Naturens gröna apotek

Sommar/helg/veckokurs Skurups folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  5 dagar, mån kl 12.00 - fre kl 15.00
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Lär dig om växterna, deras verksamma ämnen och hur du  använder dem för både egenvård och som en del av måltiden. Teori och praktik varvas. Efter kursens slut har du ett eget grönt apotek med dig hem!

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 8 jul 2024 - 12 jul 2024

Kostnader: Från 5635:- (inkl. kost och logi)

Kontakt: Ulla Lannér

Telefon: 0411 55 89 10

E-post:
sommarkurser@skurupsfolkhogskola.se

Naturens gröna apotek förser oss med en mängd växter som vi kan använda för att behandla våra ”vardagskrämpor”. Vi finner dem både i trädgården, i skogen och på ängarna. Många av dem går också utmärkt att odla i kruka på balkongen. 

Med kunskap om växterna och deras innehåll av verksamma ämnen får vi förståelse för hur vi kan använda dem för egenvård. Det ger oss en trygghet att veta vilka växter vi kan använda och hur vi med naturens hjälp kan ta hand om oss själva på ett bra sätt.

Under vår vecka kommer vi att varva teori och praktik. Vi gör dagliga exkursioner i omgivningarna för att samla och titta på växter. Teoridelen kommer att handla om allt från växtkännedom till de verksamma ämnena i växterna liksom torkning, beredning och användning. En särskild del ägnar vi åt de eteriska oljorna och deras användning. 

En viktig del av kunskapen kring växterna är att ”få det i händerna” och vi kommer därför att göra olika beredningar så att du efter kursens slut har ett eget grönt apotek med dig hem. 

Du kommer också under veckan att få bekanta dig lite med Hildegard av Bingen och hennes helheltsläkekonst. 


Kursledare Eva Olsson hittar du med fingrarna i det gröna, på ett eller annat sätt. Hennes tacksamhet till växterna och naturen är oändlig.  Den gröna kraften ger henne den energi, glädje och inspiration som hon gärna delar med sig av.

Eva är utbildad Örtpedagog och Örtterapeut, ägde och drev tillsammans med sin man Österlenkryddor under 14 år innan de blev nyfikna på nya användningsområden för växterna. I deras nya företag, Herbasensia, arbetar Eva nu med kurser, föreläsningar och vandringar i naturen där hon förmedlar grön kunskap; vilka växter vi kan använda och på vilket sätt, dels som en del av måltiden och dels för egenvård. 
En annan del av Herbasensias verksamhet är tillverkning av hudvårdsprodukter på lokala råvaror, det som växer där vi själva växer.  Vi använder både vilda och odlade växter – örter såväl som buskar och träd.
Läs mer om Eva www.herbasensia.se

Kursen kräver inte några förkunskaper i ämnet.

Material:
Materialkostnad tillkommer med 250:- för material till de oljor/salvor/tinkturer vi tillverkar. Betalas direkt till kursledaren.
Bra att ha med sig är anteckningsmaterial och oömma kläder efter väder.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://sommar.skurupsfolkhogskola.se/Kursutbud/2024-Naturens-gröna-apotek

Skurups folkhögskola

Engagemang, kreativitet och gemenskap genomsyrar skolans utbildningar. Skolan vill med dessa värdeord stärka delaktighet och demokrati, genom att med ett livsvitt lärande inkludera deltagare i samhället samt med bredd och djup ge yrkeskunskap inom journalistik, film, skönlitterärt skrivande och musik. Skolan drivs av en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skurups folkhögskola
Kyrkogatan 68
274 33 Skurup

Telefon: 0411-558900
E-post: expedition@skurupsfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.skurupsfolkhogskola.se/

En bra ledare lyssnar på alla

Simmaren Gustav Ljungberg har tagit hem medaljer i Special Olympics. Nu har han flyttat 90 mil för att gå på folkis och bli ledare inom idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar.

Läs hela artikeln