Journalistik – radio/podd, webb och reportage (termin 1 och 2)

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Jakobsbergs folkhögskola
Plats:
Järfälla - Stockholms län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: CV, betygsdokument och personligt brev med motivering till varför du vill gå utbildningen. Mer information finns på kursens hemsida.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 22 aug 2024 - 13 jun 2025

Kostnader: Se utbildningens hemsida.

Kontakt: Anna Carnhede

Telefon: 08-12028180

E-post:
anna.carnhede@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lär dig grunderna i journalistik - både skrivande i olika former och radio/podd. Vi arbetar praktiskt och med regelbunden feedback, en metod som steg för steg gör dig redo att kliva ut i yrkeslivet.

Bli journalist!

Utbildningens fokus ligger på den berättande journalistiken, nyheter och radio. Vi arbetar främst praktiskt. På kursen får du inledningsvis lära dig grunderna inom journalistik, med särskilt fokus på nyhetsmakeri och berättande. Under andra terminen bygger vi på med radio/podd, granskande journalistik och fördjupning.

Den tredje terminen, som är valfri, innefattar en praktik på tio veckor - nu får du omsätta dina förvärvade kunskaper i en redaktionell miljö. En plats på tredje terminen förutsätter att du själv sökt och fått praktik samt har klarat av momenten under grundåret. Lärarna vägleder och stöttar dig i ditt sökande.

Våra tidigare deltagare arbetar bland annat på Sveriges radio, SVT, lokaltidningar, fackpress, UR, dags- och kvällstidningar samt på contentbyråer och med kommunikation.

Praktisk journalistik

Hos oss är utbildningen praktiskt inriktad. Vår syn är att det är genom praktiska och branschnära övningar du lär dig hantverket bäst. De journalistiska övningarna feedbackas och diskuteras löpande, en metod som effektivt rustar dig för arbetsmarknaden. Vi arbetar också hela tiden nära branschen med gästlärare och studiebesök.

Radio/podd

Under radiokursen producerar du radio i olika format. Även här arbetar vi med feedbackmetoden; ljud och intervjuer spelas upp i klassrummet och diskuteras, ofta med inbjudna gästlärare. Genom att sätta ihop inslag, intervjuer och reportage, och få feedback på dina produktioner, lär du dig hela processen.

Kreativtitet och disciplin

Du kommer att få göra många skrivövningar för att locka fram din kreativitet - och för att upptäcka hur roligt det är att formulera sig. Dessutom går vi igenom berättarteknik och stilistik. Eftersom du under hela året arbetar från idé till färdig produkt lär du dig planera och slutföra med tydliga deadlines - en viktig egenskap som journalist och frilansare.

 

Jakobsbergs folkhögskola

I en vacker herrgård i Jakobsberg, 20 minuter med pendeltåg från centrala Stockholm, ligger Jakobsbergs folkhögskola. I över 100 år har skolan stått för en solidarisk och humanistisk samhällssyn. Vår religiöst och partipolitiskt obundna ställning ger utrymme för engagemang, kritiskt tänkande och radikal debatt. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Jakobsbergs folkhögskola
Folkhögskolevägen 1
177 40 Järfälla

Besöksadress: Folkhögskolevägen 1

Telefon: 08-120 28 180
E-post: info@jakobsbergsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.jakobsbergsfolkhogskola.se/