Teaterledare på distans

Ansökan stängd
Skola:
Hällefors folkhögskola
Plats:
Hällefors - Örebro län
Längd:
Ett år
Studietakt:
25%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du söker kursen genom att fylla i vår ansökningsblankett samt bifoga ett personligt brev och ett personbevis. I ditt personliga brev presenterar du dig själv och berättar vad du hoppas få ut av kursen. När antagningsprocessen är klar får du ett skriftligt

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 23 aug 2023 - 31 maj 2024

Träffar:
5 obligatoriska träffar
5 obligatoriska nätträffar

Kostnader: Undervisningen är avgiftsfri men du betalar 450:- per termin för bl.a. läromedel och material. Du kan finansiera dina studier hos oss genom CSN.

Kontakt: Hällefors folkhögskola

E-post:
info@folkis.nu

Just nu finns det lediga platser!
Kursen är en förberedande grundkurs på gymnasienivå som riktar sig till dig som vill leda teatergrupper. 

Du kommer att starta en egen teatergrupp som du med hjälp och stöd av professionell lärare utvecklar och leder. 

Du kommer att utveckla dina kunskaper inom regi, textinlärning, analyser, teater och gruppsykologi för att senare kunna stötta och leda egna teatergrupper på din egen ort. Inga förkunskaper krävs men vi ser att du har ett stort intresse av att utvecklas inom området. Det viktigaste är att du har viljan, modet och nyfikenheten att utforska dig själv och växa tillsammans med kurskamraterna – samt att du brinner för teater.

Kursen är en distanskurs, på 25%, där ett antal fysiska träffar på Hällefors folkhögskola ingår. På närträffarna går vi igenom de olika delmomenten och blandar med en mängd dramaövningar. En del distansträffar kan förekomma via Zoom.

På distans skapar du sedan en teatergrupp, som du ska leda. Du kommer löpande att få feedback från din lärare och uppgifter som du ska fullfölja i gruppen.

Kursens upplägg möjliggör att du kan fortsätta att arbeta eller studera andra ämnen vid sidan av denna kurs.

Vid närträffarna på skolan har du möjlighet att träffa dina kurskamrater och praktiskt kunna delta i dramaövningar. Du kommer att göra praktik inom en befintlig teatergrupp. Praktiken ordnar du själv, har du ingen egen praktikplats kan våra medlemmar Arbetarteaterförbundet (ATF) och Amatörteaterns Riksförbund (ATR) vara behjälpliga i den processen.

Omfattning

Utbildningen sker på kvartsfart, vilket innebär 5 timmar/vecka lärarledd undervisning och 10 timmar/vecka egenarbete.  Det är viktigt att du redan nu är beredd på att hålla tider och ta stort eget ansvar, det ingår som en självklar del av utbildningen. Kursen vänder sig till alla åldrar. 

Under hela kurstiden har vi ett stort stöd från folkhögskolans egna medlemmar Arbetarteaterförbundet (ATF) och Amatörteaterns Riksförbund (ATR).

Kursinnehåll:

  • Ledaregenskaper, att leda teater/drama
  • Regi
  • Analyser, text, roll, dramaturgi
  • Textinlärning
  • Teater/drama, dramaövningar
  • Föreningskunskap
  • Gruppdynamik och problemlösning
  • Budget och ekonomi

Om du sedan tidigare är bekant med teater, regi eller manusskrivning som uttrycksform är kursen en bra väg för vidare utveckling.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kunna leda egna teatergrupper

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln

Hällefors folkhögskola

Kultur, design och konstnärligt skapande. Huvudskolan ligger i bostadsområdet Polstjärnan, 500 m från centrum. Vår filial finns i Örebro vid Våghustorget på Jordgatan 6. I Hällefors är närheten till naturen, olika motionsanläggningar och flera skulpturparker det som utmärker skolans läge.

Läs mer om skolan

Postadress:
Hällefors folkhögskola
Klockarvägen 16
712 33 Hällefors

Besöksadress: Huvudskolan i Hällefors, Klockarvägen 16, 712 33 Hällefors, Filialen i Örebro, Jordgatan 6, 702 26 Örebro

Telefon: 0591-643 90
E-post: info@folkis.nu
Webbadress: http://www.folkis.nu/