Turism & Äventyr - Yrkesutbildning

Profilkurs, Yrkesutbildning Grimslövs folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år 3 terminer
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Yrkesutbildning

Vill du ha ett yrke där du får chansen att ge andra människor en härlig upplevelse? Längtar du efter att få resa, arbeta hållbart, äventyra och leda andra så sök till vår spännande yrkesutbildning! 

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: 3 år gymnasium eller motsvarande, gärna erfarenheter från resor och friluftsliv samt arbete med service. Vi genomför digitala kurspresentationer och intervjuer mars-juni. Välkommen till vårt öppet hus fredagen 14 april kl.10.00-11.30 samt 12.30-14.00.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: Internatboende: 4 veckor: • Logi internat 2 600 kr. • Kost 3 732 kr. • Hyra i ett djurrum 2 700 kr. • Hyra för hundgård 50 kr. Externat: lunch och fika under en period på 4 veckor: • 2 056 kr Specifika kurskostnader tillkommer.

Kontakt: Annki Nilsson 073-7685286. Paul Nilson 070-5263559

Telefon: 0470-763700

E-post:
annkigrimslov@gmail.com; paulgrimslov@gmail.com

Skicka in din ansökan så kommer vi att kontakta dig för en digital kurspresentation och intervju. 

Vill du läsa mer om vår utbildning så gå in på https://turismochaventyr.se/
Du kan också se en kort film på https://www.youtube.com/watch?v=s901ulwa9jQ

 Med turism och äventyr på schemat

Vi erbjuder tre intensiva terminer med lärorika upplevelser inom turism- och äventyrsbranschen som till exempel reseledarkurs, äventyrsaktiviteter, fjällutbildning samt 18 veckors praktik. På vår yrkesutbildning blandar vi teori med praktik och verklighetstrogna case, allt för att du skall få en god grund att stå på i din framtida karriär. Du kommer att utveckla din kompetens inom service, guideteknik och ledarskap. Har du ett genuint intresse för värdskap och upplevelser passar vår turismutbildning för dig. Du lär dig lika mycket på lektionerna, som av dina klasskompisars erfarenhet och kunskaper, och ni blir ett sammansvetsat gäng som utmanar varandra och lär tillsammans. Genom kortare och längre praktikperioder och projektarbeten, specialiserar du dig och knyter kontakter inom ditt intresseområde och framtida yrke.

Kursinnehåll

Utbildningen har fyra huvudområden som genomförs parallellt med varandra och i många fall sammanflätade, för att nå bästa effekt. Inom dessa huvudområden hittar du ett stort antal delkurser där du både får en introduktion till ämnet men även har möjlighet till fördjupningar.

 • Turism & Resor
 • Natur & Friluftsliv
 • Guidning & Reseledare
 • Personlig utveckling                           

 

Här är några exempel från kursen:

Smaland Airport, Swanson’s Travel,
Kosta Art Hotell & Spa, Pernilla Wiberg Hotell
Kalmar Slott, Smålands museum
Värdskap, Schyst resande
Loopa Drivhuset, entreprenörskap
Första hjälpen i vildmarken
Åsnens nationalpark, Store Mosse nationalpark
GSRT-Grundläggande säkerhet och räddningsteknik
Kanothajk, grönt paddelpass havskajak
Klätterkurs, topprepskort
Äventyrsresa Vildmark i Värmland
Citybreak storstadsturism Stockholm/London
Friluftsprojekt Sverige/Spanien
Vinterfjällutbildning Idre Fjäll
Sommarfjällutbildning Kebnekaise
Reseledarkurs till Tanzania med Safariresor
Open water dykcertifikat, Växjö dyksport

Samarbete med turismnäringen

En stor del av utbildningen är lärande nära kopplat till branschen. Vi varvar vi därför teoretiska föreläsningar och praktiska övningar med projekt, studiebesök och studieresor. Vi besöker företag inom transport-, event, logi- och besöksnäringen.

