Konst- och formgivningslinjen: fristående fördjupningsår

Ansökan stängd
Skola:
Kävesta folkhögskola
Plats:
Sköllersta - Örebro län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Intervju. Se hemsida för mer information.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2024 - 4 jun 2025

Kostnader: Månadskostnad för läromedel, fika och lunch. Boende på internatet betalar även för hyra, frukost och middag. Se hemsida för mer information.

Kontakt: Karolina Oxelväg

Telefon: 076- 720 72 75

E-post:
karolina.oxelvag@kavesta.fhsk.se

Konst- och formgivningslinjens fristående fördjupningsår är till för dig som vill utveckla ditt konstnärliga språk under självständiga former, samt förbereda dig inför högre konstutbildningar.

Förbered dig inför högre konstutbildningar

Om du har gått Konst- och formgivningslinjens grundutbildningen, eller har tidigare erfarenhet/utbildning som motsvarar den, kan du ansöka till det fristående fördjupningsåret.

Under det fristående fördjupningsåret får du möjlighet att utveckla ditt konstnärliga språk under självständiga former, samt förbereda dig inför högre konstutbildningar.

Du får tillgång till en egen ateljé under hela studietiden och på vårterminen finns gott om tid att fokusera på arbetsprover.

Arbeta självständigt med stöd av lärarna

Du arbetar på dina villkor och ditt eget initiativ men i tät kontakt med lärarna. Vid starten gör du en planering för året tillsammans med dina lärare.

Genom övningar och återkommande ateljésamtal får du hjälp att utveckla ditt skapande samt hitta ditt formspråk och din motivation.

Väl utrustade lokaler

Utöver din ateljéplats har du tillgång till skolans verkstäder, även under kvällar och helger. Verkstäderna och ateljéerna är väl anpassade för de fyra materialområden som Konst- och formgivningslinjen främst arbetar i:

  • Måleri
  • Textil och Screentryck
  • Keramik
  • Smyckekonst och objekt

Vad händer efter utbildningen?

Efter Konst- och formgivningslinjen tar våra deltagare många olika vägar. Flera går vidare till högre konst- och designhögskolor som Högskolan för Konsthantverk och Design (HDK) och Konstfack.

Konstnärliga förmågor som kreativt tänkande, materialkännedom och problemlösning är dessutom värdefulla i många olika yrken och i livet i stort.

Antagning

Sökande till det fristående fördjupningsåret ska ha gått Konst- och formgivningslinjens grundutbildning, eller ha tidigare erfarenhet/utbildning som motsvarar den.

Alla sökande till det fristående fördjupningsåret skall lämna in en skriftlig motivation samt genomföra en antagningsintervju.

Sökande som inte gått Konst- och formgivningslinjens grundutbildning skall även skicka in arbetsprover i de material de planerar att fördjupa sig i.

Antagningen är stängd
Antagningen är stängd. Ordinarie ansökningstid gick ut 24 mars.

Konst- och formgivningslinjen på Kävesta folkhögskola


Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs ska kursdeltagaren erhållit färdigheter inom konst och formgivning som gör henne/honom väl förberedd för vidare konststudier. Kursdeltagaren ska under tiden på Kävesta även ha haft möjlighet att skapa material som kan användas som arbetsprover vid ansökan till konststudier.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.kavesta.fhsk.se/utbildningar/konst-och-formgivning/

Att pausa och läsa konst är det bästa jag gjort

Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.

Läs hela artikeln

Kävesta folkhögskola

Kävesta folkhögskola har en estetisk profil. Det innebär att vi utöver allmän kurs har utbildningar i dans, konst och formgivning samt musik. Skolan ägs och drivs av Region Örebro län.

Läs mer om skolan

Postadress:
Kävesta folkhögskola
Kävesta folkhögskola
697 94 Sköllersta

Telefon: 019-602 49 50
E-post: info@kavesta.fhsk.se
Webbadress: https://www.kavesta.fhsk.se/