• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år Minst ett år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

För dig som vill vidare i livet och inte har fullständiga gymnasiebetyg. Utbildningens innehåll anpassas efter dina behov och dina mål.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du bör ha klarat av grundskolan eller Allmän grundkurs innan du börjar på Allmän kurs.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri. Kostnader för studiematerial tillkommer. Beroende på hur man bor betalar man en externat- eller internatavgift. Se länken för mer information https://liljeholmen.nu/folkhogskola/allman/allman-kurs-kostnader/

Kontakt: Sofia Cedvén

Telefon: 0494-797 00

E-post:
sofia.cedven@liljeholmen.nu

Du studerar på en skola med skön och stimulerande miljö där det är lätt att trivas. Du kommer att växa och utvecklas som människa. Du får studera i små grupper efter dina egna möjligheter och mål och du får bra hjälp och stöd i dina studier. På vår allmänna kurs har du mycket bra förutsättningar att klara dina studier. Efter studierna har du möjlighet att söka vidare till högskola/universitet eller yrkeskola. 

Kursen passar utmärkt för dig som saknar eller avbrutit tidigare gymnasiestudier. Kanske har du gått IV-programmet och behöver läsa in vissa ämnen.

Individuell studieplan

På Liljeholmen får du möjlighet att studera i din egen takt. Om det behövs får du också repetera eller starta på nytt i olika ämnen.

För att utbildningen ska bli så bra som möjligt träffar vi dig som söker innan skolstart. Tillsammans gör vi en studieplan som utgår från dina förkunskaper och mål. Vi pratar också om dina tidigare skolerfarenheter. Om det finns speciella behov tar vi fram en plan för det stöd och de resurser du behöver.

Personlig utveckling

Förutom nya ämneskunskaper så vill vi ge dig möjlighet att växa som människa. Det ska kännas bra. Under studierna lär du dig att våga tala, skriva och skapa. Du får också träna på att arbeta både i grupp och individuellt.

Syftet är att stärka självförtroendet och att komma vidare i studier.

Valbar del - Profil med inriktning "rörelse och hälsa"

Som ett komplement till ordinarie undervisning på Allmän kurs i Rimforsa har du möjlighet att välja profilen "Rörelse och hälsa" I det ingår träning, fysiologi, friluftsliv, personlig utveckling, sociologi. Fysisk aktivitet påverkar vår hälsa i positiv riktning och bidrar till ett ökat välbefinnande.

Forskningen visar att det finns ett positivt samband mellan regelbunden fysisk aktivitet och hälsosamma hjärnfunktioner, t.ex. kan fysisk aktivitet påverka minne och koncentration och skydda mot depression. Att sätta kroppen i rörelse genom fysisk aktivitet hjälper och ökar alltså lärandet. Win-Win med andra ord!

Tack vare Liljeholmens fantastiska miljö har vi nära till både skog och sjö. Dessutom har vi eget gym & motionshall!

Förkunskaper

Du bör ha klarat av grundskolan innan du börjar på Allmän kurs. Du kan också ha gått ett eller flera år på gymnasiet men inte blivit klar med alla gymnasiegemensamma ämnen. Även om du har slutbetyg eller examen från gymnasiet kan studier på allmän kurs vara en bra förberedelse för högre studier.

Ansökan och antagning

Vi har kursstart både till höst- och vårterminen. Antagning sker löpande,

Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du berättar om din bakgrund och beskriver syftet med studierna. Du ska också skriva om annat skolan behöver känna till för att kunna ge dig en så bra utbildning som möjligt.

Namn och kontakt till två referenspersoner skolan kan vända sig till.

När ansökan kommit in göra en intervju med dig. Antingen vid ett besök på skolan eller per telefon.

CSN

Kursen är studiemedelsberättigad. Har du studerat tidigare med studiestöd kan det vara bra att undersöka hur många studieveckor du har kvar. På Allmän kurs söker du studiemedel på gymnasienivå.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Allmän behörighet

Efter studier har du möjlighet att söka vidare till högskola/universitet eller yrkeskola. 

Kursen förbereder för vidare studier som i sin tur ökar möjligheten till jobb.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://liljeholmen.nu/allman-kurs/rimforsa

Liljeholmens folkhögskola

Liljeholmen finns i Rimforsa och Linköping. I Rimforsa ligger skolan i en fantastisk miljö vid sjön Åsunden. Här finns internat och matsal med bra mat. Här finns också gymnastiksal, gym och aula. Kurserna har betoning på estetiska ämnen  såsom musik och konst, samt tro och liv. Skolan har en kristen grundsyn där alla är välkomna oavsett tro eller identitet.

Läs mer om skolan

Postadress:
Liljeholmens folkhögskola
Liljeholmsvägen 8
590 43 Rimforsa

Telefon: 0494-797 00
E-post: info@liljeholmen.nu
Webbadress: http://www.liljeholmen.nu/

Vi får hjälp att nå våra mål och det känns jättebra

Hiba och Samia går Allmän kurs på både grund- och gymnasienivå på en folkhögskola i Biskopsgården i Göteborg. Båda har tidigare testat andra utbildningsformer men trivs på folkhögskola där de får utforska flera ämnen samtidigt i en gemensam grupp.

Läs hela artikeln