Susanna, 20 år, jämför studierna på folkhögskola med tiden på gymnasiet. På gymnasiet var många elever skoltrötta och ”bara ville hem” medan deltagarna på Östra Grevie folkhögskola är aktiva på lektionerna. Det märks att de går på skolan för att de vill. – Deltagarna, lärarna, platsen och lokalerna är precis vad jag behöver.
På allmän kurs i Umeå jobbar vi med coachning av både grupp och individ. Uppdraget är att stötta deltagare att må bra både till kropp och själ. Vi arbetar för ett mer hälsosamt samhälle som ger utrymme åt alla. Även de som lever med hinder av något slag.
Under dagarna arbetar vi med en mängd olika aktiviteter. Bland annat jobbar vi tematiskt i projektform. Vi genomför 3 – 4 projekt varje termin. Vi har även mer traditionella lektioner. Vi har inte läxor eftersom vi utför arbetet på plats och tillsammans.
Vi arbetar mycket i grupp eftersom vi tror att gruppen är ett sätt att stärka varandra och gemensamt bygga kunskap. Vi tror att människor utvecklas i ett socialt sammanhang och kan nå väldigt långt genom att tillsammans jobba mot ett gemensamt uppsatt mål. Slutresultatet och de lärdomar som kommer av ett sådant arbetssätt blir därför något större än både de enskilda individerna i gruppen, men också större än den objektiva helhet som gruppen utåt sett representerar.