Fridhems folkhögskola

Politiskt, ideologiskt och religiöst oberoende. Samarbete och entusiasm. Studieovana och blivande rockstjärnor. Musik och film. Rörliga bilder. Levande människor. Tradition och bildning möter experimentlusta för nya levnadsformer. God mat. Samhälls- och miljöfrågor. Temajobb och kärnämnen. Behörigheter. Internationell medvetenhet. En mångkulturell mötesplats för kunskap och kultur med brett spektrum. Kreativitet och design. Internatet är tillgängligt för funktionsnedsatta. Nyrenoverade rum är anpassade till permobil. Samtliga undervisningslokaler är tillgängliga även det gamla musikhuset.

Fridhems folkhögskola

Fridhems folkhögskola är en skola med ca 250 studerande varav 190 som bor på skolan.

Skolan är en av Sveriges äldsta folkhögskolor. Skolhuset och en del av internatet är byggt i mitten på 60-talet och har en mycket speciell stil. Här finns matsalen där man serverar förmiddagskaffe med nybakade frallor. Lunch serveras till alla som bor på skolan och även andra gäster. Det serveras normalkost, vegetariskt och är man vegan går det också bra. På eftermiddagen serveras kaffe med hembakade kakor. Skolan har ingen lunchservering på helgerna. Då lagar eleverna sin mat själv.

På skolan finns en biograf, Lilla Palladium, där man kan titta på film i riktig biografanda. Denna bokar man i receptionen.

Varje onsdagskväll är det Café på skolan där linjerna visar upp vad man gör under läsåret.

På hösten är det en fest med ett tema som bestäms gemensamt. Då är alla gamla och nya elever välkomna. Det är också en julfest innan skolavslutningen med ett fantastiskt julbord.

På sommaren fylls skolan av entusiastiska människor som vill gå på sommarkurs på Fridhem. Man kan välja på allt från skrivarkurser, trolleri, fotokurser till jazzsång och måleri. Ca 150 deltagare ska varje vecka bo, äta, lära sig något nytt och lära känna nya människor. Det preliminära sommarprogrammet står klart den 1 december. Det släpps på vår hemsida efter trettonhelgen och då kan man också anmäla sig. Håll utkik efter datum på hemsidan.

Det är många hus på området. Skolhuset, östhem och musikhuset där det är lektioner. Det finns ett teaterhus som består av en nybyggd del och en renoverad del. Den renoverade delen är den gamla gymnastiksalen. Detta togs i bruk till höstterminen 2006.

På våren 2017 togs det nya runda musikhuset i bruk. Detta är ritat av Lokal XXX Arkitekter AB i Stehag och byggt av SKANSKA. 

I skolhuset finns reception, lektionssalar, bibliotek, personalrum och datasalar.

Internatet
Internatet heter Nordhem, Östhem, Sydhem och Västhem. Vi har också ett antal lägenheter som ligger på Kvarngatan strax utanför skolans område. En del av rummen kan användas som dubbelrum.

Nordhem har 71 rum med toalett och dusch. Dessa rum är ca 10 kvm stora. Här finns ett kök och ett dagrum per 6 rum. Här finns 2 handikappanpassade rum.

Västhem har 23 rum på mellan 8-15 kvm. Rummen på första våningen har toalett på rummen. Rummen på andra vånigen har dusch och toalett på alla 7 rummen. Duschar finns i källaren. Det finns ett nyrenoverat kök på andra våningen och ett i källaren.

Östhem har 2 dubbelrum med toalett och dusch och 20 enkelrum fördelat på två våningar. Alla rum har dusch och toalett på rummen. Östhem har ett kök som alla delar och detta ligger på bottenplan.

Sydhem har 6 rum med dusch och toalett. Några av dessa kan användas som dubbelrum. Det finns dusch och toalett på rummen. Ett kök på bottenvåningen som alla delar. Det finns också en tvättstuga i huset.

På Kvarngatan som ligger strax utanför skolans område har vi 25 lägenheter. 7 st 2:or och 18 st 3:or. Här bor man tre stycken i en trea och två stycken i en tvåa. Alla har eget rum och delar på toa, hall och kök. I 3:orna kan man bo dubbelt i ett stort rum.

Alla rum är möblerade med säng, skrivbord, bokhylla, klädförvaring, stolar och lampor. Det finns inga gardiner på rummen på Nordhem men det finns rullgardiner. På de andra rummen finns gardiner. Det finns heller inga mattor på rummen. I köken finns köksmöbler men ingen köksutrustning utan detta får eleverna själva hålla sig med. I dagrummen finns soffor, bord och bokhyllor. Det finns ingen TV, men tv-uttag finns i dagrummen.

Etableringskurs

Fridhems folkhögskola erbjuder en etableringskurs för dig som är i etableringsfasen. Under sex månader fokuserar vi på svenska språket, arbetsmarknadskunskap och arbetslivsorientering.

Syftet med kursen är att hjälpa dig att skaffa dig en tydligare uppfattning om dina möjligheter gentemot arbetsmarknaden eller fortsatta studier.

Vi har en arabisktalande tolk på alla lärarledda lektioner.

Läs mer på skolans hemsida

Studiemotiverande folkhögskolekurs

Saknar du fullständigt betyg från gymnasiet och funderar du på om du vill börja plugga igen? Är du kanske osäker på om du verkligen vill eller kan?

På Fridhems folkhögskola driver  vi en 13 veckors  studiemotiverande kurs för dig som saknar gymnasiebetyg .  Kursen genomförs i samarbete med Arbetsförmedlingen och du behöver vara inskriven där för att kunna börja hos oss.

Under kursens gång kommer du att upptäcka hur det är att läsa vid folkhögskola och dessutom prova på skolans ämnen på nya och intressanta sätt. Undervisningen och aktiviteterna kommer vara anpassad efter dina behov och önskemål. Vårt mål med kursen är att du ska känna en ny motivation och lust till att börja plugga igen.

En skoldag kan som exempel innehålla filmvisning med gemensamma diskussioner, studiebesök på övriga folkhögskolan eller samtal om olika studiemöjligheter framöver.

Du går den studiemotiverande kursen för att få en ny lust att studera och för att få en överblick över dina studiemöjligheter, därför får du inga betyg från oss.

Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Internatet är tillgängligt för funktionsnedsatta. Nyrenoverade rum är anpassade till permobil med en fri radie på 1500mm. Samtliga undervisningslokaler är nu tillgängliga även gamla musikhuset, numera Kulturhuset.

Hitta hit

Postadress:
Box 123
268 22 Svalöv

Besöksadress:
Rönnebergsvägen 10

Telefon: 0418-44 60 00
Fax: 0418-44 60 10

E-post:
kontor@fridhem.fhsk.se

Webbadress:
www.fridhemsfolkhogskola.se

Huvudman:
Föreningen Fridhems folkhögskola.

FSR:
Skolan är ansluten till Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR

Övrig information:
Internat med 200 bäddar

Andra utbildningar på skolan:

Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF)

Etableringskurs på folkhögskola

Svenska från dag ett

Nyheter från Fridhems folkhögskola