Kursinnehållet är framtaget i samarbete med representanter från branschen och dessa deltar även i utbildningen som gästföreläsare och under våra specialkurser. Till exempel arrangeras vår äventyrsresa av Vildmark i Värmland. Tillsammans med researrangören Safariresor erbjuder vi också en reseledarkurs till Tanzania.

 

LIA – Lärande i arbete; arbetsplatsförlagd utbildning och praktik

Du får tre veckors arbetsplatsförlagd utbildning med praktik under den andra terminen och hela 15 veckor under den tredje. Den tredje terminen genomförs i form av distansundervisning med kursträffar och är yrkesförberedande. Med vårt stora kontaktnät inom branschen, hjälper vi dig att finna en praktikplats i Sverige eller utomlands, inom valfritt intresseområde. 

Specifika kurskostnader

Kostnaderna för tre terminer uppgår till ungefär 25 000 kr. Detta belopp används till specialkurser, studiebesök/resor, aktiviteter och litteratur. För vissa studieresor tillkommer det extra kostnader och då har du möjlighet att ansöka om merkostnadslån hos CSN. Du betalar kostnaderna med 2 500 kr per månad under termin ett och två. Under den tredje terminen betalar du i anslutning till respektive arrangemang samt vid terminsavslutning.                          

Ett spännande arbete väntar i turistbranschen.

Under utbildningen har du utvecklat dig själv, träffat vänner för livet och fått en unik upplevelse! Med vår kurs i bagaget får du en bred kompetens inom områdena turism och äventyr. Vi har ett gott rykte bland företagen inom turism- och resebranschen och efter examen brukar våra elever ha lätt att hitta intressanta arbeten. Det finns en mångfald av stimulerande yrken och världen blir din arbetsplats. Du kan arbeta som reseledare, äventyrsguide eller kryssningsvärd eller varför inte arrangera mässor och events? För dig som vill starta eget ger vår utbildning dig en bred bas inom turism att bygga ditt företagande på.

Vi öppnar din dörr till branschen!

Därefter är valet ditt – om du vill arbeta i Sverige eller utomlands. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Med Turismlinjen i bagaget: Med vår utbildning i bagaget får du en bred kompetens inom områdena turism, friluftsliv och service. Efter utbildningen kan du välja att arbeta på hotell, flygplats, resebyrå eller eventbolag. Du kan arbeta som reseledare, äventyrs- eller ekoturismguide? Eller varför inte arrangera mässor, konferenser och events? Storstadsturism eller natur- och fjällturism, i Sverige eller utomlands - valet är ditt! Vi har ett gott rykte bland företagen inom turism- och resebranschen och efter examen brukar våra elever ha lätt att hitta intressanta arbeten. Under utbildningen har du dessutom fått möjlighet att utveckla dig själv och haft otroligt roligt på köpet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.grimslovsfolkhogskola.se/turism/turism-aventyr/

Grimslövs folkhögskola

Vår inriktning är friskvård, hälsa och kultur i ett brett och spännande perspektiv. Vi ger dig kunskap genom studier och upplevelser. Din personliga utveckling står i centrum, oavsett om du väljer oss för att förbereda dig inför vidare studier eller för att gå direkt ut i arbetslivet.

Läs mer om skolan

Postadress:
Grimslövs folkhögskola
Huvudbyggnaden
342 55 Grimslöv

Telefon: 0470-76 37 00
E-post: fh-grimslov@kronoberg.se
Webbadress: https://www.grimslovsfolkhogskola.se/

Jag har faktiskt hittat världens bästa jobb!

Att tävla i Robinson är långt ifrån hennes första utmaning i vildmarken. I 25 år har Annki Nilsson varit kursansvarig för utbildningen Turism och äventyr på Grimslövs folkhögskola och inspirerat deltagare i vått och torrt.

Läs hela artikeln