Dokumentärfilmskolan

Ansökan stängd
Skola:
Ölands folkhögskola
Plats:
Färjestaden - Kalmar län
Längd:
38 veckor
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Arbetsprov: personligt brev och ett synopsis till en tänkt dokumentärfilm.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 28 maj 2025

Kostnader: Kursen är kostnadsfri, du betalar för boende, kost & material. Boende & mat: 4070 - 5490 kr/mån. Externatelever: 1400 kr/mån. Egna läromedel: ca 1000-1500 kr/läsår. Gemensamma läromedel och material: 340 kr/mån. Studieresor: 1500-4000 kr.

Kontakt: Anna Persson och Anna Klara Åhrén

Telefon: 073-5602415 072-2447131

E-post:
anna.persson@olandsfolkhogskola.se, annaklara.ahren@olandsfolkhogskola.nu

Du gör 6 filmprojekt under året. Teori och praktiska övningar varvas. Vi ser mycket film: dokumentärer, spelfilm, och experimentell film. Du har tillgång till utrustning och redigeringar dygnet runt.

DOKUMENTÄRFILMSKOLAN

En stor del av kursen ägnas åt praktiskt arbete med olika filmprojekt. Vi arbetar med olika sorters dokumentärfilm och under årets gång kommer du att göra 6 filmer. Vi ser film som ett lagarbete och under projekten arbetar du oftast tillsammans med en kurskamrat. De färdiga filmerna liksom processen dit utvärderas gemensamt.

Projektarbetet varvas med teori och praktiska övningar i form av olika workshops. Vi ser mycket film och kommer även att studera dokumentärfilmens utveckling i ett historiskt perspektiv.

Dokumentärfilmskolan på Öland har aktiva och väletablerade filmare som kursansvariga och regelbundet hålls workshops med några av Sveriges mest framgångsrika regissörer, fotografer, ljudläggare, producenter och klippare. Vi är mycket stolta över vår utbildning och jobbar för att hela tiden utvecklas och ligga i framkant inom det dokumentära uttrycket. 

Vi tittar på massor av film, analyserar och diskuterar. Vi lägger stor vikt vid process och sökandet efter det egna berättandet. 

Förkunskap är önskvärd men inget krav. Kreativitet och engagemang är viktigare. Teknisk undervisning kommer att ges på lämpliga nivåer. Du har tillgång till utrustning och redigering dygnet runt. Dessutom finns möjlighet att arbeta i en professionell ljudstudio.

ANSÖKAN

Ifyllt ansökningsformulär, personbevis, ett personligt brev och arbetsprover enligt följande:

Du ansöker med ett synopsis till en tänkt dokumentärfilm. Beskriv alltså en film som du skulle vilja göra om du hade fria händer. Tala också om varför och på vilket sätt du vill att den berättas. Låt dig inte begränsas av att din idé t.ex. är svår att genomföra, eller skulle kosta mycket pengar.

Bifoga betyg från tidigare utbildningar och intyg från anställningar. Ange gärna en referens. 

Ansök senast 15 april 2023.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.olandsfolkhogskola.se/kurser/dokumentarfilmskolan

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln

Ölands folkhögskola

Ölands folkhögskola är en ovanligt öppen och vänlig plats där människor från alla bakgrunder och från olika delar av världen möts. Här drar du nytta av väl beprövad pedagogik, hög kreativ kompetens och välutrustade lokaler.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ölands folkhögskola
Ölands Skogsby 144
386 93 Färjestaden

Telefon: 0485-56 44 00
E-post: info@olandsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.olandsfolkhogskola.se/