Båtbyggarlinjen

Ansökan stängd
Stensunds Båtbyggarskola - bygger båtar och människor!

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Inga

Kostnader: Kostnaden för resor, verktyg mm. beräknas till 5 000 kr. Kostnad för kost och logi tillkommer.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2021 - 3 jun 2022

Kontakt:
Pelle Nestorzon

Telefon: 070-8241221
E-post:
pelle.nestorzon@stensund.se


En utbildning för livet

Vill du få en gedigen hantverksutbildning, utmana dina normer och värderingar, växa som människa och dessutom skaffa dig egenskaper som är attraktiva på arbetsmarknaden.  Vi på Stensunds båtbyggarskola kan ge dig möjligheten att nå dit.

Hantverk och innehåll - Vad gör vi?

Du lär dig att bygga traditionella, klinkbyggda allmogebåtar i trä, svenska och nordiska modeller.  Vi tillverkar hyvlar, verktyg och verktygsskåp.  Vi sågar båtvirke, slår rep, syr segel, konstruerar riggar, bränner tjära, gör studiebesök och praktik mm. Utbildning på handverktyg och snickerimaskiner ingår. Under våren accelererar båtbyggandet och i mitten av maj sjösätter vi de nya båtarna. Kursen avslutas med flera dagars segling i de nybyggda båtarna.

Hantverk och personlig utveckling - Hur gör vi?

Erfarenheten genom åren har visat att hantverk, så som vi arbetar med det, rymmer möjligheter till personlig utveckling. Vi skapar förutsättningar för dig att hitta din initiativförmåga, att finna mod att komma igång och att få motivation att driva dig själv framåt. Här har du möjlighet att återerövra och utveckla självtilliten och hitta redskap att skapa det liv du vill leva.

Gemenskapen viktig - Vi gör det tillsammans!

Vår erfarenhet är att gemenskapen i båtbyggarklassen betyder väldigt mycket. När du trivs, känner dig trygg, fri och respekterad för den du är, då skapas det bästa klimatet för att lära och utvecklas som hantverkare och människa. Vi börjar med en tio dagars skärgårdssegling. Vi får uppleva och lära känna varandra i den skärgårdskultur som våra allmogebåtar sprungit ur. Olika människor med olika bakgrund, erfarenheter och mål sitter nu i samma båt. En spännande upptäcktsresa börjar när vi intresserar oss för varandra. Olikheter blir möjligheter. Humor och glädje kan ersätta motsättningar och missförstånd.

Båtbyggeriet måste upplevas!

Allt du läst här är bara ord. Livet och stämningen i båtverkstan är så mycket mer. Tjärdoft, ljud, humor och skratt, svordomar, svett, dans, tårar, insikter, sena kvällar och ljusa nätter... Så om du vill veta vad detta skulle kunna ge dig - då finns det bara en sak att göra:

Kom och hälsa på oss!

 Vi reserverar oss för ändringar i kursplan och upplägg pga rådande omständigheter (Corona).

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter ett år på Båtbyggarskolan är du färdig att gå vidare i livet, kanske till ett båtbyggeri en ny arbetsplats eller gå ett andra år på båtbyggarlinjen där du jobbar med ett nytt projekt.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://stensund.se/utbildningar/batbyggarlinjen/