Dokumentärfilm 1 - grundkurs

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Plats:
Bålsta - Uppsala län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Se kursens hemsida

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 28 maj 2025

Kostnader: Se kursens hemsida

Kontakt: Christoph Michold

Telefon: 0709 -165 165

E-post:
christoph.michold@biskopsarno.se

Dokumentärfilm 1 är vår ettårig grundkurs som vill förmedla en praktisk och grundläggande filmteknik, samtidigt utveckla och fördjupa ett personligt filmberättande.

Under höstterminen utvecklas filmteknik och filmberättande i funktionella filmövningar.

Fokus ligger på hantverket: idéframställning, manusbearbetning och produktionsplanering; filmfoto, ljudteknik och ljussättning; bildberättande och intervjuteknik, digital redigering, ljudläggning och mixning på Avid. Seminarier hålls kring olika former för dokumentärt filmarbete. Kursen är intensiv. Man måste som kursdeltagare vara beredd att ägna en hel del kvälls- och helgtid åt filmarbetet.

Under vårterminen genomför varje grupp ett längre dokumentärt projekt. Första halvan av terminen är avsatt för utveckling, research och inspelning av projektet.  Då bor studenterna för det mesta inte kvar på skolan, utan är ute och spelar in materialet till sin film.  Sedan – i mitten av mars fram till terminsslut i slutet av maj – flyttar man tillbaka till ön för att redigera och färdigställa filmen. Undervisningen gästas då av verksamma filmare och lärare i bl. a. ljudteknik, filmfoto och produktion.

Att bo på skolan är en stor tillgång, som deltagarna har man tillträde till både utrustning och redigeringslokaler dygnet runt.

Vi ser gärna att man söker i team eller en grupp – upp till två eller tre personer – men det går lika bra att söka individuellt. Antagning baseras på arbetsprov, projektidé och tidigare filmerfarenhet. Bifoga tidigare filmat material. Med Föreningen Norden som huvudman välkomnar vi sökande från hela Norden.

Kursen syftar till att utveckla ett effektivt hantverksmässigt kunnande med en god känsla i dokumentär filmproduktion.

Utbildningens mål är självständiga och kritiska filmarbetare, etiskt och estetiskt medvetna, tekniskt och hantverksmässigt kunniga med en insyn i en dokumentär filmproduktions alla moment.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Utbildningens mål är självständiga och kritiska filmarbetare, etiskt och estetiskt medvetna, tekniskt och hantverksmässigt kunniga med en insyn i en dokumentär filmproduktions alla moment.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.biskopsarno.se/langkurser/dokumentarfilm-1-grundkurs

Det har varit mycket eget ansvar och man har kunnat välja själv hur mycket man vill få ut av utbildningen

Matilda Hjerpe har gått en ettårig dokumentärfilmslinje på folkhögskola.

Läs hela artikeln

Biskops Arnö Nordens folkhögskola

Biskops Arnö är Nordens Folkhögskola. Skolan bedriver kultur- och bildningsarbete och kurserna är inriktade på skönlitterärt författande, YH - Fotoskolan, dokumentärfilm, internationellt solidaritetsarbete, ekologi samt friskvård och låtskrivarkurs. Skolan ligger på en ö i skön Mälarnatur med en mängd kulturminnen, allt från medeltidshus till det unika kulturlandskapet. Skolans kök är KRAV-certifierat. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Biskops-Arnövägen 30
746 93 Bålsta

Telefon: 0171-826 70
E-post: info@biskopsarno.se
Webbadress: http://www.biskopsarno.se/