Skådespelarutbildning för scen och film

Ansökan stängd
Skola:
Sigtuna folkhögskola
Plats:
Sigtuna - Stockholms län
Längd:
Två terminer
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Ha fyllt 18 år. Fullständigt gymnasium. Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson. Obligatorisk presentationsfilm (instruktioner kommer via mejl). Obligatorisk intervju på plats eller via Teams (kallelse kommer via mejl).

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: Schablonavgiften 1300 kr/termin: försäkringar under studietid, även resor i samband med studieresor. Kostnader för skolans digitala lärmiljö. Förmiddagskaffe, tre luncher och några gofika. Materialavgift 2500 kr/termin: kursmaterial.

Kontakt: Mia Peterson

Telefon: 08-592 582 82

E-post:
mia.peterson@sigtunafolkhogskola.se

Drömmer du om att bli skådespelare? Vill du spela teater och spela in film? Unikt samarbete med film- och manusutbidningarna. Sök skådespelarutbildningen för film och scen på Sigtuna folkhögskola!

Vi på Sigtuna folkhögskola tror att bästa sättet att lära sig skådespeleri är att skådespela. Mycket. Träna ditt instrument, jobba med dig själv och öppna dig för andra. Att hitta den magiska länken mellan dig själv och rollen som får skådespeleriet att leva. Utbildningen håller högt och lustfyllt tempo. Du får varva kortfilmsproduktioner med scenuppsättningar, workshops och delkurser under ledning av skolans lärare samt yrkesverksamma gästlärare.

Du får gedigen träning i närvaro på scen och framför kameran, öva din förmåga att beröra och vara lyhörd för dig själv och andra. Du skaffar dig erfarenhet genom att pröva nya saker, spela många olika roller och ge och få feedback från kamrater och lärare.

Vi ställer berättandet i centrum. Readings, textanalys och karaktärsstudier är utgångspunkter för rollgestaltning och för de sceniska och filmiska uttrycken. Det är i berättelsen som du som skådespelare tillsammans med kurskamraterna hittar de väsentliga sammanhangen och förstår rollens riktning, handlingar och vilja.

 

UPPLÄGG

Utbildningen är ettårig, bedrivs på helfart och leds av erfarna teater- och filmlärare med gedigen branscherfarenhet. På scen får du arbeta med både klassisk och nyskriven dramatik och träna på olika sceniska uttryck och genrer. Pjäserna sätts upp på skolans scen och på andra teatrar i närområdet. Tillsammans med filmutbildningen får du regelbunden träning i hur man arbetar på studiogolvet, tolkar filmmanus, kommunicerar mellan de olika yrkesrollerna på set, upplever samspelet mellan skådespeleri och regi och vad det innebär att spela mot kameran. De färdiga kortfilmerna visas på skolans biograf vid återkommande och roliga events som hela skolan deltar i.

Delkurser under ledning av skolans lärare samt inbjudna, yrkesverksamma gästlärare ges i bland annat improvisationsteater, intimitets-gestaltning, röst & kropp, teaterhistoria, samt projekt under ledning av gästlärare i till exempel dans, burlesk och mim.

Vi ser teater- och scenkonst i Stockholm och Uppsala, går på bio och arrangerar föreläsningar och samtal med yrkesverksamma skådespelare, regissörer m fl. Vi har också ett samarbete med Sigtunastiftelsen där vi bjuder in intressanta kulturarbetare till samtal med oss.

GÄSTLÄRARE

Vilka gästlärare som kommer varierar från år till år. Vi tillfrågar personer som har fullt upp i ett aktivt yrkesliv så man får passa på när man får loss dem. Några exempel på gästlärare och föreläsare vi har haft den senaste tiden kan du se längst ner.

HUR SER DAGARNA UT?

Skoldagarna är 9-15.30 varje vardag. Utöver det krävs tid för repetitioner, läxor och filminspelningar under särskilda omständigheter, som till exempel kvällsljus. Utbildningen kräver full satsning och att du kan delta helhjärtat i alla kollektiva teaterprocesser.

PASSAR DIG SOM…

Utbildningen vänder sig till dig som är över 18 år, vill studera på folkhögskola och vill utvecklas inom skådespeleri. Du gillar utmaningar och teamwork. Du är öppen för dina egna och andras idéer och vågar testa det okända. Du har lätt för att leva dig in i andra människor och tycker om att uttrycka dig med din kropp och röst.

LÄRARE PÅ UTBILDNINGEN

Alexander  Onofri  är verksam som film- och teaterregissör, manus- och romanförfattare. Han är utbildad vid Dramatiska Institutet (nuv. StDH) i filmregi. Han har gjort flera prisvinnande dokumentär- och kortfilmer samt utvecklat manus för långfilm och ett flertal tv-serier.

Mia Pettersson undervisar i skådespeleri, regi och textanalys på Skådespelarutbildningen och Filmutbildningen, och hon är också samordnare för alla skolans kulturutbildningar. Mia är lärare och var tidigare regissör och en av cheferna i teaterföreningen Teatertaket i Uppsala, där hon också var verksam som skådespelare. Mia har också frilansat som pedagog, skådespelare, improvisatör och föreläsare.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

När du har genomfört utbildningens alla moment har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om skådespelarens del i film- och teaterarbete. Du förstår hur filmskapande och teateruppsättningar går till. Du har kunskap om vad olika samarbeten kräver för att lyckas. Du har inblick i hur film- och teaterbranschen fungerar i vår samtid. Du är väl förberedd för ditt nästa steg, vare sig det är en högre utbildning inom skådespeleri, att söka filmroller, eller att starta teatergrupp på fritiden.

 

Tillit behövs om du ska funka som skådespelare

Karin och Jennifer trivs i bubblan på skådespelarutbildningen. – Det har varit mycket fokus från lärarna på att vi ska funka som grupp. Vi ska trivas tillsammans, vara schyssta mot varandra och ha kul ihop, säger Karin.

Läs hela artikeln

Sigtuna folkhögskola

I en vacker miljö med utsikt över Mälaren och närhet till Stockholm och Uppsala kan du ta ditt nästa steg. Här finns utbildningar för dig som är nyfiken på en framtid inom konst, teater eller filmbranschen. Här kan du utbilda dig till fritidsledare med sikte på arbete inom kommunal eller kyrklig verksamhet. Du kan läsa in gymnasiekompetens och förbereda dig för vidare studier. Sammantaget är skolan en mötesplats för människor med olika erfarenheter och drivkrafter, en fantastisk möjlighet att testa, lära och utvecklas. Vår bildningsidé är att du ska få pröva, ompröva, upptäcka och erövra kunskap och livsvärden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 22 Sigtuna

Telefon: 08-592 583 00, växel 8.30-15.30 vardagar
E-post: info@sigtunafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.sigtunafolkhogskola.se/