Afrika – klimat, kultur och litteratur – distans

Ansökan stängd
Skola:
Österlens folkhögskola
Plats:
Tomelilla - Skåne län
Längd:
1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 14 aug 2023 - 7 jun 2024

Träffar:
6 obligatoriska träffar
20 obligatoriska nätträffar

Kostnader: Serviceavgiften är 600 kr, i denna ingår olycksfallsförsäkring samt arrangemang vid träffar.

Kontakt: Jana Karlsson Nabudere

E-post:
jana.nabudere@osterlen.fhsk.se

På kursen kommer vi att belysa hur klimatförändringar påverkar och förändrar natur, samhällen och kultur globalt och i några utvalda länder i Afrika.

Afrikas miljörörelse har alltid varit närvarande genom Afrikas moderna historia, inte minst med The Green Belt Movement, som nobelpristagaren Wangari Maathai initierade redan på 1970-talet. Sedan dess har en helt ny generation av klimataktivister vuxit fram.

Trots detta är Afrika den kontinent som ofta glöms bort i klimatdebatten, samtidigt som det är den kontinent som riskerar att drabbas värst av ett förändrat klimat. En global temperaturökning på mer än 1,5 grader kan få förödande konsekvenser med förlängda torrperioder, sinande floder, vattenbrist och uteblivna skördar som följd. 

 Denna distanskurs kommer ge plats åt både lokala och internationella klimataktivister från olika delar av Afrika. På kursen kommer vi att belysa hur klimatförändringar påverkar och förändrar natur, samhällen och kultur globalt och i några utvalda länder i Afrika. Vi kommer bland annat beröra frågor om vatten, land, och matsäkerhet, samt hur dessa påverkar levnadsförhållanden bland olika etniska grupper, urfolk och samhällsklasser i rurala liksom urbana områden.  

Vi kommer även titta på hur olika kulturella uttryck i form av återbruk, street art, plakat, konst, musik och design har fungerat som verktyg och leder till social förändring och miljörättvisa. Afrikansk skönlitteratur med tillhörande litteratursamtal och författarporträtt kommer också löpa som en röd tråd genom kursen.

STUDIERESA VÅRTERMINEN 2024

I kursen ingår en frivillig studieresa till Kenya som preliminärt kommer att äga rum under  vecka 15, 16 och 17 i april 2024. Mer information om resans upplägg och innehåll kommer att delas framöver. 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.osterlen.fhsk.se/kurser/afrika-kvinnor-kultur-och-litteratur/

Österlens folkhögskola

För många betyder ett år på folkhögskolan mer än bara ett års studier. Här får du tillfälle att studera de ämnen som intresserar dig mest och lära känna nya människor med vitt skilda erfarenheter. Varje år tar vi emot ca 200 studerande som studerar allt från internationella områden till konst, musik, skrivande, Svenska som andra språk och kärnämnen. Skolan är religiöst och politiskt obunden och tillgänglig för rörelsehindrade.

Läs mer om skolan

Postadress:
Österlens folkhögskola
Box 13
273 21 Tomelilla

Besöksadress: Malmövägen 41

Telefon: 0417-280 00
E-post: kansli@osterlen.fhsk.se
Webbadress: http://www.osterlen.fhsk.se/