Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.
Allmän kurs med inriktning Ekologisk odling är ett unikt och kreativt sätt att ta sig an gymnasiestudier för att skaffa sig grundläggande behörighet till Högskola/Universitet eller Yrkeshögskola. Praktiska, teoretiska och hantverkliga studier inom odling och trädgård, hantverk, omställning och trädgårdsdesign varvas med specifika och individuellt baserade studier av gymnasiegemensamma ämnen.
UPPLÄGG
Folkhögskolan är en egen skolform som baseras på frivillighet och frihet vilket samtidigt innebär ett stort personligt ansvar. Du är själv med och påverkar din utbildning och läsåret bygger på ett aktivt deltagande från dig som deltagare. Samtalet och dialogen mellan dig som deltagare, gruppen och lärarna är en av grundpelarna i folkhögskolans pedagogik och det sociala samspelet ger en bra grund för lärande och nyfikenhet.
Halva studietiden på Allmän kurs spenderar du du på Ekologisk odling trädgård och hantverk. Resterande studietid tillbringar du på Allmän kurs, i särskilda undervisningslokaler anpassade för teoretiska studier, tillsammans med andra deltagare på skolan som studerar Allmän kurs oavsett inriktning. Tematiska studier, föreläsningar och studiebesök blandas med lärarledda lektioner i de gymnasiegemensamma ämnena och förberedelser inför högre studier som t.ex. övning inför högskoleprovet och handledning i studieteknik och källkritik.
Under läsåret erbjuds enskilda samtal med skolans studie- och yrkesvägledare.
INNEHÅLL
- Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
- Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
- Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
- Engelska 5
- Engelska 6
- Matematik 1a, b eller c
- Religionskunskap 1
- Samhällskunskap 1a1
- Naturkunskap 1a1
- Historia 1a1
GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET PÅ FOLKHÖGSKOLA
På folkhögskola utdelas inga betyg och inga gymnasiepoäng eller meritvärde. Du kan alltså inte läsa upp dina gymnasiebetyg på Allmän kurs, utan du studerar de gymnasiegemensamma ämnen som saknas sedan tidigare eller som du har icke godkänt i. Du får ett behörighetsintyg med ett studieomdöme efter godkänd avslutad Allmän kurs som berättar att du nu har erhållit grundläggande behörighet och därmed kan studera vidare på Högskola/Universitet eller Yrkeshögskola.
Antal läsår (1–3 år) som krävs på Allmän kurs för att nå grundläggande behörighet grundas på mängden av gymnasiegemensamma ämnen som du saknar sedan tidigare studier samt på antal läsår på gymnasial nivå. En individuell studieplanering upprättas för dig vid kursstart tillsammans med utbildningsansvarig lärare på Allmän kurs. Studieplanen tar hänsyn till dina särskilda behov och förutsättningar såväl som dina erfarenheter och förkunskaper och studiernas längd påverkas också av din egen studieförmåga.
Information om inriktningen Ekologisk odling - Trädgård & Hantverk
Information om grundläggande behörighet
Information om studieomdöme och behörighetsintyg
Malin Brandt Björklund är utbildningsansvarig lärare på Allmän kurs. Malin har en fil.mag i biologi med inriktning på naturresurshushållning samt ekotoxikologi och är utbildad Folkhögskolelärare vid Linköpings universitet.
Malin Grumstedt är högskoleutbildad keramiker samt ämneslärare i kurserna i svenska och är utbildad Folkhögskolelärare vid Linköpings universitet.
Åsa Reinhammar är utbildad ämneslärare i kemi, biologi och matematik och har en magisterexamen i toxikologi.
Torun Vikingsson och Karin Olsson är utbildningsansvariga på inriktningen Ekologisk odling - Trädgård och Hantverk.
Mailadress till utbildningsansvarig lärare: kontakt@vardinge.fhsk.se