Allmän kurs inriktning omställning

Ansökan stängd
Skola:
Sigtuna folkhögskola
Plats:
Sigtuna - Stockholms län
Längd:
Ett till tre år.
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Har fyllt 18 år Har godkänd grundskola (då krävs 3 års studier på Allmän kurs) Behöver avsluta grundskolans sista år (4 års studier) Intervju på skolan är obligatorisk

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 2 jun 2023

Kostnader: Kostnader för försäkring, kopiering, IT-användning och f m kaffe samt materialavgift är 2300 kronor/termin. Om kostnaderna ändras meddelas det senast i samband med intervjun. Du måste själv ha en bärbar PC samt eget SL-kort.

Kontakt: Elwood Overholt

Telefon: 08-592 582 91

E-post:
elwood.overholt@sigtunafolkhogskola.se

Sigtuna folkhögskolas Allmänna kurs med inriktning Omställning är en förberedelse för en framtid som inte är business as usual

Det är en ny kursinriktning som antar utmaningarna vi står inför. Vi måste lära oss att leva ett gott liv inom jordens gränser. Det har pratats om att klimat- och miljöläget är akut under lång tid. På Allmänna kurs med inriktning Omställning kommer vi studera och arbeta med både praktiska och teoretiska moment som ska ge hopp om en bättre framtid. 

Kursen tar strid mot konsumtionssamhället, att vi är vad vi konsumerar, och gör istället en kritisk granskning av vårt beteende. En central del är att tänka annorlunda om våra ekonomiska system, system som bygger på politiska beslut, beslut som våra företrädare fattat och som vi, i god demokratisk ordning, kan förändra. Med denna kurs inleder vi en omställning från köpa-slita-släng och marknadsberoende till en mera hållbar och oberoendlivsstil där hänsyn till naturen, medmänsklighet och värdighet är den nya hårdvalutan. 

Cirkulär ekonomi 

Ska vårt ekologiska fotavtryck minska gäller det att hitta former för återbruk och återvinning. I kursen arbetar vi med att lappa och laga samt byta, kläder, IT-utrusning och möbler (enkel tapetsering/målning). System för utlåning av utrustning mm undersöks också. Vidare kommer vi inom delämnet konsumentkunskap och ekonomi att studera vilka produkter som säljs till vilka priser i våra lokala affärer och livsmedelsbutiker. 

Kultur 

Att ställa om handlar inte bara om att undvika att köpa-slita-slänga saker, men att omvärdera vad som är viktigt i livet. Det krävs en ny kultur för människan, en som bygger på gemenskap och samvarooch som värderar litteratur, berättelser och kultur i vid mening.  

Produktion 

I denna kurs ingår momentet produktion i syfte att bli mer självförsörjande. Nyttoväxter (inklusive fruktträd) och prydnadsväxter i kruka och på frilandsodling, smådjurshållning med höns och kaniner för ägg och kött samt biodling gås igenom teoretiskt och praktiskt. Studiebesök hos lokala bönder planeras för att följa produktion av stråsäd, vall, och större husdjur. 

Förnyelsebar energi från sol och vind studerasETC:s solcellspark besökssamt montering av solpaneler på tak ingår som praktiskt moment i kursen. Olika typer av kompostering studeras inklusive Bokashi och biokol. 

Omhändertagande av produktion 

Lagring av det man odlar så att det inte förfars är minst lika viktigt; därför kommer vi arbeta med lagring, inläggning, safta, sylta, syra samt röka, torka och musta olika produkter. Att arbeta med nya material såsom ylle (färgning, stickning, tovning) och skinn (garvning sömnad) gås igenom teoretiskt och praktiskt. 

Skogen som skafferi 

Skogen är mycket mer än bara träd! Svamp, bär och ätliga örter är olika produkter som är viktiga att ta vara på som vi kommer arbeta med. 

Kosthållning 

Olika typer av mathållning studeras för att problematisera kopplingar mellan individens hälsa, diet, djurhälsa, miljö och klimatpåverkande utsläpp. Vettiga alternativ till dagens industriella köttdjursproduktion och konsumtion samt vegetarianismen och veganismen undersöks som alternativ för framtiden. 

Utåtriktad Folkbildning 

Reell omställning kräver att vi är många som vill och gör, därför är information och upplysningar till allmänheten en viktig del i kursens innehåll. Mediaträning och att skapa dokumentärfilm och reportage krävs för att sprida budskapet att det är inte bara nödvändigt, men också kul att ställa om. Samtalsträning och god retorik studeras.  

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Samtidigt som vi studerar villkoren för ett omställt samhälle kommer du få chans att inhämta kunskaper motsvarande grundläggande behörighet till högre studier i denna inriktning. Dessa är svenska 1, 2 och 3, engelska 5 och 6, matematik 1 a/b/c, samhällskunskap 1a1, religion 1a1, historia 1a1 och naturkunskap 1a1. Möjlighet till studier för särskilda behörigheter finns i matematik, samhällskunskap samt naturkunskap 

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar/allman-kurs/

Jag är så glad och stolt att jag tog steget

Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.

Läs hela artikeln

Sigtuna folkhögskola

I en vacker miljö med utsikt över Mälaren och närhet till Stockholm och Uppsala kan du ta ditt nästa steg. Här finns utbildningar för dig som är nyfiken på en framtid inom konst, teater eller filmbranschen. Här kan du utbilda dig till fritidsledare med sikte på arbete inom kommunal eller kyrklig verksamhet. Du kan läsa in gymnasiekompetens och förbereda dig för vidare studier. Sammantaget är skolan en mötesplats för människor med olika erfarenheter och drivkrafter, en fantastisk möjlighet att testa, lära och utvecklas. Vår bildningsidé är att du ska få pröva, ompröva, upptäcka och erövra kunskap och livsvärden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 22 Sigtuna

Telefon: 08-592 583 00, växel 8.30-15.30 vardagar
E-post: info@sigtunafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.sigtunafolkhogskola.se/