Tränarutbildning

Profilkurs, Yrkesutbildning Bosön Idrottsfolkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  30 april 2024
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Yrkesutbildning

Tränarutbildningen är en ettårig eftergymnasial utbildning på Bosön idrottsfolkhögskola. Utbildningen varvar teori och praktik i en unik miljö.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Gymnasieutbildning med godkänd grundläggande behörighet eller motsvarande. Prövning av reell kompetens, i form av yrkeserfarenhet, kan förekomma. Se mer info i texten.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 5 jun 2025

Kostnader: 3 500 kronor för friluftsvecka, träningskort, försäkring, studiebesök, kopiering med mera. Kostnad för litteratur och eventuellt en studieresa tillkommer. Du behöver tillgång till en egen bärbar dator.

Kontakt: Skolkoordinator Lina Oljeqvist

Telefon: 086996628

E-post:
idrottsfolkhogskola@boson.se

Tränarutbildningen är en ettårig eftergymnasial utbildning på Bosön Idrottsfolkhögskola. Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper om fysiska, psykiska, sociala och idrottsliga faktorer som påverkar hälsa och idrottslig prestation. Kunniga pedagoger varvar teori och praktik i en unik miljö. Baserat på rådande forskning får du värdefull kunskap och nya perspektiv inom bland annat idrottsledarskap, tränarskap, träningslära, idrottspsykologi, nutrition och livslångt idrottande.

Utbildningen sätter idrottsledaren i ett vidare perspektiv där rollen granskas utifrån miljö, kön, kultur, etik och moral. Idrottsledarskap handlar om att leda inom idrottens värld. Ett framgångsrikt ledarskap bygger bland annat på en väl utvecklad förståelse för individ- och grupprocesser, god självkännedom och förmåga att hantera konflikter. Hur kan dessa delar ytterligare stärkas i det egna ledarskapet? Vad krävs för att leda individer, grupper respektive organisationer? Utbildningen har även praktiska övningar i syfte att kartlägga de egna styrkorna och svagheterna, med fokus på ett framgångsrikt idrottsledarskap.

Under utbildningen erbjuds utlandspraktik genom Erasmus.

Syfte
Tränarutbildningen ger dig personlig utveckling, kompetens att leda och inspirera människor till hälsofrämjande fysisk aktivitet och idrott. Vi utgår från Riksidrottsförbundets strategiska arbete med målet att erbjuda idrottande för alla oavsett ambition, ålder eller andra förutsättningar.

Vem är tränarutbildningen för?
Tränarutbildningen är för dig som vill arbeta som tränare inom idrottsrörelsen med livslång hälsosam träning och/eller som tränare med prestationsutveckling oavsett ålder, idrott, bredd eller elit. Efter godkänd utbildning har du möjlighet att ansöka om FRISK-licens för Personlig tränare.

Du får bland annat kunskap om
Tränar- och idrottsledarskap
Träningslära
Idrottsnutrition
Idrottspsykologi
Idrottsmedicin
Testmetodik
Anatomi och fysiologi

Antagningsvillkor
Gymnasieutbildning med godkänd grundläggande behörighet eller motsvarande. Prövning av reell kompetens, i form av yrkeserfarenhet, kan förekomma. Vi ser gärna att du har erfarenhet av tränarskap. Du måste kunna delta i alla praktiska moment för att tillgodogöra dig utbildningen inför ett kommande arbete som tränare.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad utbildning ska du kunna arbeta inom idrottsrörelsen med livslångt idrottande och prestationsoptimering på föreningsnivå, individnivå och/eller gruppnivå. Du ska kunna omsätta dina kunskaper och fortsätta utveckla ditt idrottsledarskap, din medvetenhet om vikten av en hälsosam livsstil och ett hållbart idrottande genom hela livet. Efter godkänd utbildning har du möjlighet att ansöka om FRISK-licens för Personlig tränare

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.boson.se/utbildning/omrade/tranarutbildningen/

Bosön Idrottsfolkhögskola

Tänk att få syssla med det du älskar - idrott och hälsa. Samtidigt som du studerar. Tillsammans med människor som gillar samma sak. Bosön Idrottsfolkhögskola är folkhögskolan mitt i idrotten. Svensk idrotts egen folkhögskola. En plats där allt andas idrott, hälsa, träning och rörelse. Bosön ligger naturskönt vid havet, endast ett stenkast från Stockholms city.

Läs mer om skolan

Postadress:
Bosön Idrottsfolkhögskola
Bosövägen 5, Bosön
181 47 Lidingö

Telefon: 08-699 66 28
E-post: idrottsfolkhogskola@boson.se
Webbadress: https://www.boson.se/idrottsfolkhogskola/

Jag har blivit mer stabil, både mentalt och fysiskt

Paret Anna och Niclas går en budoutbildning tillsammans på Karlskoga folkhögskola. – Man blir en mer harmonisk och inlyssnande människa och det kan man ju komma vart som helst med sen, menar Niclas.

Läs hela artikeln