Filmskådespeleri - distans

Profilkurs, Distanskurs Marieborgs folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
 • Ansök senast:
  30 juni 2024
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

 

Det här är kursen för dig som vill utveckla ditt filmskådespeleri. Du kommer förbättra dina förutsättningar för att ta dig fram som skådespelare inom film och TV. 

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 19 aug 2024 - 20 dec 2024

Träffar:
2 obligatoriska träffar

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri men skolan tar ut en serviceavgift för försäkringar och allmän service. Avgiften är 1000 kronor per termin för heltidsstudier och 500 kronor per termin för halvtidsstudier.

Kontakt: Magnus Palm

E-post:
magnus.palm@marieborg.org

Kursen är helt individanpassad och möter dig där just du befinner dig – oavsett om du vill lära dig grunderna eller om du redan är yrkesverksam och vill ha coachning under pågående arbete. 

Studierna är på distans, vilket ger möjlighet att arbeta samtidigt. Under 1-4 terminer arbetar du med monologer och dialoger utifrån naturalistiska gestaltningsmetoder och filmskådespelartekniker i syfte att skapa ett autentiskt uttryck. 

Kursen har två platsträffar förlagda vid veckoslut. Distansövningarna handlar till största del om monologuppgifter och skådespelarens kamerateknik, medan platsträffarna ger möjlighet att arbeta med dialoger. 

Platsträffar höstterminen: Helgerna vecka 41 & 50 "Observera att du måste ordna med boende själv i samband med platsträffarna."

Ansökan

 1. Skicka in ansökan via hemsidan senast 30:e juni 2024.
 2. Spela in en video där du presenterar dig själv framför en kortare monolog. Skicka den till magnus.palm@marieborg.org senast 30:e juni 2024. 
 3. Antagningsbesked löpande.
 4. Tacka ja senast en vecka efter antagningsbesked för att behålla din plats.

Kurstart: augusti 2024

Sista ansökningsdag: 30:e juni 2024

Studieekonomi: Kursen är CSN-berättigad och bedrivs på gymnasienivå. Undervisningen är kostnadsfri, dock tar skolan ut en serviceavgift på 500:- per termin.

Kursinnehåll

 • Olika naturalistiska gestaltnings- och analysmetoder, som Stanislavskij, Meisner och Chubbuck.
 • Grundläggande videoproduktion, bland annat: vinklar, bildutsnitt, ljud och ljus.
 • Filmskådespelarteknik: rörelseanpassning, tonträff, blick, röst och tal.

Kursinnehåll

 • Olika naturalistiska gestaltnings- och analysmetoder, som Stanislavskij, Meisner och Chubbuck.
 • Grundläggande videoproduktion, bland annat: vinklar, bildutsnitt, ljud och ljus.
 • Filmskådespelarteknik: rörelseanpassning, tonträff, blick, röst och tal.

Lärare

Magnus Palm

Magnus Palm är har en kandidatexamen i skådespeleri med regimodul från Kingston University i London. Han har arbetat som skådespelare över 20 år och har även studerat bland annat videoproduktion, filmvetenskap, samt drama- och teaterpedagogik. Han har också översatt boken Skådespelarkonsten, som är en grundbok i skådespeleri vid flertalet teaterhögskolor.

Kajsa Haavikko Leksell – Huvudlärare scenframställning och röstskådespeleri

Kajsa Haavikko Leksell är legitimerad teaterlärare och teaterpedagog utbildad vid Örebro universitet. Hon har mångårig erfarenhet som pedagog och varit yrkesverksam skådespelare och röstskådespelare. Kajsa har också studerat litteraturvetenskap, ledarskap och kreativ pedagogik.

Deltagaromdöme

“Med sin oerhörda fingertoppskänsla hjälper Magnus dig med vad just du behöver! Han har coachat mig vid åtskilliga auditions, vilket bland annat gett mig roller i SVT-produktioner och större reklamuppdrag.” - Viktor Larsson

Fler kurser inom: Teater

Marieborgs folkhögskola

Marieborgs folkhögskola är en mötesplats för människor i alla åldrar och från många kulturer. Vi utgår från deltagarnas erfarenheter och ger utrymme för reflektion, inspiration och personlig utveckling. Marieborg har tre kursplatser: Herrgården, Fröbel och Hageby.

Läs mer om skolan

Postadress:
Marieborgs folkhögskola
Box 724
601 16 Norrköping

Besöksadress: Marieborgsvägen 15

Telefon: 011-21 96 00
E-post: info@marieborg.org
Webbadress: http://www.marieborg.org/

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln