Biskops Arnö dramatik - grundår

Ansökan stängd
Skola:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Plats:
Bålsta - Uppsala län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Bifoga egna texter, 5-10 sidor dramatik, samt ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 28 maj 2025

Kostnader: Se kursens hemsida.

Kontakt: Christian Augrell

Telefon: 0171 -826 70

E-post:
christian.augrell@biskopsarno.se

Kursen erbjuder grunderna för att skriva för teater, film, tv och radio. Ditt eget skrivande och din konstnärliga frihet står i centrum.

Inom varje delkurs skriver du främst egna texter men också textövningar i grupp – allt under kontinuerlig handledning.

Kursen innehåller också föreläsningar, workshops och analyser, möten med professionella dramatiker, manusförfattare och regissörer. Undervisningen är organiserad i kortare och längre block:

Introduktion
Vad kännetecknar en dramatisk text? Vi utforskar och diskuterar grundläggande begrepp och byggstenar som utgör stommen för olika former av drama.

Texthandledning
Under utbildningen skriver deltagarna kontinuerligt egna texter som läses och analyseras i smågrupper ledda av handledare. Syftet är att du får fart på ditt eget disciplinerade skrivande. Du utvecklar också din förmåga att reflektera och granska texter med analysverktyg, samt att ge och ta emot feedback.

Teaterkurs
Vi lär känna ramarna kring text på scen. Workshops, föreläsningar, skrivövningar och större skrivprojekt. Vi analyserar olika former för scenkonst.

Filmkurs
Som teoretisk grund undersöker vi olika aspekter av filmens dramaturgi, både för kortfilm och långfilm. Via föreläsningar och analyser fokuserar vi på det dramatiska utformandet. Parallellt utvecklar och skriver du ett eget kortfilmsmanus under handledning.

Radiodramatik
Vi utforskar radiomediets dramatiska möjligheter och begränsningar med fokus både på klassisk dramaturgi och dokumentärt arbete. Lyssnande, föreläsningar, övningar, och längre skrivprojekt.

TV-kurs
Föreläsningar i dramaturgi och analys av inspirerande TV-serier ger dig viktiga verktyg. I små grupper presenterar ni en idé som ni utvecklar till ett pilotavsnitt och övar på att pitcha och presentera pilotavsnittet i helklass.

Monolog
Fördjupning i den dramatiska monologen. Föreläsningar, övningar, skrivuppgift och workshop med skådespelare.

Kreativitet
Vad är kreativitet och hur förvaltar vi den?

Utöver de större blocken har vi även kortare temakurser som varierar från år till år. Frivilliga uppläsningar, gästföreläsningar, bio- och teaterbesök och enstaka branschbesök ingår också i programmet.

Kursansvariga
Christian Augrell och Dimen Abdulla

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.biskopsarno.se/langkurser/att-skriva-dramatik

Fler kurser inom: Skriva Manus Dramatik

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Biskops Arnö Nordens folkhögskola

Biskops Arnö är Nordens Folkhögskola. Skolan bedriver kultur- och bildningsarbete och kurserna är inriktade på skönlitterärt författande, YH - Fotoskolan, dokumentärfilm, internationellt solidaritetsarbete, ekologi samt friskvård och låtskrivarkurs. Skolan ligger på en ö i skön Mälarnatur med en mängd kulturminnen, allt från medeltidshus till det unika kulturlandskapet. Skolans kök är KRAV-certifierat. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Biskops-Arnövägen 30
746 93 Bålsta

Telefon: 0171-826 70
E-post: info@biskopsarno.se
Webbadress: http://www.biskopsarno.se/