Allmän kurs - Makt, politik & Fotboll

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Karlskoga folkhögskola
Plats:
Karlskoga - Örebro län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
12 juni 2024

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 5 jun 2025

Kostnader: Serviceavgift på 1800kr/termin för eftermiddagskaffe, festmiddagar, kopiering, Internet, olycksfallsförsäkring, visst undervisningsmaterial med mera. Omkostnader för eventuell studieresa tillkommer. I samband med ansökan tas en bekräftelseavgift på 250kr

Kontakt: Carl-Johan Stenlund

Telefon: 0586-64621

E-post:
carl-johan.stenlund@karlskogafhs.se

Vad gör fotbollen unik? Jo, fotboll är identitet, kultur, politik, och ekonomi. Fotboll är en maktfaktor. På gymnasienivå tas du som studerande med utanför det gröna gräset och de vita linjerna.

Den här gymnasieinriktningen vänder sig till dig som vill förstå mer om fotbollens påverkan i samhället på såväl nationell som på internationell nivå. Du måste inte ha ett stort fotbollsintresse. Du kanske bara är nyfiken på hur det kommer sig att denna “lek med bollen” idag blivit en maktfaktor inom områden som ekonomi och kampen för mänskliga rättigheter. På kursen Makt, politik och fotboll studeras samhällsteman som:

- den lokala fotbollens roll
- klubbidentitet och supporterkultur
- korruption och sportswashing
- sponsring och kommersialisering
- propaganda och populism
- jämställdhet och jämlikhet

Kursen riktar sig främst till dig som påbörjat studier på gymnasienivå och är klar med Sv1/SvA1. Vi läser texter av skribenter från olika delar av världen, mest på svenska och ibland på engelska. I kursen ingår även dokumentärer, spelfilmer och olika poddavsnitt. Vi gästar och gästas av lokala profiler inom fotbollen.

Allmän kurs

Allmän kurs på Karlskoga folkhögskola är ett utmärkt alternativ för dig som ännu inte fullföljt dina gymnasiestudier. Här kan du nå samma behörigheter som du kan få via gymnasium eller komvux.

Läs mer om utbildningen på vår hemsida.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Att du som studerande ska ha utvecklat en bredare förståelse för samhällets normer, värderingar och regelverk genom att ha studerat världens största kulturyttring – fotboll. Du har ökat din bildning och är mer förberedd för livet efter folkhögskolan, samt är medveten om din betydelse i samhällsgemenskapen och dina möjligheter, ansvar och skyldigheter. Efter avslutade studier på allmän kurs (1-3 år beroende på tidigare studier) har möjlighet getts till grundläggande behörighet på motsvarande gymnasienivå så att du kan söka till yrkeshögskola, högskola och universitet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://karlskogafolkhogskola.se/utbildning/allman-kurs-makt-politik-fotboll/

En bra ledare lyssnar på alla

Simmaren Gustav Ljungberg har tagit hem medaljer i Special Olympics. Nu har han flyttat 90 mil för att gå på folkis och bli ledare inom idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar.

Läs hela artikeln

Karlskoga folkhögskola

Karlskoga folkhögskola har en spännande mix av kurser som tillsammans skapar en kreativ studiemiljö för vuxna. Vi börjar där du är och bygger på dina förutsättningar och lust att lära. Vi är en interkulturell mötesplats där trygghet och tolerans är ledord, och där människan är i centrum. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Karlskoga folkhögskola
Rektor Lindholms väg 23
691 44 Karlskoga

Telefon: 0586-646 00
E-post: info@karlskogafhs.se
Webbadress: http://www.karlskogafolkhogskola.se/