Skola:
Stensunds folkhögskola
Plats:
Trosa - Södermanlands län
Längd:
En termin
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du förväntas yrkesmässigt redan leva på hel- eller deltid av din musik, ha gått på musikhögskola eller utbildat dig själv på andra sätt till motsvarande nivå. Urval sker utifrån ensemblens behov och sammansättning.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 20 aug 2024 - 20 dec 2024

Träffar:
5 obligatoriska träffar

Kostnader: Kursen är avgiftsfri, avdragsgill (som fortbildning för dig med eget företag) och CSN-berättigad, men vid närträffar betalar man fast avgift för mat och logi.

Kontakt: Ale Möller

E-post:
ale.moller@telia.com

Vill du ha ett halvår med inspiration och utveckling som du får nytta av i din musikkarriär? Ansök till denna unika kurs där Ale Möller delar med sig av erfarenheter av ett innehållsrikt musikerliv.

Kursen riktar sig till:

 • Dig som yrkesmässigt redan lever som musiker eller pedagoger på hel- eller deltid, har gått på musikhögskola eller utbildat dig själv på andra sätt till motsvarande nivå.
 • Du som redan har en bra nivå på ditt instrument och en genremässig förankring.
 • Du som vet att du redan kan mycket, men som också vet att du har luckor i ditt kunnande som du längtar efter att ta tag i.
 • Du som är sugen på att kunna använda din musik i nya sammanhang
 • Du som behöver tid och inspiration för träning och eget övande.

Du behöver inte vara folkmusiker för att gå kursen. Du kan tex vara en ”folkmusikintresserad jazzmusikant”, eller en ”rockmusiker som vill kunna spela afro och polska”.

Kursen utgår hela tiden från det praktiska musicerandet i små eller större ensembler. Fokus är på de musikaliska byggstenar som ligger till grund för all arrangemang, komposition och improvisation, och som gör att du kan använda din egen musik i möten med andra musikformer och kulturer.

”Jag upplever att många musikanter, även på hög nivå, lider av att sakna en del ganska grundläggande kunskapsverktyg. Det handlar om verktyg som behövs för att kunna känna sig trygg och fri i musikaliska möten, där osäkerhet annars ofta lägger sig i vägen för spelglädjen. Många kommer på samma sätt inte över tröskeln till att improvisera eller komponera egen musik, men även här handlar det om samma verktyg. Alltså handlar den här kursen egentligen om att ta makten över sitt eget musikanteri."

Kursen är heltidsstudier med ett antal närträffar på Stensunds folkhögskola:

 • v. 34 (19-23 aug)
 • v. 39 (23-27 sep)
 • v. 44 (28 okt-1 nov)
 • v. 48 (25-29 nov)
 • v. 49 (2-6 dec)

För att underlätta för dig att hålla kontakten med dina vanliga spelsammanhang sker kursen i två olika former:

 • Gemensamt arbete på Stensund (totalt 5 veckor).
 • Distansarbete med en digital mötesplats på internet.

Undervisningsspråk är svenska (och vid behov en del på engelska).

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Teoriundervisningen har alltid sin startpunkt i den praktiska verkligheten. Vi skall skaffa oss de användbara verktygen. Du kommer att lära dig det som gör dig till en uppskattad bandmedlem, men du skall också kunna ta kapellmästarrodret om det behövs. Du skall bli grymt säker på att direkt kunna höra olika skalor, tonplatser och ackord, och veta de musikaliska konsekvenserna av dessa. Du skall öva att snabbt känna igen och kunna använda alla de spännande rytmer som finns i musik från olika delar av världen. Inte bara känna igen dem med huvudet, utan verkligen få in dem i hela kroppen.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://stensund.se/utbildningar/varldsmusik/

Fler kurser inom: Musik Improvisation

Vi firade varje person som blev antagen till musikhögskolan, även om vi var konkurrenter

David Borgemo är konsertgitarrist och framgångsrik kompositör av gitarrmusik. Hans verk har fått internationell uppmärksamhet. Men han har fortfarande fina minnen från sin tid på musiklinjen på Oskarshamns folkhögskola.

Läs hela artikeln

Stensunds folkhögskola

Stensund är inte bara en skola - det är ett sätt att leva. Alldeles vid havet, på pendlingsavstånd från storstaden (50 min söder om Stockholm), ligger Stensund. Vi är ett "växthus för människor" där funderande, tjärdoftande, debatterande, sprattlande, skrattande människor möts och hjälper varandra att växa.

Läs mer om skolan

Postadress:
Stensunds folkhögskola
Stensund
619 91 Trosa

Besöksadress: Stensund

Telefon: 0156-532 00
E-post: stensund@stensund.se
Webbadress: http://www.stensund.se/