Allmän kurs - tanke och liv

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Liljeholmens folkhögskola
Plats:
Rimforsa - Östergötlands län
Längd:
Minst ett år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du bör ha klarat av grundskolan eller Allmän grundkurs innan du börjar på Allmän kurs.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri. Kostnader för studiematerial tillkommer. Beroende på hur man bor betalar man en externat- eller internatavgift. Se länken för mer information https://liljeholmen.nu/folkhogskola/allman/allman-kurs-kostnader/

Kontakt: Sofia Cedvén

Telefon: 0494-797 00

E-post:
sofia.cedven@liljeholmen.nu

För dig som vill vidare i livet och inte har fullständiga gymnasiebetyg. Utbildningens innehåll anpassas efter dina behov och dina mål.

Du studerar på en skola med skön och stimulerande miljö där det är lätt att trivas. Du kommer att växa och utvecklas som människa. Du får studera i små grupper efter dina egna möjligheter och mål och du får bra hjälp och stöd i dina studier. På vår allmänna kurs har du mycket bra förutsättningar att klara dina studier. Efter studierna har du möjlighet att söka vidare till högskola/universitet eller yrkeskola. 

Kursen passar utmärkt för dig som saknar eller avbrutit tidigare gymnasiestudier. Kanske har du gått IV-programmet och behöver läsa in vissa ämnen.

Valbar del - inriktning "tanke och liv"

Denna inriktning passar dig som är intresserad av och vill låta dig utmanas av teorier och tankar om vår plats i samhället, livet och världen.

Du får chansen att tillsammans med andra diskutera och undersöka sociologiska och filosofiska teorier om: Finns det något som är objektivt rätt och fel? Kan vi vara helt säkra på att vi inte lever i en simulering? Varför skiljer sig
ditt liv från jämnårigas liv i andra delar av det svenska samhället och andra länder? Hur har världen förändrats och hur kommer den att se ut i framtiden?


Vill du, finns möjlighet att läsa för särskild behörighet i Sociologi 1 och Filosofi 1.

 

Individuell studieplan

På Liljeholmen får du möjlighet att studera i din egen takt. Om det behövs får du också repetera eller starta på nytt i olika ämnen.

För att utbildningen ska bli så bra som möjligt träffar vi dig som söker innan skolstart. Tillsammans gör vi en studieplan som utgår från dina förkunskaper och mål. Vi pratar också om dina tidigare skolerfarenheter. Om det finns speciella behov tar vi fram en plan för det stöd och de resurser du behöver.

Personlig utveckling

Förutom nya ämneskunskaper så vill vi ge dig möjlighet att växa som människa. Det ska kännas bra. Under studierna lär du dig att våga tala, skriva och skapa. Du får också träna på att arbeta både i grupp och individuellt.

Syftet är att stärka självförtroendet och att komma vidare i studier.

 

Förkunskaper

Du bör ha klarat av grundskolan innan du börjar på Allmän kurs. Du kan också ha gått ett eller flera år på gymnasiet men inte blivit klar med alla gymnasiegemensamma ämnen. Även om du har slutbetyg eller examen från gymnasiet kan studier på allmän kurs vara en bra förberedelse för högre studier.

Ansökan och antagning

Vi har kursstart både till höst- och vårterminen. Antagning sker löpande.

Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du berättar om din bakgrund och beskriver syftet med studierna. Du ska också skriva om annat skolan behöver känna till för att kunna ge dig en så bra utbildning som möjligt.

Namn och kontakt till två referenspersoner skolan kan vända sig till.

När ansökan kommit in göra en intervju med dig. Antingen vid ett besök på skolan eller per telefon.

CSN

Kursen är studiemedelsberättigad. Har du studerat tidigare med studiestöd kan det vara bra att undersöka hur många studieveckor du har kvar. På Allmän kurs söker du studiemedel på gymnasienivå.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Allmän behörighet

Efter studier har du möjlighet att söka vidare till högskola/universitet eller yrkeskola. 

Kursen förbereder för vidare studier som i sin tur ökar möjligheten till jobb.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://liljeholmen.nu/allman-kurs/rimforsa

Här kan man känna att det går att lyckas. Här kan man briljera!

Både Indra och Anya ska efter tre år vardera lämna Östra Grevie folkhögskola för att ge sig ut på nya äventyr. Båda hade testat komvux och gymnasiet, men hittade rätt först när de kom till Allmän kurs på folkhögskola.

Läs hela artikeln

Liljeholmens folkhögskola

Liljeholmen finns i Rimforsa och Linköping. I Rimforsa ligger skolan i en fantastisk miljö vid sjön Åsunden. Här finns internat och matsal med bra mat. Här finns också gymnastiksal, gym och aula. Kurserna har betoning på estetiska ämnen  såsom musik och konst, samt tro och liv. Skolan har en kristen grundsyn där alla är välkomna oavsett tro eller identitet.

Läs mer om skolan

Postadress:
Liljeholmens folkhögskola
Liljeholmsvägen 8
590 43 Rimforsa

Telefon: 0494-797 00
E-post: info@liljeholmen.nu
Webbadress: http://www.liljeholmen.nu/