Collegeåret folkhögskola/universitet

Ansökan stängd
Skola:
Molkoms folkhögskola
Plats:
Karlstad - Värmlands län
Längd:
50 procent på gymnasienivå och 50 procent på högskolenivå
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Antagningskriterier För att ansöka behöver du ha fyllt 18 år. För att din ansökan ska vara fullständig bifogar du följande: Personligt brev Personbevis Betyg (grundskola, gymnasiebetyg/komvux, krav Sv1/Sva1)

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 22 aug 2024 - 13 jun 2025

Plats för kursen: Molkoms folkhögskola i Karlstad, Orrholmsgatan 4

Kostnader: För aktuella deltagaravgifter, serviceavgift och internatavgift se skolans hemsida. Studiestödnivå är gymnasienivå på 50 procent och högskolenivå på 50 procent.

Kontakt: Irja Eklund Altensten

Telefon: 010-833 10 04

E-post:
irja.eklund.altensten@regionvarmland.se

Collegeåret är ett samarbete med Karlstads universitet där du kombinerar folkhögskolestudier med högskolestudier, där du har möjlighet att att testa om högskolestudier passar just dig.

Collegeåret är ett samarbete mellan Karlstads universitet och Region Värmlands folkhögskolor, samt vissa kommuners vuxenutbildningar. Collegeåret räknas som en allmän kurs på deltid och är ett förberedande år innan du börjar studera på högskolenivå.

Kursen kombinerar studier av gymnasiegemensamma ämnen på en folkhögskola med högskolestudier. Under året läser du 50 procent vid folkhögskolan parallellt med 50 procent vid Karlstads universitet.

Studierna på folkhögskola kan ge ämnesbehörighet i de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religion och naturkunskap. Du kan komplettera enstaka behörigheter som är nödvändiga för högre studier. Du kan också fräscha upp gamla kunskaper. Skolans Collegeår vänder sig främst till dig som saknar enstaka behörigheter för högre studier och vill prova på hur det är att studera på universitet.

För dig som vill studera vidare efter collegeåret

För att du ska kunna läsa vidare på yrkeshögskola, högskola eller universitet krävs att du har examen från gymnasiet, kommunal vuxenutbildning eller grundläggande behörighet med studieomdöme från folkhögskola.

Viktigt att känna till är att Collegeåret inte ger dig grundläggande behörighet eller berättigar dig till studieomdöme vilket krävs för högre studier, eftersom kursen är deltid på folkhögskolan och deltid på universitetet.

Grundläggande behörighet med studieomdöme från folkhögskola uppnås när du har ämnesbehörigheter i de sju gymnasiegemensamma ämnena och har studerat minst ett år heltid på Allmän kurs.

Om du saknar grundläggande behörighet med studieomdöme från folkhögskola behöver du läsa Allmän kurs. Du får studieomdöme när du har ämnesbehörigheter i de sju gymnasiegemensamma ämnena och har studerat minst ett år heltid på Allmän kurs före eller efter Collegeåret.

Garantiplatser på Karlstad Universitet

Karlstads universitet reserverar en garantiplats per program på grundnivå för studerande som har fullföljt Collegeåret med godkänt resultat och har examen från gymnasiet, kommunal vuxenutbildning eller grundläggande behörighet med studieomdöme från folkhögskola.

Delkurser och kontakt Karlstads universitet:

  • Akademiskt skrivande (7,5 hp)
  • Vetenskapsteori (7,5 hp)
  • Kulturstudier (7,5 hp)
  • Självständigt arbete (7,5 hp)

Läs mer om högskolestudierna på KAU:s webbplats.

Kontakt Karlstads universitet
Telefon: 054-700 10 50 eller 054-700 17 25.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Collegeåret är ett förberedande år inför högre studier, studierna på folkhögskola kan ge ämnesbehörighet i de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religion och naturkunskap.

Molkoms folkhögskola

Molkoms folkhögskola har verksamhet i Molkom, Karlstad och Filipstad med totalt cirka 200 kursdeltagare. Det här är skolan för dig som är intresserad av film, skådespeleri, animation eller hälsa. Vi erbjuder också Allmän kurs för dig som behöver skaffa dig behörighet för fortsatta studier, eller förbättra dina kunskaper från grundskola/gymnasium.

Läs mer om skolan

Postadress:
Molkoms folkhögskola
Region Värmland
651 82 Karlstad

Besöksadress: Mejerivägen 3

Telefon: 010-833 10 04
E-post: molkom@regionvarmland.se
Webbadress: http://www.molkom.nu/