Sverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolan, Svefi, erbjuder unika och kvalitativa utbildningar. Vi tror att du vill brinna för det du gör, och därmed kan du själv till stor del påverka ditt eget studieinnehåll. Svefis konstfyllda rum och exotiska läge på landsgränsen till Finland upplevs av många som ett spännande inslag i skolgången. Skolans lokaler är naturligtvis tillgänglighetsanpassade. Välkommen!

Sverigefinska folkhögskolan

Svefi ligger i Haparanda i norra Sverige, precis på gränsen till Finland och systerstaden Tornio.

Svefi bildades 1973, och på den tiden var syftet att ge just sverigefinnar möjlighet att studera på finska. Det är därifrån namnet kommer.

Idag drivs skolans utbildningar helt på svenska och inom vitt skilda områden även om de flesta har en stark estetisk prägel. Exempel på utbildningar är konst- och hantverksutbildningen Happis Arts & Crafts, den yrkesinriktade utbildningen Ljudteknik (som även kan fokuseras mot Filmljud), flera utbildningar inom musik och sång såsom Singer/Songwriter och Musikproduktion, med mera.

Utöver särskilda kurser och yrkesutbildningar har Svefi även flera allmänna kurser där du kan läsa in behörigheter du kanske saknar från grundskolan eller gymnasiet. Men du måste inte hålla dig till enbart kärnämnena: de allmänna kurserna kan gärna utökas med en viss inriktning såsom musik eller ljudteknik för att göra studierna litet mer mångsidiga.

Alla utbildningar fylls med inslag som ger dig både nya och praktiska erfarenheter. Till exempel så får Musikerna förstås framträda i livekonserter flera gånger om året. Samtidigt får de som studerar ljudteknik rigga, mixa och spela in konserterna – och de får även planera, designa och sköta ljussättningen, ett extra komplement till ljudutbildningen som förstås ofta kommer till stor användning i den branschen. Konstutbildningen Happis Arts & Crafts får ha utställningar både på skolan och i andra lokaler i staden, ofta i samband med övriga evenemang. Och förstås så dyker det alltid upp ytterligare uppdrag och tillfällen med helt egna krav och förutsättningar som ger gott om variation!

Som folkhögskola är Svefis mål med utbildningarna inte bara att ge ökade kunskaper, det är även att låta deltagaren utvecklas som person samt att ge både inspiration och möjlighet för deltagaren att ta sig vidare – antingen mot studier på högre nivå eller ut i yrkeslivet.

Samtliga utbildningar är CSN-berättigade och läses vanligtvis på heltid i upp till två år – men allmänna kurser kan pågå i upp till tre år baserat på deltagarens behov.

 

En trygg men speciell miljö

Att skolan befinner sig i Haparanda, en tyst småstad uppe i norr, ger en lugn och trygg studiemiljö som ofta kan kännas som en helt egen liten värld – särskilt i skolans lokaler som är fyllda med konst och design. Perfekt för dig som vill få ett ombyte i livet! Men steget är ändå kort till litet livligare trakter: Haparandas betydligt större systerstad Tornio är bokstavligen bara en kort promenad över den finska gränsen.

Årstiderna i trakten är i regel både intensiva och minnesvärda, med mörka, snöiga vinterdagar följda av ljusa och milda sommarnätter som bara de kan vara väl värda att få uppleva.

Svefi lockar till sig studerande inte bara från hela Sverige utan även utifrån gränserna. Välkommen, du med!

 

Om arbetsformen

Svefi är en flexibel skola där du som deltagare har stora möjligheter att påverka dina studier. Utöver de ämnen som ingår i din valda utbildning får du även välja ett eller flera tillvalsämnen som du är intresserad av.

Vi har med jämna mellanrum evenemang där alla utbildningar samarbetar (musik- och sångkurserna uppträder med livemusik, konstkurserna har utställning, och så vidare). Dessa är öppna för allmänheten.

 

Boende på Svefi

När du ansöker till någon av Svefis utbildningar får du samtidigt möjlighet att ange om du vill ha ett rum på Svefis deltagarboende, som är en del av skolans vandrarhem. Deltagarboendet är ett enkelt rum med tillhörande Wifi, eget badrum med dusch, samt tillgång till gemensamt kök. Byggnaden ligger tvärs över torget från skolan, så det är bara en kort promenad mellan dem.

Det finns dock endast ett begränsat antal rum så det är först till kvarn som gäller. Men det finns även gott om lägenheter i Haparanda, och vi har nära samarbete med flera hyresvärdar, så boende finns alltid att tillgå.

För mer info, se www.svefi.net/studier

 

Skolans restaurang

Svefi har en populär lunchrestaurang på innergården, Restaurang Minerva (www.svefi.net/restaurang), som serverar upp till två olika rätter samt vegetariskt varje vardag.

Menyerna har internationella inslag men ofta med nordisk prägel och rätterna är gluten- och/eller laktosfria där det är möjligt. Restaurangen prioriterar lokalproducerade ingredienser.

Restaurang Minerva är öppen för allmänheten. Studerande vid Svefi får rabatterat pris.

 

Studierättsliga frågor

Svefi är anslutet till Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR.

 

Rutiner

Här hittar du de rutiner som gäller vid Svefi, från antagningsprocessen till frånvaro: www.svefi.net/studier (klicka på länken under rubriken "Rutiner, processer och åtgärder").

Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Skolan är tillgänglig för rörelsehindrade. Det finns ramper och hissar tillgängliga vid behov. Synskadade tillåts ha ledarhundar på skolan. De flesta av Svefis lokaler är anpassade för personer med funktionsnedsättningar (exempelvis toaletter och ingångar till lokaler). Svefi erbjuder både materiellt och pedagogiskt språkligt stöd till personer med funktionsnedsättningar eller språkliga brister. Flera av utbildningarna finns särskilt anpassade för synskadade.

Hitta hit

Postadress:
Sverigefinska folkhögskolan
Torget 3
953 32 Haparanda

Besöksadress:
Torget 3, Haparanda

Telefon: 0922-688 00
Fax: 0922-688 08

E-post:
info@svefi.net

Webbadress:
www.svefi.net

Huvudman:
Föreningen för Sverigefinska fhsk, medlemmar: Svefis vänner, Haparanda Stad och Finlandssamfundet.

FSR:
Skolan är ansluten till Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR

Övrig information:
Skolan har internat

Andra utbildningar på skolan: