Konstskolan åk I

Ansökan stängd
Skola:
Ölands folkhögskola
Plats:
Färjestaden - Kalmar län
Längd:
38 veckor
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: arbetsprover

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 24 maj 2024

Kostnader: Kursen är kostnadsfri, du betalar för boende, kost & material. Boende & mat: 4070 - 5490 kr/mån. Externatelever: 1400 kr/mån. Egna läromedel: ca 2500 kr/läsår. Gemensamma läromedel och material: 340 kr/mån. Studieresor: 1500-4000 kr.

Kontakt: Kristina Hjelte

Telefon: 0485-56 44 08

E-post:
kristina.hjelte@olandsfolkhogskola.se

Välkommen till Konstskolan I! Här får du kunskap om konstnärliga uttryckssätt. Vi behandlar konstbegreppet och bildens möjligheter att synliggöra tankar och idéer. Alla lärare är verksamma konstnärer.

Kursens syfte är att ge dig kunskaper om bildens och formens kommunikativa egenskaper och unika förmåga att synliggöra tankar, idéer och visioner. Kursen är förberedande för Ölands konstskola åk II.

TEMATISKT ARBETE

Vi arbetar tematiskt, gestaltande, berättande utifrån ett givet sammanhang och/eller med en given uppgift detta ger dig möjlighet att hitta ditt eget sätt att uttrycka dig på.
Vi lägger stor vikt vid den kommunikativa aspekten av det visuella arbetet.
Vi strävar mot ett tillåtande klimat, genomgångar och diskussioner. Ett samtal om konst kan föras på många ”dialekter” och vi vill att alla ska komma till tals.
Vi som jobbar på kursen står för/täcker upp och delger olika konstnärliga synsätt. Alltifrån ett klassiskt/traditionellt till ett mer konceptuellt/idébaserat.

STUDIER

Vi arbetar i block om 1-2 veckor med samma ämne. Att teckna, måla eller modellera efter en förebild, ger dig möjlighet att tolka och gestalta tingen, människorna och omvärlden i olika sammanhang. Här ingår även kurser i färglära och komposition.

TEKNIKER

Du kommer att arbeta med teckning, målning och med material som blyerts, kol, tusch, olje- och akrylfärg. I skulptur använder du olika material som lera, trä, ljud, ljus och koncept. Du kommer också att arbeta med seriellt bildskapande i olika grafiska tekniker bland annat koppargrafik, högtryck och screentryck. Digital bild/foto omfattar arbete med komposition, manipulation och dokumentation.
Dessutom har du möjlighet att arbeta med egna fördjupningar med individuell handledning under projektperioder. Du får också hjälp med att sammanställa dina arbetsprover för vidare studier.

Du studerar även konst och kulturhistoria genom föreläsningar, studiebesök och övningar i t ex bildanalys. Du gör också en workbook som ger dig en personlig relation till konsthistorien i förfluten tid liksom i samtiden. Detta ger dig kunskaper för att på ett självständigt sätt kunna ta del i kulturlivet.

I kursen ingår en obligatorisk studieresa med syfte att studera samtida konst. Resekostnaden beräknas till ca 3000 kronor.

Kursen startar 21 augusti 2023 och slutar 24 maj 2024.
Ansökan samt arbetsprover senast 23 maj.

Ansökan till Ölands Konstskola I
Ansökan ska innehålla:
• Ifyllt ansökningsformulär.
• Betygskopior, CV och personbevis.
• Arbetsprover.

Arbetsprover
Fotografier / utskrifter på papper.
Dokumentation av egna arbeten i form av 10 foton eller utskrifter i max A3- format, kompletterade med upplysningar om originalens storlek och material.
Skriv ditt namn på alla bilagor. Du kan också skicka med länk till hemsida med arbetsprover

Material återsändes endast om brevet innehåller frankerat kuvert för återsändning.
Adress: Ölands Folkhögskola, Konstskolan
Skogsby, 386 93 Färjestaden
Ansökan och arbetsprover ska vara hos oss senast 23 maj.

Vad vi vill se:
Dokumentation av egna arbeten i valfri teknik. Skisser och övningsarbeten eller mer genomarbetade verk. Alla konstformer gills men det är bättre att skicka sånt du är nöjd med än att visa upp olika tekniker.

För mer information kontakta:
kristina.hjelte@olandsfolkhogskola.se 0485-56 44 08

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.olandsfolkhogskola.se/kurser/konstskolan-i

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln

Ölands folkhögskola

Ölands folkhögskola är en ovanligt öppen och vänlig plats där människor från alla bakgrunder och från olika delar av världen möts. Här drar du nytta av väl beprövad pedagogik, hög kreativ kompetens och välutrustade lokaler.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ölands folkhögskola
Ölands Skogsby 144
386 93 Färjestaden

Telefon: 0485-56 44 00
E-post: info@olandsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.olandsfolkhogskola.se/