Allmän kurs

Ansökan stängd

Allmän kurs är för dig som inte har avslutat grundskolan eller gymnasiet. Förutom viktiga kunskaper för livet kan du få behörighet för att studera vidare på t.ex. högskola eller yrkesutbildning.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du måste vara minst 18 år för att studera på folkhögskola.

Kostnader: Vårterminen 2022 är kostnader för läromedel, studiebesök och visst material 750 kr. Du som inte bor på skolans internat får också betala en avgift på 1000 kr. I den avgiften ingår bl.a. förmiddagsfika, städning och kopiering.

Studiestödsnivå (CSN):
Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 10 jan 2022 - 10 jun 2022

Kontakt:
Susanne Holmgren

Telefon: 0157-69532
E-post:
susanne.holmgren@asafolkhogskola.se


Syfte

På folkhögskolan arbetar vi på ett annat sätt än i den traditionella gymnasieskolan. Du studerar utifrån dina egna förutsättningar. Förutom att ge dig ämneskunskaper för fortsatta studier vill vi att studierna ska ge dig möjlighet att växa som människa.

Kursinnehåll

Du läser de gymnasiegemensamma ämnena svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik, historia, religion, samhällskunskap och naturkunskap. Svenska, engelska och matematik är uppdelad i olika nivåer beroende på dina förkunskaper.  Vi läser utifrån folkhögskolans arbetsformer som prioriterar samtal, diskussion och deltagarinflytande. Då vi inte använder oss av prov är det av högsta vikt att du är närvarande på lektionerna för att utvecklas, dela med dig av tankar och erfarenheter och för att dina lärare ska kunna hjälpa dig framåt i din utveckling. För hög frånvaro kan leda till avbrott i studierna.

Gemensamma aktiviteter

På folkhögskolan tror vi på gemenskap. Gemenskap skapas när människor möts och delar med sig av sig själva. Därför har vi ett gemensam ämne som heter "Folkbildning" där alla som går på skolan kan mötas. Vi jobbar också med ­demokrati och du kan vara med och påverka dina studier bl. a genom skolråd och  "Eget val" - där du väljer ämne utifrån dina intressen. OBS! "Folkbildning" och "Eget val" är pausade under hösten 2021 pga coronaläget.

Intyg

Efter avslutad kurs får du ett kursintyg som visar att du har gått kursen. Har du läst på gymnasienivå har du möjlighet att få omdöme och behörighetsintyg med vilka du sedan kan söka vidare till bl.a. högskola, universitet och yrkeshögskola.

Kurslängd

1-3 år om du är färdig med grundskolan.

Förkunskaper

Du bör ha klarat av det mesta av grundskolan.

Kontakt

För mer information kontakta:

 

Susanne Holmgren  tel: 0157-695 32.  

Kursstart

VT - 10 januari 2022

Ansökan

Du ansöker till kursen via ett webbformulär i folkhögskolornas gemensamma plattform Schoolsoft. Där registrerar du ett konto som kan användas för att söka fler utbildningar hos oss eller på andra folkhögskolor. På ”Mina sidor” i Schoolsoft kan du sedan följa vad som händer med din ansökan.

Bifoga även personligt brev, personbevis och ditt senaste betyg (t.ex. grundskole-, gymnasiebetyg). Efter sista ansökningsdag kallar vi till intervju och presentation av skolan och kursen. Vi ringer också på referenser. 

Internat

Du kan bo på skolans internat när du går kursen i mån av plats. 

Mer om kursen kan du läsa på vår hemsida

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Syftet med kursen är att du ska utvecklas på ett personligt plan samt få grundskole- eller gymnasiebehörighet.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://www.asa.fhsk.se/allmankurs