Att sätta ord på dina tankar – kurs i essäskrivande Fåtal platser kvar! Först till kvarn...

Ansökan stängd
Skola:
Skurups folkhögskola
Plats:
Skurup - Skåne län
Längd:
5 dagar, måndag kl 12.00 - fredag kl 15.00
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 17 jul 2023 - 21 jul 2023

Kostnader: Från 5365:- (inkl. kost och logi)

Kontakt: Ulla Lannér

Telefon: 0411 55 89 10

E-post:
sommarkurser@skurupsfolkhogskola.se

Den här kursen vänder sig till dig som har något på hjärtat och önskar få tid och hjälp att formulera det. Kursen tillhandahåller beprövade tekniker och sätt att resonera kring essäskrivande.

Ordet essä kommer från franskans essai och betyder “försök”. Försöket i sig har ett värde, oavsett om det lyckas eller inte. Essäskrivandet handlar om att utforska och att tydliggöra – det förser oss med en metod och en form för att uttrycka våra erfarenheter och tankar. Som vi ser det är en essä helt enkelt en sakprosatext med litterär stil.

Den här kursen vänder sig till dig som har något på hjärtat och önskar få tid och handledning av erfarna handledare för att formulera det. Kursen tillhandahåller beprövade tekniker och sätt att resonera kring essäskrivande. Utrymme ges åt såväl samtal om olika essästilar som respons på egna alster.

Essägenren är bred och rymmer dagboks- och brevskrivande, kulturkritik, uppväxt- och reseskildringar, politik, litteratur och religion, för att nämna bara några exempel.

Målet med kursen är att du får utveckla just den form av essäistiskt skrivande som du vill fördjupa dig i. Den riktar sig både till den som behöver inspiration för att komma igång och den som vill utveckla det egna skrivandet inom ett specialområde. Med utgångspunkt i essäistikens mångfald av uttrycksformer får du hjälp att finna din egen röst. Förhoppningen och förväntan är att upptäcka att du kan säga mer än du själv trodde och med större skärpa och innerlighet.

Det ställs inga krav på förkunskaper – du behöver inte veta vad en essä är då kursen delvis syftar till att undersöka just det.

För att kunna delta på kursen är det en fördel om du kan ta med dator.

Kursledare Mathias Alexandersson har en masterexamen i sociologi och studier i förlagskunskap, retorik, filmvetenskap samt gått skrivarlinjen på Skurups Folkhögskola. Har har varit ansvarig utgivare för Ordkonst, arbetat för förlag i Sverige och Danmark och publicerat essäer i bland annat Populär poesi.  

Kursledare Simon Bergil Westerberg har en Fil.kand. i filosofi och idéhistoria samt läst på författarskolan på Biskops Arnö och skrivar- och skrivpedagoglinjen på Skurups Folkhögskola. Tidigare redaktör för Ordkonst. Han har hållit i studiecirklar i skönlitterärt skrivande, handlett romanprojekt och lett författarsamtal. Simon grundade 2015 essätidskriften Poros, där även Mathias är redaktör.
Läs mer www.porostidskrift.se

 

Fler kurser inom: Skriva Övriga skrivarkurser

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Skurups folkhögskola

Engagemang, kreativitet och gemenskap genomsyrar skolans utbildningar. Skolan vill med dessa värdeord stärka delaktighet och demokrati, genom att med ett livsvitt lärande inkludera deltagare i samhället samt med bredd och djup ge yrkeskunskap inom journalistik, film, skönlitterärt skrivande och musik. Skolan drivs av en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skurups folkhögskola
Kyrkogatan 68
274 33 Skurup

Telefon: 0411-558900
E-post: expedition@skurupsfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.skurupsfolkhogskola.se/