Collage/Måleri

Ansökan stängd
Skola:
Fridhems folkhögskola
Plats:
Svalöv - Skåne län
Längd:
5 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 8 jul 2024 - 12 jul 2024

Kostnader: Se hemsidan för information om kostnader för kost och logi https://fridhemsfolkhogskola.se/sommarkurser/faq-sommar-kurser/

Kontakt: Fridhems folkhögskola

Telefon: 0418-446000

E-post:
sommar@fridhemsfolkhogskola.se

Det handlar om att fördjupa dina idéer och att lära dig att använda ditt material för att på bästa sätt ge ditt budskap ett uttryck.

De två som har erkänts som de allra första som startade upp collagetekniken var Picasso och Braque, runt 1910. Ett ursprung ur kubismen, som föddes några år tidigare av samma herrar. Det används olika sorters material för att bygga kompositionerna med, såsom tidningspapper, trä, metall osv, och fick namnet assemblage. Den första kända konstnären att använda enbart egna målade pappersbitar var Matisse. 

Under denna kurs på Fridhem tänker jag att ni dels ska använda den senare tekniken, och att ert måleri rivs sönder som används för collageuppbyggnaden. Förra året använde vi även tapetpapper vilket blev alldeles utmärkt material att bygga kompositioner med. 

Dels tänker jag också att ni ska få prova på att arbeta med något sorts assemblage. Alltså att ni använder olika saker som limmas på en pannå. Detta kan ni redan nu förbereda er på. Samla ihop material där hemma som ni känner för att skapa något med.

Därefter kommer ni också att använda något av era collage som förlaga att måla av på duk med akrylfärger. Just för att använda collagetekniken till en fortsatt bildidé.

Att arbeta med collage är väldigt frigörande, och som hjälpt mig själv, för att bli fri, i mitt personliga uttryck. Man kan absolut inte förutse slutresultatet. Spännande och stimulerande!

Jag ser framför mig en energirik vecka där möjligheterna är oändliga.

Handledareär Susanne Jardeback som arbetar heltid med konst och driver företag Jardeback Art. Teknikerna pendlar mellan akryl, oljemåleri och blandteknik.

Hon utnämndes till Nobelkonstnär 2011 och tillverkade Nobeldiplomen till fysik, kemi och ekonomipriserna 2011-2014. Tillhör KRO, BUS och NVSK

Materialkostnad tillkommer

 

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Fridhems folkhögskola

Välkommen till Fridhems folkhögskola i Svalöv, en av landets äldsta folkhögskolor! Här studerar ca 250 deltagare varav 190 bor på skolans internat. Skolan är politiskt, ideologiskt och religiöst oberoende vilket innebär att skolan står fri att forma verksamheten utan inblandning av externa intressenter. Kultur och kreativitet är perspektiv som genomsyrar verksamheten vilket märks på hela skolan.

Läs mer om skolan

Postadress:
Fridhems folkhögskola
Box 123
268 22 Svalöv

Besöksadress: Rönnebergsvägen 10

Telefon: 0418-44 60 00
E-post: info@fridhemsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.fridhemsfolkhogskola.se/