Skola:
Sverigefinska folkhögskolan
Plats:
Haparanda - Norrbottens län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Minst 18 års ålder samt gymnasiebehörighet (slutförd grundskola). Du spelar/har spelat något instrument (undantag kan alltid göras om dina ambitioner inte är inom musik). Goda kunskaper i engelska, både talad och skriven. Antagningsprov och intervju.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 13 jun 2025

Kostnader: 3000 kr per termin (i avgiften ingår kopior, försäkring, studiebesök, m m)

Kontakt: Anton Johansson

Telefon: 0922 - 688 00

E-post:
anton.johansson@svefi.net

Studera och jobba med ljudteknik och egna projekt samt rigga och mixa under skolans konserter och evenemang. Under andra året får du fördjupa dig inom valfri aspekt. Perfekt grund för vidare studier!

Ansökan är fortfarande öppen till våra utbildningar. Välkommen in med din ansökan!

(Den här utbildningen finns både som profilkurs samt yrkesutbildning. Oavsett vilken av dessa du vill läsa så börjar du med att ansöka till den här utbildningen. Då får du mer info om de olika nivåerna och vad de innebär i samband med antagningen.)

Ljudtekniker är en ett- till tvåårig utbildning. Det första året, basåret, fokuserar på grunderna inom inte bara inspelning och liveljud utan även scenljus, vilket är mycket användbart att kunna när du jobbar med scenframträdanden. Under andra året får du förstås fortsätta att arbeta med ljud, men nu får du dessutom möjlighet att fördjupa dig inom antingen liveljud/scenljus, musikinspelning/mixning eller filmljud för att finslipa dina kunskaper litet extra. Helheten är perfekt för dig som vill söka vidare till studier inom ljudteknik på t. ex. högskola eller helt enkelt ta klivet in i arbetslivet.

Utbildningen dig grundläggande kunskaper inom inspelningsteknik, liveljud och scenljus. Du får lära dig att hantera och använda bl. a. Pro Tools, PA-system, mixerbord och mikrofoner. Du får även lära dig mixnings- och lyssningsteknik, akustik, musikteori, ellära, med mera.

Utöver teoretiska studier kommer du även att få jobba praktiskt med att rigga och mixa ljud och ljus inför- och under skolans evenemang, vilket kan vara allt från föreläsningar till utomhuskonserter. Du kommer även att jobba med flera egna inspelningsprojekt. Höstens stora projekt är ett coverprojekt som går ut på att ”härma” ljudet på en inspelning där du agerar ljudtekniker och skolans musiker blir inspelade.

I utbildningen ingår även fyra veckors praktik där du som deltagare har möjlighet att söka praktikplats inom det som intresserar dig. Många av våra deltagare har genom praktikplatser fått arbete efter praktikperioden. Skolan hyr dessutom ut utrustning till olika event där du som deltagare tillsammans med skolans handledare sköter tekniken. Vi tycker det är viktigt att du som deltagare får möjlighet att ta del av så många riktiga jobb som möjligt.

Vi har tre professionella inspelningsstudior sammankopplade med fyra separata kontrollrum, och det finns flera arbetsstationer där du kan öva upp dina färdigheter. Deltagarna på utbildningen har tillgång till lokalerna dygnet runt, förutsatt att man sköter sina studier dagtid.

Utbildningen är CSN-berättigad, läses på heltid här på skolan och ger goda grunder för vidare studier på exempelvis högskola. Skolan har även restaurang och boende för en trygg och komplett studiemiljö.

Om du saknar behörighet att läsa den här utbildningen så kan du gärna ansöka till Ljudteknik (Allmän kurs) istället. Där kan du läsa in de grundskoleämnen du saknar behörighet i samt även studera och jobba med ljudteknik. Du hittar en länk nedan.

Mer info
För mer allmän info om utbildningarna, boende och Svefi som skola, besök gärna den här kursens sida på vår webbplats: www.svefi.net/ljudtekniker. För Ljudteknik som allmän kurs, besök www.svefi.net/allman.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

— Du kan hantera inspelning och PA, både analogt och digitalt.
Du har kunskap om mikrofoner, mixning, effekthantering, mastring, klangutbredning, stereoteknik, MIDI, synkronisering, effektläggning, radio, akustik, med mera.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://svefi.net/ljudtekniker/

Ta chansen! Vill man skriva låtar, skriv låtar! Börja någonstans, alla måste börja någonstans.

Simon hann skaffa tre barn och jobba ett antal år inom läkemedelsindustrin innan han tog tag i sin dröm – att syssla med musik på heltid. Nu har det som skulle vara ett år på folkhögskoleutbildningen i musikproduktion förlängts till två.

Läs hela artikeln

Sverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolan, Svefi, erbjuder unika och kvalitativa utbildningar. Vi tror att du vill brinna för det du gör, och därmed kan du själv till stor del påverka ditt eget studieinnehåll. Svefis konstfyllda rum och exotiska läge på landsgränsen till Finland upplevs av många som ett spännande inslag i skolgången. Skolans lokaler är naturligtvis tillgänglighetsanpassade. Välkommen!

Läs mer om skolan

Postadress:
Sverigefinska folkhögskolan
Torget 3
953 32 Haparanda

Besöksadress: Torget 3, Haparanda

Telefon: 0922-688 00
E-post: info@svefi.net
Webbadress: https://www.svefi.net/