Livslevande filosofi – samtal om liv och mening

Ansökan stängd
Skola:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Plats:
Bålsta - Uppsala län
Längd:
5 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
31 maj 2024

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 22 jul 2024 - 26 jul 2024

Kostnader: 6 100 kr för kost och logi. Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

Kontakt: Stina Bengtson

Telefon: 0171-826 70

E-post:
info@biskopsarno.se

Vad är meningen med livet? Den här kursen utforskar liv och mening utifrån samtal kring fyra existentiella teman: filosofi/vetenskap, identitet/medvetande, frihet/ansvar och konst/kärlek.

Kursen vänder sig till dig som vill fundera kring de stora livsfrågorna utifrån egna tankar och erfarenheter.

Under en sommarvecka djupdyker vi i filosofiska diskussioner och hjälps åt att vrida och vända på de existentiella villkoren. Vi undersöker också filosofi som aktivitet och utforskar bl a hur skriftligt reflekterande, bildskapande, meditation, gående filosofi och andra kroppsliga rörelsetekniker kan utmana tänkandet.

Med hjälp av lärarledda fördjupningar, en gemensam närläsning och ett kurskompendium ser vi även efter vad filosofer från både de västerländska och österländska idétraditionerna har haft att säga kring ämnena.

Tanken med kursen är dock inte att lära sig fakta om vad andra tänkt och sagt utan kursens struktur utgår från deltagarnas egna kunskaper.

Ingen behöver därmed vara orolig för att man kan för lite – eller för mycket – för att få ut något av kursen; samtalens roll för att lära känna livet är i fokus och var och en börjar där man är och bidrar med sina erfarenheter till vårt gemensamma utforskande.

När veckan är slut kommer vi att ha övat oss i att gemensamt fundera kring frågor utan enkla svar, eller frågor som bara väcker fler frågor. Med andra ord, vi kommer att ha övat oss i att filosofera i bemärkelsen av att levandegöra tanken och att hålla tänkandet vid liv.

Kursledare
Malin Jörnvi har en kandidatexamen i teater från Tisch School of the Arts/New York University, masterexamen i estetik från Uppsala universitet, yogalärarutbildning samt omfattande erfarenhet av att leda existentiella samtal.

Erik Jansson Boström är doktor i teoretisk filosofi vid Uppsala universitet, redaktör för essätidskriften Poros samt sitter tillsammans med Malin i medlemsutskottet för Svenska sällskapet för filosofisk praxis. Erik har även gått Biskops Arnö Författarskola.

Biskops Arnö Nordens folkhögskola

Biskops Arnö är Nordens Folkhögskola. Skolan bedriver kultur- och bildningsarbete och kurserna är inriktade på skönlitterärt författande, YH - Fotoskolan, dokumentärfilm, internationellt solidaritetsarbete, ekologi samt friskvård och låtskrivarkurs. Skolan ligger på en ö i skön Mälarnatur med en mängd kulturminnen, allt från medeltidshus till det unika kulturlandskapet. Skolans kök är KRAV-certifierat. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Biskops-Arnövägen 30
746 93 Bålsta

Telefon: 0171-826 70
E-post: info@biskopsarno.se
Webbadress: http://www.biskopsarno.se/