Allmän kurs - svenska som andraspråk

Ansökan stängd
Skola:
Åsa folkhögskola
Plats:
Sköldinge - Södermanlands län
Längd:
1-5 terminer
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Svenska motsvarande SFI C respektive SFI D.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskolenivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 14 aug 2024 - 10 jun 2025

Kostnader: Kostnaden för läromedel, studiebesök och visst material är 850 kronor/termin. Du som inte bor på skolans internat får även betala en avgift på 1 300 kronor/termin, i den avgiften ingår försäkringar, förmiddagsfika, städning och kopiering.

Kontakt: Anita Eriksson

Telefon: 0157-695 00

E-post:
anita.eriksson@asafolkhogskola.se

Allmän kurs – svenska som andraspråk är kursen är för dig som inte har avslutat svenska som andraspråk på grundskolan.

Syfte
Allmän kurs – svenska som andraspråk, riktar sig till dig som har annat modersmål än svenska.  Kursen är på grundläggande nivå med möjlighet till behörighet på grundskolenivå. Det är en kurs som passar dig som har som mål att läsa in behörigheter och förbereda dig inför fortsatta studier på gymnasienivå eller yrkesutbildningoch att komma vidare i din språkutveckling.
Basen i den här kursen är ­svenska språket. Du övar på att läsa, skriva, prata och förstå ­­­­svenska men studerar också andra ­grundläggande ämnen och får prova på att jobba både praktiskt och kreativt. Efter avslutade studier får du ett intyg som visar kursens innehåll samt ett intyg för de ämnen du har uppnått behörighet i.

Kursinnehåll
Du studerar svenska som andraspråk, matematik, samhälls- och naturorienterade ämnen på heltid. På en folkhögskola är det viktigt att du som deltagare är med och påverkar dina studier och vi försöker alltid att hjälpa dig att lära dig nya saker utifrån dina egna erfarenheter. Vi använder oss av laptop, digitala klassrum och andra program som är användbara i undervisningen. De digitala klassrummen kan också användas i händelse av distansstudier.

Gemensamma aktiviteter
På folkhögskolan tror vi på gemenskap. Gemenskap skapas när människor möts och delar med sig av sig själva. Vi vill skapa en skola tillsammans, en skola där alla kan mötas i olika gemensamma aktiviteter och på så sätt bidra till ett aktivt mångfaldsarbete. Allt i enlighet med folkbildningstanken och Agenda 2030. 
I klassrummen jobbar vi med och pratar mycket om ­demokrati och här finns också möjlighet till utveckling genom att engagera dig i skolrådet.

Kurslängd
1–5 terminer.

Förkunskaper
Svenska motsvarande SFI-D.

Kurstider
Höstterminen 2024: 14 augusti–17 december. Lov v 44.
Vårterminen 2025: 8 januari–10 juni. Lov v 8, v 16 samt 1–2 maj, 30 maj och 6 juni.

Ansökan
Ansökan görs via Schoolsoft genom den här länken. Sista ansökningsdag 19 maj 2024.

Har du problem med Schoolsoftansökan? Hör av dig till oss så hjälper vi dig! För att boka en tid kontakta Stefan Ilic på telefon 0157-695 00 eller mejla stefan.ilic@asafolkhogskola.se
Bifoga även personligt brev, personbevis/LMA-kort eller dylikt och ditt senaste betyg (till exempel grundskole-, gymnasie- eller SFI-betyg). Antagningen sker i två steg. Efter sista ansökningsdag gör vi ett första urval där vi bland annat kontrollerar att du har rätt ­förkunskaper, sedan kallar vi till intervju.

Internat
Du kan bo på skolans internat när du går på kursen i mån av plats.  

Kostnader
Höstterminen 2024 är kostnaden för läromedel, studiebesök och visst material 850 kronor/termin. Du som inte bor på skolans internat får även betala en avgift på 1 300 kronor/termin, i den avgiften ingår bland annat försäkringar, förmiddagsfika, städning och kopiering.

 

CSN
Kursen är studiemedelsberättigad. Har du studerat tidigare med studiestöd kan det vara bra att undersöka hur många studieveckor du har kvar. För mer information se www.csn.se eller kontakta vår studievägledare Susanne Holmgren, tel 0157–695 32. 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://www.asa.fhsk.se/allmankurssvenskasomandrasprak

Åsa folkhögskola

Det hörs, syns och känns att man går på Åsa folkhögskola. Skolan ligger vackert i Sörmland, nära järnvägsknutarna Katrineholm och Flen. Du bor billigt på vårt internat. Åsa är en mötesplats för folk från världens alla hörn. Deltagare med särskilda behov har möjlighet till hjälpmedel. Nästan alla skolans lokaler är anpassade för rörelsehindrade.

Läs mer om skolan

Postadress:
Åsa folkhögskola
Åsa folkhögskola
641 64 Sköldinge

Telefon: 0157-695 00 (växel)
E-post: info@asafolkhogskola.se
Webbadress: https://www.asa.fhsk.se/