Skrivpedagoglinjen - distans

Ansökan stängd
Skola:
Skurups folkhögskola
Plats:
Skurup - Skåne län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år gymnasie eller motsvarande. Skrivarkurs är meriterande.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Nej

Kurstid: 19 aug 2024 - 5 jun 2025

Träffar:
6 obligatoriska träffar

Kostnader: För material m.m. utgår en kostnad. För mer information om denna besök skolans hemsida.

Kontakt: Lotte Vikléa

Telefon: 0411-55 89 86

E-post:
lotte.lannerberth@skurupsfolkhogskola.se

Utbildningen riktar sig till dig som har tidigare skrivarutbildning och/eller dokumenterad skriverfarenhet. Målet är att utveckla din kompetens att leda skrivarkurser och handleda andra i skrivandet.

Skrivpedagoglinjen

Heltidsutbildningen är pedagogisk och riktar sig till dig som har tidigare skrivarutbildning och/eller dokumenterad skriverfarenhet. Du ska också ha en god litterär orientering. Målsättningen är att utveckla din kompetens att leda skrivarkurser och handleda andra i skrivandet.

Studierna kombineras med eget skrivande. Du kommer lämna in text från ditt/dina pågående skrivprojekt samt andra skrivuppgifter och du får öva dig på att både ge och få respons.
Utbildningen sker huvudsakligen på distans. Du måste därför ha tillgång till dator med internetuppkoppling och du förväntas vara organiserad och lämna in texter i tid samt delta aktivt i diskussioner, seminarier, genomgångar och textsamtal. Vi träffas sex gånger under året och varje träff är på två dagar. Träffarna är obligatoriska och kräver närvaro på plats. Du bokar själv boende vid träffarna.
Med utgångspunkt i egna skriverfarenheter och läroprocesser utvecklas kunskapen om det litterära skrivandets metodik och pedagogik. I kursen ingår undervisningspraktik som ett obligatoriskt moment.
Kursledarna har mångårig erfarenhet av skrivutbildningar och flera är lärare på Skrivarlinjen på Skurups folkhögskola.

Utbildningsmoment

Skrivpedagogik och metodik
Skrivpedagogiken omfattar dels en teoretisk orientering om skrivprocessen med särskild betoning på litterärt skrivande, dels en metodisk del som innehåller både utvecklandet av kreativa övningar och stödjande handledning av såväl lärare som deltagare. Under året förväntas deltagarna praktisera som skrivpedagoger genom att planera och genomföra ett kortare undervisningsförlopp.

Eget skrivprojekt
Kursdeltagarna arbetar under året med eget skönlitterärt skrivande. Här ingår också responsarbete tillsammans med andra kursdeltagare. 

Litteraturstudier
Gemensamma litteraturstudier och textanalys är en viktig del av kursen. Det ingår att diskutera verk i grupp samt att läsa egenvalda verk för individuell reflektion. Skrivpedagogiken och litteraturstudierna knyts ihop genom frågeställningar som: hur kan litteraturen användas i skrivundervisningen?

 

Varmt välkommen att söka till oss!

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Du ska kunna leda skrivarkurser på olika nivåer och handleda kortare och längre skrivprojekt.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.skurupsfolkhogskola.se/Utbildningar/Skrivpedagoglinjen

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Skurups folkhögskola

Engagemang, kreativitet och gemenskap genomsyrar skolans utbildningar. Skolan vill med dessa värdeord stärka delaktighet och demokrati, genom att med ett livsvitt lärande inkludera deltagare i samhället samt med bredd och djup ge yrkeskunskap inom journalistik, film, skönlitterärt skrivande och musik. Skolan drivs av en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skurups folkhögskola
Kyrkogatan 68
274 33 Skurup

Telefon: 0411-558900
E-post: expedition@skurupsfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.skurupsfolkhogskola.se/