Paret Anna och Niclas går en budoutbildning tillsammans på Karlskoga folkhögskola. – Man blir en mer harmonisk och inlyssnande människa och det kan man ju komma vart som helst med sen, menar Niclas.
Att hitta helheten – det är centralt både för den skrivande och den yogande människan. Yogan och skrivandet kan ses som olika aspekter av samma strävan.
Med denna kurs ges du chansen att under en vecka i juli ägna dig åt dem båda. Guidad av erfarna lärare ger du dig själv tid åt såväl yoga som skrivande – teoretiskt, praktiskt och genom samtal – under både lekfulla och allvarliga former.
Kursveckan ger dig även utrymme för egen praktik, utflykter eller att göra absolut ingenting.
Yoga:
Vi övar oss utan krav och förväntningar på att lyssna till kroppens behov. Att vara närvarande och fokuserade i mer utmanande stunder och i stunder av vila. Vi övar på acceptans och tillit.
Kom som du är och ge dig tid och utrymme att känna in hur du mår och vad du behöver.
Under kursen utforskar vi yogans olika delar genom rörelse. Vi samtalar om hur vi förhåller oss till oss själva och andra (yamas och niyamas), och tränar medveten närvaro.
Vi utövar fysiska kroppspositioner med olika inriktning och syfte: både fysiska klasser med inriktning på styrka, balans och smidighet, och lugna klasser med fokus på att hitta närvaron i kroppen och skapa mer utrymme.
Vi praktiserar avspänning och avslappning. Att sakta ned. Andas. Att släppa taget och bara vara för en stund.
Skrivande:
Såvida du inte är en hjärna i en burk är skrivandet kroppsligt. Med kroppen erfar du världen och din skrivprocess kommer alltid att bli bättre om du tar hand om din fysiska existens. Genom yogan ges du möjlighet att stärka kropp och medvetande, vilket du kan ta hjälp av i ditt skrivande.
I skrivandet kommer vi att arbeta med text på olika vis. Vi läser, skriver och diskuterar noveller och poesi. Vi gör korta skrivövningar och rotar i verktygslådan efter författandets redskap. Vi högläser våra egna texter i grupp (man får avstå), för att ge och få kraft och lära av varandra genom responsen.
Skrivandet sker både i grupp och individuellt. I det goda samtalet, där alla kommer till tals och där vi möter varandras skrivande med öppenhet och vänlighet, finner vi inspiration. Vi tänker på upplevelsen av yoga när vi skriver, men hämtar idéer och bilder också från andra håll.
I responsen är det viktigt att vara varsam. Men i det du skriver får du vara rebell, du får driva med sig själv och världen. Skrivandet ska ge lust och energi och vara ett kreativt utlopp.
Målgrupp för kursen:
Kursen passar dig som är intresserad av yoga och vill prova att skriva på ett nytt sätt.
Yogan vänder sig både till dig som är oerfaren och dig som yogat förut. Du behöver inte vara vig eller ha en regelbunden praktik – du yogar utifrån dina förutsättningar och är välkommen att diskutera individuella anpassningar. Hos oss finns inga måsten!
Du behöver inte vara bevandrad inom skrivande. En erfaren pedagog och författare handleder dig, oavsett om du är van skribent eller nybörjare.
Kursledare:
Marie Stolperud är beteendevetare och yogalärare, utbildad inom ashtanga vinyasa-yoga, vinyasa flow, yin samt gravid- och mamma/bebis-yoga.
Hon arbetar som kurator på Åsa folkhögskola och har undervisat i yoga med privata kurser, i olika studior i Stockholm samt med klasser på gymkedjor som Actic och Medley.
Marie har medverkat på livsstilsfestivalen Hallifornia i Varberg och lett sommaryoga i Vintervikens trädgård i Stockholm.
Axel Hellby är författare och arbetar som skrivarpedagog på Åsa samt chefredaktör för kulturtidskriften Trakten.
På Axels meritlista finns en litteraturhistoriebok för gymnasiet, en lärobok om poesi, en barnboksversion av Don Quijote och två spänningsromaner. Mer om Axel finns på hans författarkonto på Instagram.
Kurstid:
Måndag 10 juli till och med fredag 14 juli 2023.
Första kursdagen börjar med gemensam lunch klockan 12. Sista kursdagen avslutas med eftermiddagsfika klockan 14.30.
Kostnader:
Boende i enkelrum, inklusive alla måltider under kurstiden, kostar 5 000 kronor. Vid anmälan betalar du 500 kronor i anmälningsavgift.
Önskar du extranatt, det vill säga boende natten före kursstart och/eller natten efter kursens slut, kostar det 450 kronor per natt.
Ordnar du eget boende blir kostnaden för kursveckans måltider 3 000 kronor. Obs! Denna kostnad är obligatorisk oavsett hur du väljer att bo.
Du faktureras under vecka 21 till den mejladress du anger vid anmälan.
Blir kursen inställd får du självklart tillbaka dina pengar. Återbetalning sker även om du lämnar återbud senast 14 dagar före kursstart. Vid senare återbud behöver du uppvisa sjukintyg för att få pengarna tillbaka.
Anmälningsavgiften återbetalas ej vid återbud.
Anmälan:
Kursen tyvärr inställd på grund av för få sökande.
Mer info:
Mer om kursen, viktiga praktiska detaljer och information om skolan hittar du via denna länk.
Du är alltid välkommen att höra av dig om du har fler frågor om kursen eller internatboendet. Ring 0157–695 08 eller mejla till: sommarkurser@asafolkhogskola.se.