Kvalificerad behandlingspedagog

Profilkurs, Distanskurs, Yrkesutbildning Ålsta folkhögskola, filial Sundsvall
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  2 år
 • Ansök senast:
  19 april 2024
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs, Yrkesutbildning

Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta med behandling inom området missbruk- och beroendeproblematik. Utbildningen sker på distans och med en stark förankring till arbetslivet genom praktik.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du ska ha grundläggande behörighet motsvarande innehållskravet för yrkeshögskola eller arbeta inom branschen. För dig med tidigare eget missbruk krävs dokumenterad drogfrihet i minst två år.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 26 aug 2024

Träffar:
16 obligatoriska träffar

Kostnader: Läsårsbaserad serviceavgift om 3000 kr/termin.

Kontakt: Camilla Claar

E-post:
camilla.claar@rvn.se

Arbeta som Kvalificerad behandlingspedagog

Utbildningen ger dig djupa teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter som gör att du i din framtida roll som Kvalificerad behandlingspedagog på ett professionellt sätt kan möta och behandla människor med olika typer av beroendeproblematik. Ansvarig pedagog på utbildningen har bred och lång kunskap om branschen samtidigt som alla föreläsare är yrkesverksamma. Detta gör att du på ett bra sätt förbereds för ditt nya yrke samtidigt som du får ta del det allra senaste inom branschen.

Under utbildningen kommer du att få en bred kunskap inom det behandlingspedagogiska området. Centrala delar i utbildningen är behandlingsmetoder, beroendeprocessen, psykologi, psykriatri, formella regelverk samt ledarskap. Detta ger dig kunskap till att som yrkesverksam kunna möta och behandla människor med olika bakgrund och behov. Parallellt med utbildningen finns även ett stort fokus på din egna personliga utveckling. Du kommer under utbildningen också att få licens/behörighet för både ADDIS, KRIM och Motiverande samtal (MI). 

Under utbildningen har du även praktik. Detta för att du ska få djupare förståelse för branschen, bli tryggare i din yrkesroll samtidigt som du knyter kontakter för att snabbare komma ut på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning. 

Stor efterfrågan på Kvalificerade behandlingspedagoger

Det finns idag en stor efterfrågan på utbildad personal inom området beroendeproblematik. Efter godkänd avslutad utbildning är du titulerad Kvalificerad behandlingspedagog med kompetens att arbeta med människor i olika åldrar och med olika behov. Kvalificerade behandlingspedagoger efterfrågas både av offentliga verksamheter som kommun, region och statliga institutioner som av privata aktörer.

Utbildningen ger dig hög anställningsbarhet med kompetens att arbeta som Kvalificerad behandlingspedagog på till exempel HVB-hem, utslussboende, stödboende eller med behandling inom öppenvård och övriga sociala arbeten. Du kan även arbeta med ledarskap som exempelvis grupp- eller arbetsledare.

Ålsta folkhögskola, filial Sundsvall

Vi finns på två orter, i Sundsvall och i FränstaSkolans idé och inriktning är att erbjuda en studiemiljö som utgår från individens förutsättningar, där du får möjlighet att växa och utvecklas såväl som människa som inom dina studier. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Ålsta folkhögskola, filial Sundsvall
Kyrkogatan 3
852 31 Sundsvall

Telefon: 060-61 85 00
E-post: alsta.sundsvall@rvn.se
Webbadress: http://www.alsta.nu/