Allmän kurs – Sommarspåret

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Jakobsbergs folkhögskola
Plats:
Järfälla - Stockholms län
Längd:
< 1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 17 jun 2024 - 16 aug 2024

Kostnader: Se utbildningens webbplats.

Kontakt: Morgan Sundell

E-post:
morgan.sundell@jakobsbergsfolkhogskola.se

Påbörja eller läs klart dina gymnasiestudier på folkhögskola redan i sommar! Nu har du chans att läsa vår allmänna kurs “Sommarspåret” som en del av din grundläggande behörighet för högre studier.

Vill du prova hur det är att läsa in grundskole- eller gymnasiebehörighet på folkhögskola? Behöver du ytterligare några veckor för att bli klar med redan påbörjade studier på Allmän kurs? Då ska du söka “Sommarspåret” och vara på Jakobsbergs folkhögskola i sommar.

Sommarspåret är en del av Allmän kurs. Allmän kurs vänder sig till dig som vill skaffa behörighet motsvarande grundskola och/eller gymnasiekompetens för att kunna söka vidare till högskola/universitet eller för att få ökade möjligheter att komma vidare i arbetslivet.

Sommarspåret passar dig som

 

– Vill prova på hur det är att studera på folkhögskola och funderar på att läsa in grundskole- eller gymnasiebehörigheten på Allmän kurs. 

– Vill läsa på Allmän kurs kommande läsår och önskar att komma igång redan i sommar för att i augusti vara fullt redo och motiverad för vidare studier. 

– Är nästan klar med påbörjade studier på Allmän kurs men behöver ytterligare några veckor för att bli klar med omfattning eller behörigheter.

“Sommarspåret” löper under juni, juli, augusti 2023. Under kursens gång kommer du att arbeta med olika teman och uppgifter inom behörighetsgivande ämnen, det ingår även inslag av studieteknik, hälsa, hållbar utveckling och annat spännande. Du får handledning och stöttning av våra kunniga och motiverande lärare. Du kommer att ingå i en klass där du, förutom att lära känna nya personer, kommer att vara med i spännande diskussioner, genomgångar och få nya upplevelser.   

Efter sommarspåret har du möjlighet att läsa vidare på de ordinarie allmänna kurserna för behörigheter i svenska, samhällskunskap, historia, matematik, engelska, naturkunskap och religion. Där kan du tillgodoräkna dina insatser under Sommarspåret. De övriga allmänna kurserna löper under ordinarie terminstider. Har du tidigare läst på folkhögskola och är nästan klar med din omfattning eller dina behörigheter kan sommarkursen vara en väg för att bli helt klar.

Kursen är CSN-berättigad.

Målgrupp och antagning

För att kunna antas till Allmän kurs – Sommarspåret gäller att du:

– Har avslutat grundskola eller har enstaka ämneskurser kvar på grundskolenivå.

– Vill studera tillsammans med andra och aktivt bidra till att skapa en inspirerande studiemiljö.

– Vill lära dig mycket om samhället och andra människor genom samtal och diskussioner.

– Är öppen för att utveckla dig själv tillsammans med andra.

– Vill ta gymnasieexamen på folkhögskola.

Ansökan

För att söka till sommarkursen ska du i din ansökan bifoga ett personligt brev, personbevis och tidigare betyg. Vid antagningsprocessen tittar vi på dina bifogade dokument (som styrker tidigare skolgång och arbetslivserfarenhet) och på ditt personliga brev för att bedöma om kursen passar dig. Vi vill vara säkra på att du förstår vad det innebär att studera på folkhögskola och att du är beredd att ta det personliga ansvar som krävs för att utvecklas och studera tillsammans med andra. Det är mycket viktigt att du skickar med betyg och intyg som styrker vad du gjort tidigare vid ansökan (utan dessa handlingar kan vi inte bedöma din ansökan).

Antagningsordning

– Deltagare som inte tidigare gått Allmän kurs på Jakobsbergs folkhögskola.

– Deltagare som går på Allmän kurs på Jakobsbergs folkhögskola och som har omfattning men som behöver arbeta mer med ämnesbehörigheter.

– Deltagare som har möjlighet att läsa sommarkursen för att komma upp i omfattning.

Kursmål

Efter kursen har du:

 

– Aktivt och engagerat deltagit i undervisningen och på så sätt skaffat dig förutsättningar för att kommande läsår få flera grundläggande behörigheter.

– Skaffat dig den motivation och de behörigheter som krävs för att söka vidare till allmän kurs år 1-2 eller 3 där du kan avsluta dina studier på gymnasienivå.

– Lärt dig mer om dig själv och vart du är på väg med dina studier.

– Förbättrat din förmåga att arbeta i grupp och lärt dig mer om hur du fungerar i samarbete med andra människor.

– Fått fler perspektiv på och ökad kunskap om samhället och människorna som lever i det.

– Lärt känna många nya människor och nya tankar, idéer och perspektiv på samhället och livet.

Fler kurser inom: Allmän kurs Gymnasienivå

Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös

Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.

Läs hela artikeln

Jakobsbergs folkhögskola

I en vacker herrgård i Jakobsberg, 20 minuter med pendeltåg från centrala Stockholm, ligger Jakobsbergs folkhögskola. I över 100 år har skolan stått för en solidarisk och humanistisk samhällssyn. Vår religiöst och partipolitiskt obundna ställning ger utrymme för engagemang, kritiskt tänkande och radikal debatt. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Jakobsbergs folkhögskola
Folkhögskolevägen 1
177 40 Järfälla

Besöksadress: Folkhögskolevägen 1

Telefon: 08-120 28 180
E-post: info@jakobsbergsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.jakobsbergsfolkhogskola.se/