Alla tiders örtkunskap – en örtkurs med historiska rötter

Ansökan stängd
Skola:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Plats:
Bålsta - Uppsala län
Längd:
5 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
31 maj 2024

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 29 jul 2024 - 2 aug 2024

Kostnader: 6 600 kr för kost och logi. Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

Kontakt: Stina Bengtson

Telefon: 0171-826 70

E-post:
info@biskopsarno.se

Vi går igenom hur man steg för steg kan uppdatera ett gammalt örtrecept, och göra produkten mer hållbar och förklara hur den kan tillverkas med mer lättillgängliga men ändå likvärdiga ingredienser.

Alla tiders örtkunskap är en kurs som utforskar den moderna örtmedicinens historia. Kursen fokuserar på att lyfta fram det bortglömda och påminna om metoder och tankesätt som var vanliga förr men som kan vara värdefulla för medicinmakaren än idag. Vi kommer inspireras av viktiga gestalter i medicinhistorien och skapa ett eget litet apotek utifrån dessa gamla tankesätt.

Vi kommer kombinera den gamla kunskapen med den moderna för att skapa vår medicin, våra salvor, hydrolat, örtpiller mm. Under kursens gång kommer vi även lära känna olika läkeväxter, både från vår örtagård och i vår omgivande natur, men även växter och råvaror från andra delar av världen. Kursen är främst praktisk och kommer ge grunden till att kunna fortsätta skapa med läkeväxter på egen hand.

Exempel på innehåll

  • Halstabletternas historia
  • Salvor förr och nu
  • Tillverkning baserat på vad som växer i vår örtagård och i den omgivande naturen
  • Fördjupa dig i en läkeväxt utifrån en mångfald perspektiv
  • Metoder förr och nu – vattenbad, sandbad, destillering, extraktion mm
  • Råvaror jorden runt – kådor, oljor, gummi, eteriska oljor etc

Låt dig inspireras av gamla, enkla och ibland osannolika recept och metoder som tycks fungera!

Kursledare
Janne Hallqvist har varit anställd på Biskops Arnö sedan 1984, då han var med och startade ekologikursen. Hans ämne var under 15 år främst ekologisk teknik. År 2001 startade han kursen Naturens medicin där han undervisar i örtmedicin, medicinhistoria, kinesisk och ayurvedisk medicin.

Jannes utbildningsbakgrund är VVS-ingenjör, massör och ayurvedisk hälsorådgivare. Janne är främst självlärd inom örtmedicin. Förutom undervisning så ger han naturmedicinska hälsokonsultationer. Janne har skrivit två böcker, Örtapoteket– Läk dig själv med ayurveda och naturens mediciner och Ayurveda – Finn din unika väg till hälsa.

Nour Hanna har under en längre tid fördjupat sig inom växtmedicin och utforskat hur naturen kan stötta och läka människan. Hon är särskilt intresserad av hur örtmedicin kan stärka bandet mellan människan och jorden och på så sätt skapa mer hållbarhet. Nour arbetar även praktiskt med läkeväxter genom bland annat råvarustudier och produktutveckling.

Nu har jag hittat det som verkligen passar mig

Marta Schubert hade tidigare testat på flera olika utbildningar och yrken. Det var först när hon började på Utemiljökursen på Angered folkhögskola som hon kände att hon hittat rätt. Och utbildningen ledde till jobb direkt.

Läs hela artikeln

Biskops Arnö Nordens folkhögskola

Biskops Arnö är Nordens Folkhögskola. Skolan bedriver kultur- och bildningsarbete och kurserna är inriktade på skönlitterärt författande, YH - Fotoskolan, dokumentärfilm, internationellt solidaritetsarbete, ekologi samt friskvård och låtskrivarkurs. Skolan ligger på en ö i skön Mälarnatur med en mängd kulturminnen, allt från medeltidshus till det unika kulturlandskapet. Skolans kök är KRAV-certifierat. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Biskops-Arnövägen 30
746 93 Bålsta

Telefon: 0171-826 70
E-post: info@biskopsarno.se
Webbadress: http://www.biskopsarno.se/