heter ”Du är inte full du är fylld”. Hon skriver också dramatik och libretto för kör. För både barn, ungdomar och vuxna. Hon har genom åren samarbetat med en rad musiker, konstnärer och dansare, vilket resulterat i en mängd utställningar, barnböcker och föreställningar. Hon har skrivit för diverse radioprogram och gjort radiodokumentärer.
Återkommande har hon haft skrivarkurser och workshops, hoppat in som gästlärare och varit på författarbesök på grundskolor, gymnasier, folkhögskolor och universitet.
Hon har erhållit flera stipendier och priser, bla från Göteborgs stad, Svenska akademien, Västra Götalands regionen, Samfundet de nio, Sveriges radios novellpris, Årets Brunnslockspoet 2019, och 2001 var hon Sommarvärd i P1.
www.linaekdahl.se

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.rjl.se/Sorangensfolkhogskola/Utbildningar/Skrivarlinje-pa-distans/

Fler kurser inom: Skriva Prosa Poesi

Sörängens folkhögskola

Sörängens folkhögskola är en skola med kulturprofil. Skolan grundades av landstinget i Jönköpings län redan 1876 och sedan 1915 ligger den på sin nuvarande plats. "Jönköpings folkhögskola" är vår filial och den ligger granne med högskolan i Jönköping.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sörängens folkhögskola
Rågången 4
571 38 Nässjö

Telefon: 010-243 35 00
E-post: sorangens.folkhogskola@rjl.se
Webbadress: http://www.rjl.se/sorangensfolkhogskola

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln