Konstnärligt basår

Ansökan stängd
Skola:
Kyrkeruds folkhögskola
Plats:
Årjäng - Värmlands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: · personbevis (beställs via Skatteverkets webbplats) · personligt brev · kopior av betyg · kopior av eventuella arbetsgivarintyg · referenser

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 30 maj 2025

Kontakt: Henric Westlund

E-post:
kyrkerud@regionvarmland.se

Konstnärligt basår en grundläggande konstnärlig utbildning för dig som vill studera konst ett år på folkhögskola. Här får du pröva på ämnen som teckning, måleri, skulptur, keramik, textil och grafik.

Hos oss får du möjlighet till en bra grundutbildning inom konst. I välutrustade ljusa ateljéer får du i lugn och ro arbeta med en mängd olika konstnärliga uttryckssätt. Våra lärare som undervisar är alla verksamma konstnärer eller konsthantverkare med en egen konstnärlig praktik.

I utbildningen ingår bland annat teckning, måleri, keramik, skulptur, grafik, fotografi, textil och kroki. Under året får du kunskaper om olika konstnärliga tekniker och tid för att utveckla det egna skapandet. Givna uppgifter som till exempel färg- och perspektivlära samt avbildning varvas med friare övningar där du själv väljer innehåll och utförande. Vi tycker det är viktigt att förmedla samtidskonstens olika riktninger såväl som den historiska och traditionella konsten.

Den praktiska undervisningen kompletteras med samtal, bildvisningar, konstteori och besök på muséer, konsthallar och i konstnärsateljéer. Allt detta ger dig en ökad medvetenhet kring dina egna och andras konstnärliga arbete. Vårterminen avslutas i en stor gemensam utställning.

För att gå konstnärligt basår krävs det inga förkunskaper, du är på skolan för att lära dig. Efter utbildningen fortsätter många av våra kursdeltagare till skolans fördjupningsår eller till andra skolor. Utbildningen kan fungera som ett första steg mot studier på till exempel konsthögskola, arkitekturutbildning eller grafisk design. Här ges också möjlighet att få ett år för att njuta och gå in i det egna skapandet helt kravlöst.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kursmål

Kursen Konstnärligt basår på Kyrkeruds folkhögskola ska leda till att kursdeltagarna har

  • ökat sin visuella medvetenhet.
  • ökat sina tekniska färdigheter inom de olika ämnena.
  • stärkt sin självkänsla för att våga prova och lära sig nya material och tekniker.
  • fördjupat sina kunskaper om konst och kultur både teoretiskt och praktiskt, samt fått kunskap om konstens betydelse i det samtida kulturlivet och i samhället i övrigt.
  • utforskat sin kreativitet och fått kunskap om den konstnärliga processen från skiss och modellarbete till färdiga verk i olika material.
  • fått kunskap om presentation- och utställningsteknik, analys och tolkning av egna och andras konstnärliga idéer och arbeten.
  • fått en god förberedelse inför ansökningar till högre konstnärliga studier, eller en start för egen konstnärlig verksamhet.
Att pausa och läsa konst är det bästa jag gjort

Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.

Läs hela artikeln

Kyrkeruds folkhögskola

Kyrkeruds folkhögskola  Konstskolan i Värmland  är skolan för dig som vill utvecklas konstnärligt inom olika konstformer i en kreativ miljö. Du kan även läsa allmän kurs som är behörighetsgivande för högre studier både i Årjäng och på vår filial i Säffle. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Kyrkeruds folkhögskola
Kyrkeruds folkhögskola
672 91 Årjäng

Telefon: 010-83 31 340
E-post: kyrkerud@regionvarmland.se
Webbadress: http://www.kyrkerud.se/