Baskurs för dig med lindrig intellektuell funktionsnedsättning

Ansökan stängd
Skola:
Högalids folkhögskola
Plats:
Kalmar - Kalmar län
Längd:
även individuella lösningar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du ska ha fyllt 18 år det året du startar dina studier hos oss. Du som söker ska ha deltagit i Baskursens verksamhet minst 3-5 dagar mellan vecka 45-13. Du ska kunna läsa, skriva och ha sociala och relationella färdigheter på grundläggande nivå.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: Se skolans hemsida

Kontakt: Caroline Ranefjord

Telefon: 076-1337186

E-post:
caroline.ranefjord@hogalid.nu

För dig

  • som har gått anpassad skola/gymnasiesärskolan
  • som har en lindrig intellektuell funktionsnedsättning (IF)
  • som vill utvecklas som person och bli mer självständig

Kursprofil
På folkhögskola möts människor med olika åldrar, erfarenheter och mål. Baskursen erbjuder deltagarna möjlighet till nya upplevelser med stora möjligheter att vara med och påverka skolgången och utvecklas som människa. Undervisning, boende och fritid finns samlat på skolan. Det skapar större möjlighet till trygghet, lärande, utveckling och självständighet. Skolans arbetssätt ger också bra möjlighet till personlig utveckling, ökad självinsikt, starkare självkänsla och bättre självförtroende. 

Det är möjligt gå kursen i tre år. Undervisningen sker både i helklass och i blandade grupper. 

Att studera på folkhögskola innebär mer än att studera ämnen. Studiebesök och kulturella aktiviteter ingår i livet på folkhögskolan. Skolans temadagar, fysisk träning och möjlighet till vissa tillval är också viktiga inslag i utbildningen. Vi arbetar för att deltagarna ska vara delaktiga, se sina möjligheter, rättigheter och skyldigheter och på så sätt bli bättre förberedda för livet efter folkhögskolan. 

Kursinnehåll
Dagarna på Högalid är variationsrika och stimulerande. Lektionsformen anpassas efter individens och gruppens intressen, förutsättningar och behov. 

Kursen har temastudier som kan pågå kortare eller längre perioder, med olika teoretiska och praktiska inslag. Exempel på innehåll i temastudierna är vardagsekonomi, svenska, agenda 2030, miljö och samhällsorientering. På schemat finns också livskunskap, hälsa, musik, bild & form och drama.

Praktik: Tredje året får deltagarna möjlighet att göra praktik.

Inriktningar: Deltagarna önskar en inriktning att fördjupa sig i, antingen Musik eller Bild & form.

Musikinriktningen erbjuder möjlighet att skapa musik, göra musikvideo, spela i band, sjunga solo eller i grupp och gå på studiebesök och konsert.

Bild & form-inriktningen ger möjlighet att arbeta i olika material. Fokus ligger på att prova sig fram och hitta nya uttryckssätt, till exempel i keramik, kol, akvarell, enkla trycktekniker eller med kamera som redskap.

Boende och fritid:
Att ha eget boende på skolan kan vara första steget till att flytta hemifrån. Fritidsassistenterna finns tillgängliga från morgon till kväll, måndag till torsdag. På fredagar finns de tillgängliga dagtid.

Skolans internat erbjuder korridorboende med egen dusch och toalett. I anslutning till korridoren finns ett dagrum med TV och ett fullt utrustat kök. Internatet har tillgång till tvättstuga, torkrum och städutrustning. Tillsammans med fritidsassistenterna får deltagarna stöd i att lära sig att tvätta och städa.

Tillsammans med fritidsassistenterna och sina klasskamrater har deltagarna möjlighet att skapa en aktiv och betydelsefull fritid.

Baskursen ansvarar för caféverksamheten tillsammans med fritidsassistenterna. Till cafét är alla skolans deltagare välkomna.

Tre gånger/termin erbjuder fritidsassistenterna stanna-helger med matlagning och olika aktiviteter. 

Vill du veta mer om Baskursen maila till: baskursen@hogalid.nu
eller ring skolans expedition 0480- 84480.

Högalids folkhögskola

Högalids folkhögskola är en skola med stor bredd i sitt kursutbud. Bredden ger möjlighet att möta människor i olika livssituationer och med olika förutsättningar, vilket i sin tur gör att vi kan skapa en stimulerande och lärande miljö där mötet mellan våra deltagare är berikande och utvecklande och en viktig del av studietiden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Högalids folkhögskola
Högalidsvägen 16
394 70 Kalmar

Telefon: 010-357 5600
E-post: kontakt@hogalid.nu
Webbadress: http://www.hogalid.nu/